|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România, la sărbătoarea Învierii Domnului 

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă, sâmbătă, la ora 19,55, cu un avion special, de o delegație a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul.

Foto: Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO

Lumina de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a ajuns pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” și va fi dusă cu avioane de mici dimensiuni la Bacău, Iași, Suceava, Sibiu, Cluj Napoca, Baia Mare, Satu Mare și Timișoara pentru comunitățile de credincioși ortodocși din aceste regiuni ale țării.

”Cu încredințarea și binecuvântarea Prea Fericitului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, o delegație a BOR s-a aflat în aceste zile la Ierusalim pentru a aduce, așa cum s-a întâmplat și în anii din urmă, Sfânta Lumină din Biserica Învierii Mântuitorului. Sfânta Lumină a coborât azi în Biserica Sfântului Mormânt la orele 14,15 și a fost împărțită celor prezenți de către Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului și a toată Palestina. Aseară, delegația BOR a fost primită la sediul Patriarhiei Ierusalimului de către Prea Fericitul Teofil al III-lea care a amintit, în cuvântul său, de prezența bisericii noastre, alături de alte biserici ortodoxe surori, în Țara Sfântă, în aceste zile”, a declarat, la sosire, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul.

El a menționat că o bucurie pentru delegația venită din România a fost întâlnirea, la Ierusalim, a multor români sosiți din mai multe colțuri ale lumii, pe lângă cei sosiți din țară.

”Ne-am bucurat că pe lângă românii veniți din țară am întâlnit și români veniți de departe, din America, Germania, Italia, Olanda și alte locuri, care s-au rugat împreună cu noi și care au rostit azi, cu multă bucurie, ‘Hristos a Înviat!’, alături de celelalte rostiri în multe limbi care s-au auzit în Biserica Sfintei Învieri și în preajma Bisericii Sfântului Mormânt. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această binecuvântare și-L rugăm să lumineze cu lumina Sa cea sfântă viața și lucrarea poporului român. Vă dorim sărbători cu bucurie, să le petreceți în lumină, în pace și binecuvântare. Hristos a Înviat!”, a încheiat Timotei Prahoveanul.

Din delegație au mai făcut parte părintele arhimandrit Veniamin, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și părintele arhimandrit Paisie, vicar patriarhal.

Patriarhul Daniel va oferi Lumina Sfântă clerului și credincioșilor prezenți la slujba de Înviere oficiată la Catedrala patriarhală de la ora 24,00.
* * *

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paști la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 — 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care în primele minute nu frige.

Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după prohod. Cei care fac această verificare — pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare — sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, Patriarhul este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoțit — conform tradiției — numai de un arab de religie islamică. Mai departe, Patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei.

După rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul Patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o așeza în două cupe de aur și a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, Patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese și împarte lumina credincioșilor.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Adrian Drăguț)

Leave a Response