|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Poliţistul Alexandru George Popa din Vâlcea cercetat pentru corupţie. Ofiţerul dezvăluia interlopilor date din dosarele în care erau anchetaţi 

61610457

Poliţistul Alexandru George Popa, ofiţer în cadrul Serviciului Investigaţii Criminale din Inspectoratul de Poliţie Vâlcea este cercetat intr-un dosar de infractiuni economice si spalare de bani.

Procurorii au facut, joi,20 de perchizitii in Sibiu, Brasov, Valcea si Bucuresti la membrii mai multor grupari banuite ca au inselat peste 840 de persoane care au cumparat produse fictive de pe internet.

Ofiterul, spun anchetatorii, i-ar fi divulgat unuia dintre sefii retelei date confidentiale din dosar, dar si faptul că urmeaza să fie facute perchezitii.

Sumele de bani obtinute de membrii gruparii erau trimise prin sisteme de transfer rapid si ridicate apoi de persoane care lucrau pentru retea in Marea Britanie. Prejudiciul se ridică la 850 de mii de dolari.

Comunicat DIICOT

Comunicat de presa3 19.03.2015
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Bucureşti şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu şi Vâlcea au efectuat, la data de 19 martie 2015, un număr de 20 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sibiu, Vâlcea, Braşov şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea a trei grupări infracţionale organizate constituite în vederea săvârşirii de infracţiuni informatice şi spălare de bani.

 

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2014, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat transfrontalier care a acţionat atât pe raza judeţului Sibiu cât şi pe teritoriul Marii Britanii, având ca principală preocupare infracţională intermedierea unor retrageri frauduloase de bani proveniți din săvârşirea de fraude informatice de către alţi membri ai unor grupări infracţionale.

S-a reţinut că sumele de bani obţinute din vânzări fictive de bunuri prin internet erau transmise prin sisteme de transfer rapid iar ulterior ridicate în numele destinatarului iniţial (identitatea fictivă folosită de autorii fraudelor informatice în relaţia cu partea vătămată) de către persoane racolate de către membrii grupării stabiliţi în Marea Britanie, respectiv agenti autorizaţi să efectueze astfel de operaţiuni.

Totodată, din cercetările efectuate în cauză, există suspiciunea rezonabilă că gruparea din Sibiu a fost sprijinita de către suspectul P. G. A., ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Vâlcea – Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Astfel, s-a reţinut că în cursul anului 2014, suspectul P.G.A, în virtutea atribuţiilor de serviciu, a luat la cunoştinţă despre faptul că membrii grupării sunt cercetaţi pentru săvârşirea de infracţiuni în domeniul criminalităţii informatice.

Din probele administrate în cauză, a rezultat că, ulterior, suspectul P.G.A i-a divulgat suspectului N. V. date confidențiale privind obiectul și existența acestui dosar penal precum şi faptul că urmează sa fie efectuate percheziţii domiciliare.

Din investigaţiile efectuate până în prezent, exista suspiciunea rezonabilă că în perioada ian. 2012 – ian. 2014, prin acest mod de operare au fost prejudiciate peste 580 de persoane vătămate, cu o sumă de 850.000 USD.

Totodată, procurorii DIICOT au documentat activitatea infracţională a două grupări sprijinite şi coordonate de gruparea din Sibiu care au acţionat pe raza municipiilor Braşov şi Râmnicu Vâlcea.

În cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada ianurie 2012 – 2014, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, grupul infracţional organizat care a acţionat pe raza municipiului Braşov, a prejudiciat mai multe persoane vătămate din Europa de Est, prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice privind diverse bunuri ce erau postate fictiv spre vânzare pe site-uri de licitaţii online, în special din ţări din Europa de Est (Federaţia Rusă, Uzbekistan, Turkmenistan, Ucraina, Kazahstan), în scopul obţinerii de beneficii materiale ilicite.

În ceea ce priveşte gruparea din Râmnicu Vâlcea, denumită „JUST”, aceasta era specializată în comiterea de fraude informatice prin intermediul unor site-uri de vânzări online din Spania, Portugalia, Brazilia, Mexic, S.U.A, în aceeaşi modalitatea descrisă mai sus.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Sibiu vor fi aduse, în vederea audierii, un numar de 33 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Serviciilor de Acţiuni Speciale Sibiu, Alba, Vâlcea şi Braşov şi Grupării Mobile de Jandarmi “Fraţii Buzeşti” Craiova.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

One Response to Poliţistul Alexandru George Popa din Vâlcea cercetat pentru corupţie. Ofiţerul dezvăluia interlopilor date din dosarele în care erau anchetaţi

  1. Pablito

    La Valcea, drogurile se vand chiar sub nasul politistilor. Da` ca ba, politistii trag pe nas???

    PS: Jumate din gaborii din Ramnic sunt INFRACTORI. Sau informator pentru lumea interlopa. Aaallllooo POLITIA, faceti ceva in acest sens!!!

     

Leave a Response