|joi, aprilie 18, 2024
  • Follow Us!

O compania chineză vrea să cumpere Oltchim şi să extragă petrol în România 

oltchim855159-mediafax-foto-laszlo-raduly

 

Reprezentanţii unei companii chineze de petrochimie se vor întâlni săptămâna viitoare cu administratorii judiciari ai Oltchim, fiind interesaţi să cumpere societatea de stat, dar şi să exploateze în România ţiţei, din care rezultă materiile prime necesare funcţionării combinatului.

Oltchim, aflat de doi ani în insolvenţă, va încheia anul 2015 pe profit, iar compania de stat ar putea fi vândută cel mai probabil la începutul anului viitor, a declarat pentru MEDIAFAX administratorul judiciar al combinatului, avocatul Gheorghe Piperea.

Principalele materii prime de bază pentru Oltchim sunt derivate din petrol, respectiv etilena şi propilena, care constituie materia primă principală pentru fabricaţia de PVC. Cu aceste materii prime Oltchim poate funcţiona la 65% din capacitate, faţă de 30% în prezent.

„Compania din China are interesul să exploateze nişte rezerve de petrol inedite ca problemă. După ce se exploatează o resursă convenţională, o sondă de petrol, 65% din rezerva totală de petrol rămâne acolo neexploatată, întrucât este prea vâscoasă pentru a putea fi extrasă. Iar ei deţin tehnologie care le permite exploatarea acestei rezerve de două treimi din rezerva de petrol care nu se poate exploata prin tehnologie convenţională”, a afirmat Piperea.

El a arătat că firma din China vrea să integreze mai multe activităţi cu Oltchim.

„Etilena, din care se face PVC, este un produs al unei fracţii de petrol. La fel şi propilena, din care se fac polioli, care este marfa care se vinde cel mai bine la export de către Oltchim”, a mai spus avocatul, partener coordonator al RomInsolv SPRL, unul din administratorii judiciari ai combinatului din Râmnicu Valcea.

Piperea nu a precizat numele companiei, însă firma chineză Junlun Petroleum CO LTD a efectuat mai multe vizite în România, reprezentanţii acesteia având întâlniri inclusiv cu ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, în urma cărora şi-au reiterat interesul să se implice în procesul de privatizare a combinatului chimic.

Oltchim se află pe pantă ascendentă, spun administratorii judiciari, care speră ca la sfârşitul anului Oltchim să înregistreze profit contabil. Combinatul a avut în primul semestru al acestui an un profit operaţional de aproximativ un milion de euro.

„Nu ne grăbim. Dar aş zice să aşteptăm începutul lui 2016. Dacă vine cu un preţ bun compania chineză, după ce îşi face toate calculele, se vinde imediat, că totul este gata”, a precizat administratorul judiciar.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.

Statul a încercat în repetate rânduri privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din 15 decembrie, niciun investitor nu a fost interesat de societatea vâlceană.

Combinatul chimic este deţinut de stat prin Ministerul Economiei cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 18,3182%, Polyolt Holding Limited – 14,0251%, alţi acţionari persoane juridice – 1,4832% şi acţionari persoane fizice – 11,3673%.

Leave a Response