Dezastrul A320. Secretele ucigașe ale copilotului
Copilotul care a prăbuşit cursa Barcelona – Dusseldorf nu trebuia să se afle la manşă în ziua accidentului. El avea probleme psihice şi primise o scutire medicală, lucru pe care nu l-a comunicat, însă, superiorilor săi. La trei zile de la tragedie, iubita lui a confirmat că bărbatul suferea de o depresie gravă.
Anchetatorii au găsit în casa copilotului Andreas Lubitz o scutire medicală ruptă, valabilă chiar pentru ziua zborului de la Barcelona la Dusseldorf. Copilotul nu le-a pus însă colegilor şi şefilor săi despre problemele medicale şi a urcat la manşa avionului.
„Au fost confiscate documente cu conţinut medical care indică o boală existentă împreună cu tratamentul corespunzător. Faptul că există scutiri medicale rupte printre alte documente care au fost descoperite, scutiri recente şi chiar din ziua accidentului, susţine presupoziţia bazată pe examinarea preliminară că decedatul şi-a ascuns boala faţă de angajator şi faţă de colegii săi”, a declarat Christoph Kumpa, procuror german.
Cu toate acestea, potrivit tabloidului Bild, Andreas Lubitz fusese depistat inapt de zbor la şcoala de aviaţie comercială din Phoenix (Arizona), unde sunt pregătiţi piloţii Lufthansa. Medicii stabiliseră că Lubitz era temporar inapt de zbor şi avea nevoie de „control medical special constant”. Lufthansa fusese informată despre situaţie, iar compania aeriană a transmis informaţia Autorităţii aeronautice federale germane.
Andreas Lubitz „a suferit de epuizare profesională şi depresie în anul 2009”, a declarat mama unei foste colege de liceu a copilotului, citată de Frankfurter Allgemeine Zeitung. În plus, în ultima vreme, Andreas Lubitz traversa o criză în relaţia cu prietena sa, de care se despărţise, situaţie care probabil i-a accentuat afecţiunile.
Pe de altă parte, jurnaliștii germani au obținut vineri informații de la Spitalul Universitar din Dusseldorf care ar indica faptul că pilotul suferea mai degrabă de o afecțiune fizică, și nu psihică. Această afecțiune fizică ar fi încercat să o ascundă de șefii săi, iar scutirea ruptă găsită în apartament ar fi fost dată pentru această afecțiune fizică.
Medicul psihiatru Albert Veress a exclus, într-o intervenție în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24, posibilitatea – vehiculată în presă – ca Andreas Lubitz să fi făcut unatac de panică, ipoteză vehiculată de presă. Iată explicațiile:
Percheziții
Anchetatorii germani au controlat ambele locuinţe ale bărbatului în vârstă de 28 de ani. Andreas Lubitz avea un apartament de lux la Dusseldorf, pe care îl împărţea cu un bărbat, dar locuia uneori şi cu părinţii, în apropiere de Frankfurt. Poliţiştii au plecat cu saci de documente şi cu o unitate de computer. Lămuriri despre starea de spirit a copilotului ar putea veni în zilele următoare şi de la colegul lui de apartament, care a fost dus sub escortă la audieri.
Între timp, specialiştii au început să contureze un profil psihologic al copilotului german, iar informaţiile sunt tulburătoare. În 2009 tânărul şi-a întrerupt studiile pentru că suferea de sindromul „burn-out”, adică surmenaj fizic şi psihic cauzat de stres, muncă în exces şi un stil de viaţă haotic.
„A fost o perioadă mai lungă, în urmă cu şase ani, când şi-a întrerupt pregătirea. După aceea, el a fost verificat şi şi-a reluat pregătirea. După aceasta, a trecut toate examenele medicale și testele de zbor. Era 100% apt de zbor”, a declarat Carsten Spohr, șeful Lufthansa.
Verificări psihologice
În ciuda asigurărilor date de conducerea companiei Lufthansa, experţii în siguranţa aeriană spun că piloţii de avioane sunt rareori verificaţi temeinic şi eficient în privinţa problemelor psihice, în pofida normelor internaţionale care solicită acest lucru.
„Nu există o evaluare reală a sănătăţii mintale. Îţi verifică ochii, urechile, inima – toate organele care încep să meargă prost atunci când îmbătrâneşti. Dar nu fac nimic pentru cap, nu”, a declarat John Gadzinski, căpitan la o companie americană.
„Trebuie să existe o relaţie de încredere, fiindcă pilotul va încerca mereu să-i ascundă doctorului anumite lucruri, pentru a primi brevetul cât mai repede şi cât mai uşor posibil”, recunoaște Thorsten Onno, medic.
Aceasta în timp ce unii comandanţi de zbor susţin că tragedia din Alpii Francezi nu trebuie să ducă la exagerări în privinţa controalelor psihologice.
„Colegii noştri nu pot merge la un psiholog înaintea fiecărui zbor. Acest lucru nu poate funcţiona în viaţa reală. Supravegherea permanentă nu este nici posibilă, nici necesară”, spune Markus Wahl, purtătorul de cuvânt al unei asociaţii a piloţilor.
Despăgubiri de peste 300.000 de euro pentru rude
Între timp, tot mai multe rude ale victimelor sosesc la locul tragediei, unde resturile umane sunt împrăştiate pe o suprafaţă uriaşă. Urmează identificarea pasagerilor, care va fi posibilă doar cu ajutorul testelor ADN.
„Nu am găsit nici măcar un corp intact”, a confirmat Patrick Thuron, de la Institutul de Criminalistică al Jandarmeriei franceze. „În mod normal, victimele rezultate în urma dezastrelor sunt identificate în proporţie de 90% pe baza amprentelor dentare”, precizează el.
„Responsabilitatea aparţine guvernelor şi companiilor aeriene. Sper să ia măsuri pentru a se asigura că ceea ce s-a întâmplat fiului meu nu se va mai întâmpla niciodată nimănui altcuiva”, spune un tată îndurerat.
„Am avea motive pentru a urî sau pentru a ne răzbuna, dar acest lucru nu va ne va ajuta în niciun fel, ci ne-ar face doar rău”, afirmă și o mamă.
Fiecare dintre familiile victimelor va primi peste 300 de mii de euro, din partea asiguratorului companiei Lufthansa. În afara acestei sume, rudele vor primi din partea operatorului aerian câte 50 de mii de euro.
Alte opt astfel de cazuri au umbrit istoria aviaţiei, când piloţii au prăbuşit intenţionat aeronave pline cu pasageri. Cel mai sângeros bilanţ, cu 217 de morţi, a fost înregistrat în 1999, când un Boeing aparţinând Egypt Air Flight s-a prăbușit în Atlantic, după decolarea de pe aeroportul JFK din New York. Şi în acest caz, pilotul a părăsit cabina, iar copilotul i-a condus pe toţi spre moarte, repetând în şoaptă „Mă încredinţez lui Dumnezeu”.
MĂRTURIA fostei iubite a copilotului Germanwings: Andreas Lubitz plănuia „ceva ce va fi în memoria tuturor” şi avea coşmaruri că se prăbuşeşte cu avionul
Copilotul zborului Germanwings 4U9525, Andreas Lubitz, i-a spus fostei sale prietene că plănuieşte ceva atât de atroce că numele lui va fi cunoscut de toată lumea, iar femeia a povestit că că tânărul se trezea uneori noaptea urlând „ne prăbuşim!”
Fosta iubită a lui Andreas Lubitz a declarat pentru o publicaţie germană că bărbatul i-ar fi spus anul trecut, pe un ton ameninţător: „Într-o zi voi face ceva ce va schimba tot sistemul şi atunci toţi îmi vor şti numele şi şi-l vor aminti”, informează dailymail.co.uk.
Când a aflat de prăbuşirea de marţi a zborului Germanwings 4U9525, femeia şi-a amintit de profeţia ameninţătoare a lui Lubitz. „Nu am ştiut ce vrea să spună, dar acum am înţeles”, a declarat fosta iubită a copilotului pentru ziarul german Bild.
Problemele personale şi comportamentul ciudat erau atât de grave, încât femeii i s-a făcut frică şi a decis să se despartă de Andreas Lubitz. „Când am aflat despre prăbuşirea avionului, în minte au început să mi se deruleze cuvintele pe care mi le spusese”, a spus femeia.
Potrivit dailymail.co.uk, autorităţile vor dori, cel mai probabil, să vorbească cu fosta iubită a copilotului pentru a obţine detalii despre starea de spirit a acestuia. Copilotul şi femeia au avut o relaţie timp de şapte ani şi au locuit împreună într-un apartament la periferia oraşului Dusseldorf. Unele relatări de presă vorbesc despre faptul că cei doi ar fi fost logodiţi şi ar fi existat planuri pentru a se căsători în 2016.
Andreas Lubitz ar fi comandat două automobile Audi pentru sine şi iubita sa cu puţin timp înainte de tragedie, într-o încercare disperată de a o convinge să se întoarcă la el, dar femeia ar fi respins cererile acestuia şi doar o maşină a fost livrată.
Informaţiile uimitoare referitoare la o posibilă plănuire îndelungată a prăbuşirii deliberate a avionului Airbus A320 dau greutate relatărilor referitoare la faptul că Lubitz a ascuns afecţiunile medicale de care suferea şi care l-ar fi făcut inapt de zbor, comentează dailymail.co.uk.
Vineri, anchetatorii germani au anunţat că bărbatul ar fi trebuit să fie în concediu medical în ziua prăbuşirii avionului. Scutiri medicale au fost descoperite la domiciliul lui Lubitz, inclusiv una pentru ziua accidentului, iar spitalul universitar din Dusseldorf a confirmat că Lubitz a fost pacient al instituţiei medicale în ultimele două luni, dar nu a dat publicităţii date despre motivele internării.
Daily Mail relatează că Andreas Lubitz ar fi cunoscut foarte bine regiunea din Alpii francezi în care s-a prăbuşit avionul Germanwings, după ce ar fi efectuat un curs de planorism în zonă.
Andreas Lubitz a lucrat ca însoţitor de zbor timp de aproape un an înainte de a deveni pilot şi a fost tachinat de colegii săi pe această temă. Unii membri ai echipajelor aeriene îi spuneau „Tomato Andi” (Andi suc de roşii, n.r), o referinţă la sucul preferat de mulţi pasageri.
Presa a mai scris că bărbatul pasionat de fitness urma un tratament pentru problemele de sănătate mintală şi s-ar fi temut că licenţa de zbor i-ar fi fost ridicată dacă operatorul aerian ar fi aflat despre căderile sale de ordin psihologic.
Potrivit unor informaţii publicate de presa germană, cel puţin doi medici i-ar fi acordat scutiri medicale pentru ziua în care a avut loc accidentul. Anchetatorii ar fi găsit la domiciliul lui Lubitz şi alte scutiri medicale, eliberate pentru zile în care bărbatul s-a aflat la manşa avioanelor Germanwings. Poliţia a anunţat că, cel puţin deocamdată, nu a fost găsit niciun mesaj referitor la sinucidere.