Angajaţii vor primi vouchere de vacanţă. Guvernul a aprobat astăzi normele pentru acordarea acestora
Guvernul a aprobat astazi normele pentru acordarea voucherelor de vacanta
Legea nr. 173/2015 privind acordarea voucherelor de vacanta a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 481 din 1 iulie 2015.
Actul normativ prevedea ca in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, in colaborare cu Ministerul Muncii, va elabora normelele metodologice de aplicare, corespunzatoare modificarilor si completarilor aduse.
Astfel, normele pentru aplicarea legislatiei privind acordarea voucherelor de vacanta au fost aprobate astazi de Guvern, printr-o hotarare, conform unui comunicat de presa remis recent redactiei noastre.
Potrivit informatiilor transmise de Guvern, vor putea fi acordate vouchere de vacanta atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic, decizie ce va putea fi luata de catre angajatori impreuna cu organizatiile sindicale sau cu reprezentantii beneficiarilor. In cazul personalului contractual si functionarilor publici din institutiile bugetare, regulile de acordare a voucherelor de vacanta se stabilesc potrivit prevederilor in vigoare. Pentru institutiile publice, voucherele de vacanta se acorda in limita sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale.
Valoarea voucherelor de vacanta emise pe suport hartie, respectiv electronic, nu poate depasi intr-un an calendaristic contravaloarea a sase salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata pentru fiecare salariat, limita stabilita prin Ordonanta nr. 8/2014. Potrivit normelor de aplicare, voucherul de vacanta are o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic, cu precizarea insa ca perioada de valabilitate a suportului electronic nu este limitata la un an.
In conditiile in care de la 1 iulie salariul minim brut pe tara a ajuns la 1.050 lei, salariatii vor putea primi vouchere de vacanta in valoare de maximum 6.300 lei.
Voucherele de vacanta pot fi folosite doar pe teritoriul Romaniei
Atat voucherele tiparite pe suport electronic, cat si cele pe suport hartie vor putea fi utilizate doar in structuri de primire turistice din Romania, acreditate de Autoritatea Nationala pentru Turism.
„Beneficiarii au dreptul sa isi aleaga unitatea de la care achizitioneaza servicii turistice, insa numai dintre cele afiliate care detin licenta de turism sau certificat de clasificare emise de Autoritatea Nationala pentru Turism. Pe site-ul acestei institutii va fi postata lista unitatilor turistice autorizate. Beneficiarii pot utiliza voucherele de vacanta pe baza actului de identitate. Este interzisa comercializarea voucherelor de vacanta in schimbul unor sume de bani si/sau altor bunuri/servicii”, se arata in comunicatul de presa al Guvernului.
Acelasi document precizeaza ca voucherele de vacanta pe suport electronic vor fi valabile doar daca vor avea inscrise urmatoarele mentiuni:
- emitentul si datele sale de identificare;
- angajatorul si datele sale de identificare;
- numele, prenumele si codul numeric personal ale angajatului care este in drept sa utilizeze voucherul de vacanta;
- perioada de valabilitate a utilizarii voucherului de vacanta;
- interdictia de a utiliza voucherul de vacanta in alte locuri decat in unitatile autorizate de Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT);
- elementele de identitate vizuala ale brandului de turism al Romaniei;
- elemente de siguranta a suportului electronic (PIN, CIP).
Important: Suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanta poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominala a acestora. Este interzis ca suportul electronic pe care sunt stocate voucherele de vacanta sa permita retragerea de numerar sau plati catre alte unitati decat cele afiliate, conform legii.
Bugetarii vor primi doar vouchere, nu si bani sau prime. In sectorul privat se pot acorda prime sau vouchere de vacanta
Legea nr. 173/2015 arata ca angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, precum si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si subordonare, inclusiv cele care se finanteaza integral din venituri proprii, vor acorda angajatilor prime de vacanta numai sub forma voucherelor de vacanta.
De partea cealalta, angajatorii din mediul privat vor putea acorda angajatilor proprii prime sau vouchere de vacanta, cu ocazia plecarii in concediul de odihna, in functie de sumele prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate. Acordarea primelor sau voucherelor de vacanta va fi stabilita de comun acord cu sindicatele si va fi mentionata in mod obligatoriu in contractele colective de munca aplicabile la nivel de unitate.
Atentie: In continuare, voucherele de vacanta se acorda in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale, pentru unitatile din domeniul bugetar, si in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.
Legea mai stabileste ca voucherele de vacanta sunt suportate integral de angajator, iar sumele corespunzatoare voucherelor acordate de acesta sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
Puteti citi aici mai multe informatii despre acordarea voucherelor de vacanta.
avocat.net