|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

În atenția Serviciului Județean Anticorupție: Șeful Poliției Alunu îi protejează pe hoții de cărbune?! 

perchezitii_carbune_1

„Mafia Cărbunelui“ are ramificații și în județul Vâlcea. Societatea CET Govora SA a semnalat în repetate rânduri instituțiilor statului (Prefectură, Poliție, SRI etc), că din carierele miniere de la Berbești și Alunu SE FURĂ la greu cărbune! Se fură lunar sute de tone de cărbune! Este vorba despre un grup infracțional foarte bine organizat, de tipul celui destructurat recent de Direcția Generală Anticorupție în județul Gorj, format din: angajați ai carierelor miniere, polițiști, localnici, dar și reprezentanți ai autorităților locale, care-i protejează pe hoți. În acest sens, am primit o informație conform cărei șeful Poliției Alunu este foarte deranjat, că dispecerul CET Govora semnalează furturile de cărbune la 112 și nu-l interpelează direct pe el. Polițistul respectiv s-a arătat foarte ofensat și chiar l-a amenințat voalat pe angajatul CET Govora. Solicităm Serviciului Județean Vâlcea Anticorupție să verifice urgent această informație și să adopte măsurile care se impun.

 

Zeci de hoţi şi poliţişti corupţi în dosarul „Mafia Cărbunelui”

InvestigatiiGigi CIUNCANU

Circa 40 de suspecţi de furt de cărbune de la carierele din Rovinari şi de transportatori au fost audiaţi până târziu în noapte alături de 13 poliţişti care au sprijinit grupul infracţional contra unor mari sume de bani. Până la închiderea ediţiei au fost deja şase reţineri, dar este de aşteptat ca mult mai mulţi gorjeni să ajungă după gratii. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au făcut ieri percheziţii la posturile de poliţie Rovinari şi Turceni, dar şi la zeci de locuinţe şi câteva societăţi comerciale. Oraşul Rovinari a fost împânzit de jandarmi, iar percheziţiile au continuat până seara târziu, deoarece la audieri apăreau informaţii despre alte persoane implicate.

A fost nebunie curată ieri la Rovinari și Turceni, dar și în împrejurimi, unde mascații au descins dis de dimineață, dând buzna în casele polițiștilor sau ale localnicilor bănuiți că fură cărbune de ani de zile și îl revând apoi la negru, în defavoarea Complexului Energetic Oltenia. O mobilizare de trupe fără precedent a fost făcută la periferia Rovinariului, unde toate casele de pe o stradă, pe partea prin care trece banda ce transportă lignit spre termocentrală, au fost luate la purecat de mascați. Camioane de cărbune au fost ridicate de aici la finalul cercetărilor, deși suspecții și avocații lor susțineau că nimeni nu fură cărbune.

perchezitii_carbune_1

Prezența masivă a mascaților, a jandarmilor veniți de la Craiova, precum și a ofițerilor de la Direcția Generală Anticorupție i-a lăsat fără replică pe unii dintre localnicii care la 8.00 dimineața nu înțelegeau de ce toată strada este ticsită cu dube și forțe de ordine. „Eu acum am scăpat din tură de la serviciu, dar mă mir că văd atâția mascați. Nu am idee ce se întâmplă, dar bine cred că nu este. Dacă au furat cărbune să-i ridice, dar nu am văzut niciodată atâtea forțe mobilizate într-o astfel de acțiune”, a spus un localnic uimit să afle că drumul spre casă trebuia să îl parcurgă de această dată nu printre vaci și gropi, ci printre mascați și dube.

Poliţia fără poliţişti

Acţiunea de prindere a celor care furau cărbune și îl revindeau în sudul țării a fost făcută în cadrul unei anchete demarate încă de anul trecut de IPJ Gorj, după luni de interceptări și monitorizări oamenii legii având o imagine destul de clară a rețelei care storcea anual Complexul Energetic Oltenia de sute de mii de euro. Inițial, polițiștii gorjeni aveau programate vreo 30 de percheziții la hoții de cărbune, dar după primele audieri suspecții au început să se toarne unii pe alții și numărul celor luați în vizorul anchetatorilor a crescut considerabil, noi percheziții fiind derulate și în cursul după-amiezii, până la sfârșitul zilei neputând fi prezentat un bilanț oficial pentru că lucrurile erau încă în evoluție.

La fel a stat situația și în cazul anchetei care îi vizează pe agenții de poliție din Turceni și Rovinari și zonele limitrofe, dosarul lor fiind instrumentat de Direcția Generală Anticorupție și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Cu mandate emise de Tribunalul București pentru 23 de adrese, ofițerii veniți inclusiv din Caraș Severin pentru ancheta de la Gorj au dat iama în corupții de pe malul Jiului și, până spre prânz era deja evident că la posturile de poliție din Turceni și Rovinari mai era nevoie de personal pentru ca schema de funcționare a instituției să nu fie descompletată de reținerile făcute de DGA.

„În urma cercetărilor efectuate, au fost identificate mai multe persoane care aveau ca preocupare constantă sustragerea unor cantităţi însemnate de cărbune din instalaţiile de transport ale Complexului Energetic Oltenia. Ulterior, acest cărbune era transportat şi comercializat pe raza judeţelor Dolj, Gorj şi Mehedinţi. Activitatea de transport a cărbunelui sustras era desfăşurată sub protecţia unor agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Gorj – Poliţia Oraşului Turceni, Poliţia Oraşului Rovinari şi posturile de poliţie arondate, care pretindeau şi primeau sume de bani pentru a permite tranzitarea zonei de competenţă a autoutilitarelor folosite în acest scop”, arată DGA într-un comunicat de presă. Potrivit unor surse, sute de maşini erau folosite la transportul ilegal de cărbune, fiecare plătind poliţiştilor sume de la 50 la 200 de lei la fiecare cursă.

perchezitii_rovinari_1

Corupţia cu epoleţi

În timp ce hoții de cărbune erau duși la sediul IPJ Gorj pentru audieri, polițiștii implicați în rețeaua respectivă erau duși la sediul Jandarmeriei. Numărul și numele suspecților nu au fost clarificate pe deplin până la sfârșitul zilei, dar Parchetul General a confirmat că este cel care face cercetările în acest dosar, așa cum se întâmpla acum doi ani în dosarul Mafiei Permiselor, în care alți angajați ai Ministerului de Interne erau plimbați cu dubele pentru ca, în cele din urmă, de dosarul respectiv să nu se aleagă prea mare lucru, cu excepția medicilor care încă se judecă prin Tribunal pentru a-și proba nevinovăția.

„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că agenţi de poliţie care patrulează pe ruta Motru-Rovinari-Turceni-Ţânţăreni, judeţul Gorj, protejează unele persoane care transportă şi comercializează cărbune sustras de pe benzile de transport aparţinând Complexului Energetic Oltenia, fără a fi însoţite de documente de provenienţă şi pe care le valorifică ulterior către beneficiari din judeţul Gorj şi din judeţele limitrofe. În cursul zilei de azi, 3 septembrie 2015, pe baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Bucureşti, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, sprijiniţi de lucrători ai Brigăzii Speciale „Vlad Ţepeş” ai Jandarmeriei, sub coordonarea procurorilor, efectuează mai multe percheziţii  domiciliare în judeţul Gorj. În documentarea activităţii infracţionale, procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Gorj. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, a comunicat Parchetul General.

PE SURSE

Surse judiciare susțin că printre agenții pe care mascații i-au ridicat ieri dimineață de acasă ori chiar de la birou s-ar afla Constantin Manolache de la Turceni, colegul său Gheorghe Milodin, fratele acestuia, Nicolae Milodin, dar și Dan Ciuciuc, tot de la Turceni, postul de Poliție din acest oraș fiind ieri cu activitatea dată peste cap din această cauză. Numele celor care au probleme penale ar urma să fie aflate oficial azi, după ce procurorii vor decide pe cine prezintă la instanță cu propunere de arestare preventivă.

perchezitii_carbune_2

perchezitii_rovinari_3

perchezitii_rovinari_2

perchezitii_rov_raba_carbune

 

Clipuri video:

pandurul.ro

One Response to În atenția Serviciului Județean Anticorupție: Șeful Poliției Alunu îi protejează pe hoții de cărbune?!

  1. Rodica

    Exista si o avocata (din Alunu) foarte fasneata si plina de relatii inalte, casatorita cu un politist, care politist …
    De cercetat !!!

     

Leave a Response