|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

La ICR Paris a avut loc lansarea cărţii «Fabule Moderne» de Tatiana Ţîbuleac. Manager de proiect: vâlceanul Silviu Popescu 

Silviu Popescu lansare carte Paris

Institutul Cultural Român din Paris şi Asociaţia «Constellation Culture», au organizat pe data de 16 iunie 2015, la Paris, lansarea cărţii «Fabule Moderne» de Tatiana Ţîbuleac, un omagiu adus limbii române.

La eveniment au venit peste 100 de participanţi, printre care personajele fabulelor, jurnalişti, artişti şi oameni de cultură români şi francezi.

Conform site-ului ramnic.ro, la lansare a fost prezent şi Excelenţa Sa,  ambasadorul Moldovei în Republica Franceză, Oleg SEREBRIAN, care a subliniat în cuvîntul de deschidere al evenimentului: “Sînt mîndru de concetăţenii mei stabiliţi în Franţa, de majoritatea dintre ei. Comunitatea românilor moldoveni din Franţa este formată din oameni care s-au afirmat aici şi prin tot ce  realizează promovează imaginea pozitivă a ţăriilor de origine”.

Cînd am citit prima fabulă, despre România, mi-o amintesc şi acum, mi-a provocat o avalanşă de emoţii puternice. şi atunci mi-am zis că este momentul să creez un alt proiect. Am avut emoţii foarte mari. Le mai trăiesc şi acum. Frumosul nu se pierde. El trăieşte în noi, chiar dacă: «ştiu că România este mai mare. ştiu că are si cerşetori, şi…. şi de toate, dar această Marie este, însă, din România  mea», cum spune unul dintre personajele Fabulelor. E şi Romania mea”, a afirmat co-organizatorul proiectului, Liliana ROSCA.

Reputatul jurnalist vâlcean Silviu Popescu, în calitate de reprezentant al Institutului Cultural Român din Paris si manager de proiect, a menţionat, la rîndul său, importanţa pe care Institutul a acordat-o lansării acestui volum, pe care îl consideră un omagiu firesc şi necesar, adus unor texte tipărite în limba româna, despre vorbitori ai limbii române, despre oameni din diaspora romanească, care s-au afirmat şi au reuşit foarte departe de patria lor.

”Un eveniment fabulos într-un loc mitic, cu invitaţi fantastici şi muzică de legendă. O istorie de succes, combinată cu o recepţie călduroasă, sesiune de dedicaţii şi foto, muzică, discuţii şi voie bună. Morala: succesul încununează fabula”, a spus Ion Ciobanu, preşedintele Asociaţiei „Pro-diaspora” din Paris.

Evenimentul s-a încheiat cu o un recital de muzică folk, susţinut de trupa «Condorii Negri», urmat de o sesiune de autografe, oferite de autoare.

 

Leave a Response