Peste 200 de percheziţii la grupări infracţionale de criminalitate organizată
Poliţia Română a efectuat, în ultimele două săptămâni, peste 200 de percheziţii, pentru destructurarea unor grupări infracţionale de criminalitate organizată, în urma cărora au fost ridicate peste 4,5 kilograme de heroină, 1,6 kilograme de cannabis, bani susceptibi a fi falși și mai multe echipamente IT, arată un comunicat emis de Poliţia Română.
Potrivit bursa.ro, în perioada 13 – 26 martie, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 54 de acţiuni operative pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani.
În cadrul investigaţiilor pentru probarea activităţii infracţionale a 351 de persoane bănuite, poliţiştii au efectuat 209 percheziţii ce au vizat atât imobile folosite de acestea, cât şi autovehicule pe care cei în cauză le foloseau în activitatea infracţională. În urma administrării probatoriului, 90 de persoane au fost reţinute sau arestate.
În urma activităţilor desfăşurate, au fost confiscate 16 unităţi HDD, 32 de laptop-uri, 3 unităţi centrale PC, 3 arme, 8 muniţii, 4.560 de grame de heroină, 1.670 de grame şi 3 plante de cannabis, 200 de grame de substanţe vegetale, 441 de plicuri cu diferite substanţe ilegale şi 64 de comprimate cu substanţe interzise.
De asemenea, au fost ridicate 8 cântare folosite în activitatea infracţională, 28.820 de țigarete de contrabandă, 98.814 lei, 14.420 de euro, 3.000 de dolari și 320.000 de forinţi falşi.
Pentru recuperarea prejudiciilor, au fost instituite sechestre asiguratorii asupra a 6 autoturisme şi unui apartament.
La acţiunile desfăşurate au participat 635 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul structurilor centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române.
Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi cu Serviciul Român de Informaţii.
Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare aflate în instrumentarea DIICOT.
„La data de 25 martie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara și procurorii D.I.I.C.O.T. au surprins în flagrant delict doi cetăţeni sârbi, de origine albaneză, care ar fi transportat 4,5 kilograme de heroină, disimulate într-un autoturism, în valoare de aproximativ 250.000 de euro. Din cercetări a reieșit că cei în cauză ar fi urmat să amestece heroina cu substanţe compatibile, în vederea comercializării. Cei în cauză au fost prezentaţi procurorilor D.I.I.C.O.T., care au dispus măsurile legale. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române şi S.R.I..
La data de 19 martie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu au efectuat 20 de percheziţii domicilare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Sibiu, Vâlcea şi Braşov, pentru destructurarea a trei grupări infracţionale, specializate în infracţiuni informatice şi spălare de bani. Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012 – 2014, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat transfrontalier, care ar fi acţionat, pe raza judeţului Sibiu şi pe teritoriul Marii Britanii, având ca principală preocupare infracţională intermedierea unor retrageri frauduloase de bani, susceptibili de a proveni din comiterea de fraude informatice, comise de membrii altor grupări infracţionale. Astfel, sumele de bani obţinute din vânzări fictive de bunuri, prin intermediul internetului, ar fi fost transmise, prin sisteme de transfer rapid, iar ulterior ar fi fost ridicate în numele destinatarului, de către persoane stabilite în Marea Britanie, ce ar fi fost racolate de membrii grupării infracţionale. Prejudiciul cauzat prin comiterea de infracţiuni este estimat la 850.000 de dolari, iar prin acest mod de operare ar fi fost prejudiciate peste 580 de persoane vătămate. Totodată, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. au documentat şi activitatea infracţională a altor două grupări, coordonate şi sprijinite de gruparea din Sibiu şi care ar fi acţionat pe raza municipiilor Braşov şi Râmnicu Vâlcea. În fapt, membrii grupării infracţionale din Braşov, în perioada 2012 – 2014, ar fi prejudiciat mai multe persoane prin introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice privind diverse bunuri ce erau postate fictiv spre vânzare pe site-uri de licitaţii online, în special din Federaţia Rusă, Uzbekistan, Turkmenistan, Ucraina, Kazahstan, în scopul obţinerii de beneficii materiale ilicite. În aceeaşi perioadă, membrii grupării infracţionale din Râmnicu Vâlcea sunt bănuiţi că ar fi comis, în acelaşi mod, mai multe fraude informatice, prin intermediul unor site-uri de vânzări online, din Spania, Portugalia, Brazilia, Mexic şi S.U.A.. La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu au fost conduse 33 de persoane, pentru dispunerea măsurilor legale. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi de Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a beneficiat şi de sprijinul luptătorilor serviciilor pentru acţiuni speciale din Sibiu, Alba, Vâlcea şi Braşov”, arată anchetatorii prin exemple de astfel de acţiuni.