|joi, noiembrie 21, 2024
  • Follow Us!

Noul călău al pădurilor: deputatul Cristian Buican 

Padure-e1415781440660

 

Dupa cateva initiative legislative esuate ale unor deputati sau ale unor senatori din toate partidele politice, prin care s-a incercat legalizarea instrainarii terenurilor devalmase ale comunitatilor istorice de proprietari, un nou proiect de lege care vrea sa legifereze instrainarea obstilor de mosneni si a composesoratelor risca sa fie adoptat tacit de Senatul Romaniei.

Activitatea de loby a fondurilor de investitii si a samsarilor de paduri a mai gasit o bresa in Parlamentul Romaniei: deputatul PNL de Valcea Cristian Buican. Desi mosnean la randul sau, provenit din nordul judetului Valcea – un teritoriu cu cele mai vechi obsti devalmase din tara, zona pe care o reprezinta si in Parlamentul Romaniei – domnul Cristian Buican a depus o initiativa legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea formelor istorice asociative de proprietate, fara sa consulte comunitatile istorice de proprietari pe care le reprezinta si netinand cont de faptul ca, la nivel national, fiecare zona istorica are un specific propriu in ceea priveste formele istorice de proprietate comuna. Proiectul de lege a mai fost semnat de alti 22 de deputati si senatori PNL – fiind inregistrat la Camera Deputatilor sub nr. BP253/02.04.2014, iar la Senat sub nr. L413/16.06.2014. Proiectul, aparent, vrea sa reglementeze infiintarea, organizarea si functionarea formelor istorice asociative de proprietate. In realitate, nu se urmareste decat legalizarea vanzarii proprietatilor devalmase (art. 24 din proiect), a iesirii din indiviziune, a instrainarii drepturilor in afara membrilor obstii (art. 77, 79, 80) – se renunta, de dragul unor comisioane si profituri imediate la reguli milenare, conscrate de obiceiul vechi al mosnenilor si de toate legiuirile anterioare anului 1948, precum si de legile din perioada 1990-2014. Proiectul de lege a primit aviz negativ de la Comisia pentru agricultura (9.09.2014), Comisia juridica (19.09.2014), Comisia pentru mediu (16.06.2014). Si Consiliul Legislativ a emis tot aviz negativ (14.05.2014), argumentand ca proiectul de lege creeaza paralelisme, dar contine si contradictii in reglementarea pe care o initiaza, pe langa alte numeroase lacune de tehnica legislativa. La sesizarea membrilor Nostra Silva, la 23.09.2014, 15 initiatori si-au retras sustinerea pentru proiectul de lege al lui Cristian Buican. Proiectul de lege a fost pe ordinea de zi a Senatului la 1.10.2014, 9.12.2014 si 15.12.2014, nefiind supus la vot, in conditiile in care termenul pentru adoptare tacita a fost 18.12.2014. Propunerea demagogica a initiatorilor nu reprezinta o imbunatatire a textelor de lege actuale, ci reprezinta o cosmetizare vicleana a legii prin care toti cei amestecati in crima organizata care tine de retrocedarea proprietatii sa se puna la adapost si ar servi, probabil, doar intereselor financiare ale celor care ii sustin pe dinamizatorii acestei initiative legislative. Solicitam Senatului Romaniei respingerea acestui proiect de lege, intrucat nu urmareste un interes general, ci unul particular al intermediarilor de tranzactii imobiliare, al speculantilor si al fondurilor de investitii. Asteptam un raspuns ferm din partea senatorilor: o delimitare de „cozile de topor” care au initiative legislative prin care sa se vanda ceea ce niciodata nu a fost de vanzare: comunitatile istorice de proprietari.

FEDERATIA PROPRIETARILOR DE PĂDURI SI PĂSUNI DIN ROMÂNIA – NOSTRA SILVA

Este foarte posibil ca initiativa deputatului valcean sa nu fie intamplatoare, familia sa avand afaceri grele in domeniul exploatarilor de lemn. In anul 2013, firma Dendros SRL, de la Perisani, a avut o cifra de afaceri de aproape 28 de miliarde lei vechi din activitati forestiere.

 Sursa: Arena Valceana

https://www.youtube.com/watch?v=fbykvMTSu80

Leave a Response