Contractul pentru distribuirea ajutoarelor alimentare, reziliat în Vâlcea. O nouă lovitură pentru omul de afaceri Nicolae Sarcină, patronul firmelor Succes
Vâlcenii din 42 de localităti nu au primit nici pana in prezent alimentele de la U.E. Foto arhiva Adevarul Ministerul Fondurilor Europene a reziliat contractul cu firma Coremi Inter Rovinari, societate controlată de omul de afaceri Nicolae Sarcina, pentru distribuirea ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană în judeţul Vâlcea. Sărmanii din zeci de localităţi nu au primit nici până în prezent pachetele cu ajutoare.
Potrivit conducerii Prefecturii Vâlcea, contractul încheiat în luna decembrie 2014 cu firma Coremi, din judeţul Gorj, a fost reziliat la începutul acestei luni de către Ministerul Fondurilor Europene. Măsura a fost luată din cauza faptului că societatea nu a reuşit să distribuie ajutoarele alimentare în toate cele 89 de localităţi din judeţul Vâlcea în termen de 60 de zile, conform înţelegerii iniţiale. Din totalul de 212 870 de pachete cu ajutoare alimentare au fost distribuite până în prezent doar 136 474, în 47 din cele 89 de localităţi din judeţ. Printre cei care aşteaptă şi acum zahărul, făina, uleiul şi conservele de carne de la Uniunea Europeană se numără sărmanii din Bărbăteşti, Berislăveşti, Boişoara, Titeşti, Frânceşti, Măldăreşti, Creţeni, Făureşti, Galicea, Laloşu, Păuşeşti Otăsău. De asemenea, peste 12 000 de beneficiari din Bălceşti şi Drăgăşani speră că vor primi ajutoarele comunitare până la sfârşitul acestei luni. „Nu am primit ajutoarele, cei de la firma care s-a ocupat de distribuire nu-mi mai răspund nici măcar la telefon. Am înţeles că li s-a reziliat contractul, aşa că suntem în aşteptare şi tragem speranţa că vom primi şi noi pachetele cu alimente până în martie”, spune Ion Curelaru, primarul oraşului Bălceşti. Prefectul le-a cerut ajutor omologilor din Olt şi Sibiu Dată fiind situaţia, prefectul Dumitru Cornoiu încearcă să rezolve problema cu ajutorul autorităţilor din judeţele limitrofe unde s-a raportat un excedent de ajutoare alimentare. „Am vorbit cu domnul prefect din Olt şi din alte judeţe care au rămas cu pachete în depozite. De la Olt am putea primi câteva zeci de mii de pachete cu ajutoare, aproximativ 50 000 de pachete. Sperăm să rezolvăm problema şi în localităţile din nordul judeţului nostru, dar cu ajutorul autorităţilor din Sibiu”, precizează prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu.
Primarii localităţilor unde nu au ajuns alimentele de la U.E. vor fi nevoiţi să se deplaseze personal pentru a ridica ajutoarele care au mai rămas în depozitele din cele două judeţe. Contractul pentru deszăpezirea drumurilor din Gorj, reziliat Firma Coremi Inter Rovinari care a câştigat licitaţia pentru distribuirea ajutoarelor de la U.E. în trei judeţe, printre care şi Vâlcea, a fost declarată câştigătoare anul trecut şi la o licitaţie organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR), pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din Gorj. În mod normal, firma controlată de Nicolae Sarcină nu ar fi avut ce căuta la licitaţie căci nu deţine utilajele necesare pentru întreţinerea şi curăţarea pe timpul iernii a drumurilor naţionale, iar în noiembrie 2014, şefii CNADR s-au văzut nevoiţi să rezilieze contractul cu Coremi Inter Rovinari tocmai din această cauză. În 2013, aceeaşi firmă a executat lucrări de asfaltare pe DN 66 şi s-a ocupat de deszăpezirea tronsonului Bumbeşti Jiu-Petroşani. Spaniolii care au subcontractat lucrările s-au declarat însă nemulţumiţi de serviciile prestate de firma lui Nicolae Sarcină şi au reziliat contractul. Compania Succes, în insolvenţă După ce în anul 2011 s-a clasat pe locul 200 în Topul Forbes al celor mai bogaţi 500 de români, gorjeanul Nicolae Sarcină are acum grave probleme financiare şi economice. Grupul Succes Nic Com a intrat recent în insolvenţă, la solicitarea a două unităţi bancare. În ianuarie 2015, magazinele Succes din judeţul Gorj au fost închise pentru câteva zile după ce, din cauza facturilor restante, au fost debranşate de la energie electrică. Societatea are câteva mii de angajaţi şi peste 150 de puncte de vânzare în Gorj, Hunedoara sau Bucureşti.
(adevarul.ro)