Prevederi privind sigilarea-desigilarea unităţilor utilizatorilor de aparatelor de marcat electronice fiscale
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea informează că în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 149/27.02.2015, a fost publicat Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 218/27.02.2015 pentru aprobarea Procedurii de sigilare a unităţii operatorului economic pe perioada de suspendare a activităţii, în conformitate cu prevederile Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
În articolul de mai jos, prezentăm cele mai importante prevederi referitoare la noile reglementări în vigoare cu 1 martie 2015.
Sigilare unitate
În situaţia în care organele de control abilitate dispun măsura suspendării activităţii operatorului economic în punctul de lucru, acestea procedează şi la sigilarea unităţii.
Dacă sigilarea unităţii operatorului economic nu poate fi realizată la data constatării faptei, organele de control încheie un proces-verbal în care se descrie fapta şi împrejurările care nu au permis aplicarea imediată a măsurii suspendării, respectiv sigilării.
Dacă sigilarea unităţii operatorului economic nu poate fi realizată în mod practic, organele de control dispun suspendarea activităţii şi menţionează în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor împrejurările care fac imposibilă aplicarea măsurii sigilării.
În momentul sigilării/desigilării unităţii operatorului economic, organele de control încheie un procesul-verbal de sigilare/desigilare.
Sigilarea vizează toate căile de acces destinate intrării clienţilor în incinta unităţii operatorului economic. În acelaşi timp cu sigilarea unităţii, organele de control afişează la loc vizibil un anunţ referitor la suspendarea activităţii operatorului economic. Acest anunţ este afişat din interiorul unităţii pe geamurile tuturor uşilor de acces destinate intrării clienţilor sau pe geamul ferestrelor, după caz, în aşa fel încît să fie vizibil din exterior.
Anunţul este tipărit cu litere de tipar de minim 10 cm şi are următorul conţinut: ACTIVITATE SUSPENDATĂ DE (Denumire instituţie/structură) PENTRU NEEMITEREA BONURILOR FISCALE.
Desigilare unitate
Desigilarea unităţii operatorului economic are loc în următoarele situaţii:
– împlinirea termenului pentru care s-a dispus suspendarea activităţii;
– în baza unei hotărâri judecătoreşti executorii;
– transferul mărfurilor sau bunurilor din incintă;
– schimbarea proprietarului sau utilizatorului (chiriaş, comodator) spaţiului în care se află unitatea;
– lucrări de reparaţii urgente în incinta unităţii.
În situaţiile hotărârilor judecătoreşti executorii, transferului mărfurilor sau bunurilor din incintă, schimbării proprietarului sau utilizatorului spaţiului în care se află unitatea, lucrărilor de reparaţii urgente în incinta unităţii, contravenientul are obligaţia să solicite în scris desigilarea organului de control care a dispus sigilarea unităţii, ataşând totodată înscrisuri deoveditoare.
Desigilarea se realizează în maximum 5 zile de la primirea solicitării.
În cazul transferului mărfurilor sau bunurilor din incintă, lucrărilor de reparaţii urgente în incinta unităţii, termenul pentru care a fost dispusă perioada de desigilare nu poate depăşi 2 zile.
După ce s-a realizat scopul pentru care a fost solicitată desigilarea, unitatea este resigilată până la împlinirea termenului pentru care s-a dispus măsura suspendării activităţii operatorului economic în punctul de lucru.
Solicitarea operatorului economic de desigilare în cazul transferului mărfurilor sau bunurilor din incintă se face o singură dată pe toată perioada pentru care a fost dispusă măsura suspendării activităţii în punctul de lucru.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor
Controlul funcţionării şi utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, constatarea contravenţiilor, precum şi aplicarea sancţiunilor se fac de către structurile din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi organele sale subordonate, stabilite prin ordin al ministrului Finanţelor Publice, respectiv al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi de către structurile competente din cadrul Inspectoratului General al Poliţei Române şi organele sale subordonate.
Constituie contravenţii următoarele fapte dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracţiuni:
– neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale;
– neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale;
– neîntocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat, altele decât cele provenite din încasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amănuntul şi a serviciilor efectuate către populaţie sau cele utilizate pentru a acorda rest clientului;
– neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate numai de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate pentru comercializare.
Contravenţiile prevăzute mai sus se sancţionează cu amendă aplicată operatorilor economici de la 10.000 la 15.000 lei şi suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru, de la o lună la 3 luni, în funcţie de gravitatea faptelor.