|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Bordeiul-buncăr de la Olăneşti care rezistă şi la un cutremur de 10 grade 

casa-olanesti-465x390

 

Casa bordei de la Olanesti. Rezistă la cutremur de 10 grade pe scara Richter

Asta-i chiar o casă inedită pe care nu mă așteptam s-o găsesc la noi și mai ales într-o zonă atât de frumoasă ca Băile Olănești. Nu mă așteptam pentru că este în primul rând o locuință eco, iar la noi nu există oameni pasionați de asta. Dar Dragoș Iliescu este mai mult decât pasionat. Pentru el e un stil de viață, o viață strâns legată de minerale, care au început să-i capteze atenția în urmă cu vreo zece ani. După o discuție cu un prieten a aflat de Ormus, un adevărat elixir din minerale monoatomice. A studiat mult, s-a documentat, că doar știe bine engleză și germană, și a aflat că de la lipsa mineralelor din organism putem să suferim de cei 3 D. Care 3 D? Ce vorbesc eu aici? Dermatită, depresie, demență. Adică încep să ne mănânce palmele (și nu de la bani :), ci de la carențe, inclusiv de vitaminele B), apoi ne apucă depresia și în final ajungem bolnavi cu capu’. Mai pe scurt, nu prea avem chef de viață, n-avem curaj, dar ne e frică tot timpul de ceva. Așa că el nu doar că a adus în România aceste minerale monoatomice ca să ne vină pofta de viață, să gândim limpede și să avem curaj a ne pune în aplicare ideile, dar și-a făcut și o casă în pâmânt, că doar din pământ sunt extrase mineralele, nu?

Aleea de acces catre casa semi ingropata

Și pentru că și-a dorit o casă bordei, unde să și-o facă, în București? N-avea cum. Mult timp s-a gândit, s-a răzgândit. Îi era teamă că dacă pleacă din capitală o să piardă contactul cu civilizația, dar și-a spus că atâta timp cât există internet, poți să lucrezi de oriunde. Așa că a ajuns la Băile Olănești, un loc superb, pe care eu mi-l aduc aminte din copilărie când mergeam cu bunica mea la băi, căci aici sunt izvoare minerale ale căror ape te vindecă de o mulțime de boli și afecțiuni. Acolo, la Băile Olănești, a găsit un teren de 1000 de metri pătrați unde și-a pus în aplicare proiectul. A durat ceva timp, vreo 3 ani de zile, dar a construit nu una, ci două case pe același teren. Și-a făcut un colț de rai și a constatat că există viață și fără București. Dar hai să-ți dau detalii despre cele două construcții.


Fatada principala a casei semi ingropate

Casa pe care și-a făcut-o este greu de fotografiat, fiind semi îngropată. Dragoș crede în acest material fabulos pe care călcăm – pământul, element primordial, hrănitor și protector. Dar tot pământul e și cel care se zguduie, numai că în mod paradoxal o casă sub pământ este cel mai bun buncăr anti-cutremur. Ba te ferește și de radiații. Casa are 200 mp și la suprafață sunt construite din bârne groase de stejar și piatră o bucătărie de vară, magazia de lemne, magazia de scule și garajul pentru ATV. La interior are living cu șemineu centrală (adică se încălzește toată casa de la el), bucătărie, baie, dressing, două dormitoare, dintre care cel matrimonial are baia lui unde se află o cadă cu hidromasaj. Toată tâmplăria casei, că o vezi în partea din față, este din lemn stratificat și geam triplu, care asigură o super izolație. Partea frumoasă este că fiind o casă semi îngropată n-are nevoie de aer condiționat deoarece vara e răcoare naturală. Da, îți mai spun că la asta contribuie și acoperișul care are un strat de pământ consistent ce susține plantele. Și pentru că are panta lină poate fi folosit chiar pentru cultivarea legumelor.

Aleea cu dulapi din lemn de stejar

Ceea ce chiar nu se vede este buncărul casei, un adăpost antiatomic construit după un proiect elaborat de specialiști în domeniu pentru a rezista la un cutremur de 10 grade pe scara Richter, atât de adâncime, cât și de suprafață. Dragoș Iliescu și-a luat toate măsurile de precauție necesare, dar mai mult a investit în ceva ce rar se face la noi acum. Și tubulatura de aerisire a acestui buncăr este complexă, din inox, poziționată într-un anume fel, dotată cu filtre HEPA care rețin 99,9 % din impurități, inclusiv particule radioactive. Și în adăpostul care are circa 10 metri pătrați există wc, chiuvetă, sifon de pardoseală, hidrofor, pompă manuală de apă, puț îngropat, gerantor de curent, unitate de transformare 220 din 12V, coș de fum pentru eventuală sobă, loc pentru două paturi surapuse. Ce mai? Zici că ești la emisiunea de la Discovery cu sfârșitul lumii. Dar cât timp nu e sfârșitul lumii, buncărul e perfect ca beci sau cameră tehnică, că doar poți avea acces la el direct din casă.

Oamenii din poza sunt pe acoperisul casei semi ingropate

După ce ți-am făcut capul pătrat cu detalii despre casă și buncăr, credeai că am terminat? Nu! Mai există o căsuță de oaspeți, de circa 60 de metri pătrați. Sincer, mie asta mi-a făcut cu ochiul! Și la cum o vezi, poți să crezi că are două niveluri? Da, domle’ la parter e un living cu bucătărie inclusă și o baie cu cadă pe colț și hidromasaj. Are și beci de 7 și două terase mici, plus acoperișul cu pământ, unde vara poți să stai la plajă. Căsuța a fost construită pe structură din lemn de stejar, iar pereții sunt din pământ amestecat cu paie (paiantă), văruiți la interior și la exterior. Tradițional, tradițional, eco, eco, dar parchetul e triplu stratificat și are încălzire sub pardoseală. Și ghici de unde se face încălzirea! Ai două opțiuni: cu electricitate sau de la soba – centrală pe lemne, care are boiler de 125 litri.


Casuta mica de 60 de mp cu acoperis din pamant si iarba

Și curtea e frumos aranjată. Mi-a plăcut gardul din piatră cu împletitură de nuiele, dar și poarta de la intrare făcută pe rotund. Există chiar și alei pavate cu dulapi din lemn de stejar care te îmbie să mergi către fântăna zidită cu piatră sau către masa cu băncuțe sub boltă de viță de vie. Și chiar dacă Dragoș Iliescu cu familia lui trăiește bine merci aici, ce crezi? Are în minte al proiect. Acum vrea să facă o altă casă sub pământ, care să se piardă complet în peisaj, cu cinci extensii, sincer n-am înțeles exact ce și cum, dar cert este că omul acesta e foarte pasionat de tot ce înseamnă stil de viață sănătos, tradițional. Are el teoriile lui cum că și dacii aveau case similare și nu întâmplător, că știau ei ce e bine pentru trup, minte și suflet. Oricum, ideea este că a decis să vândă proprietatea actuală ca să investească în următorul proiect. Abia aștept să văd cum o să fie, că la câte mi-a spus am în cap un adevărat film SF. Pe mine m-au surprins casele astea, am aflat și despre Ormus, despre care nu știam, dar și despre faptul că Dragoș Iliescu a ținut și mai ține prelegeri despre cum se face o astfel de casă. Și-a făcut o prezentare pentru cei interesați, așa că dacă te pasionează subiectul poți intra în legătură cu el pe adresele de contact de la Ormus sau pe pagina de Facebook. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Sursa: adelaparvu.com

Trei imagini panoramice cu cele doua constructii aflate e proprietatea lui Dragos Iliescu

Casuta mica

Terasa de la dormitor

Interiorul casutei de pamant

Baia din casa mica

Vedere dinspre casa semi ingropata catre poarta

Poarta rotunda

Vedere asupra gardului proprietatii dinspre sud

Curtea in lumina rasaritului

Bucatarie de vara la interior

 Baia de pe holul din casa mare semi ingropata

Casa mica cu acoperis din pamant si iarba pe timpul iernii

One Response to Bordeiul-buncăr de la Olăneşti care rezistă şi la un cutremur de 10 grade

  1. BIANGA STELA

    AM RAMAS FARA CUVINTE!
    FELICITARI!

     

Leave a Response