|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Primarul Sandu modernizează Perișaniul 

Perisani1

perisani2 Perisani3 Perisani4 Perisani5

Perișani – comună izolată din nordul județului, din Țara Loviștei, comună montană, cu tradiție în port, obiceiuri și meșteșug care, sunt păstrate cu sfințenie de sute de ani, comună cu istorie, cunoscându-se faptul că aici a avut loc batălia de la Posada, este administrată de un primar cu dorință de pătrare a tradiției, dar și de modernizare, de a oferi, prin aportul său, concetățenilor săi un mediu social mai bun, străzi asfaltate, alimentare cu apă, canalizare, școli, biserici, bază sportivă etc.

Aceste aspecte prind contur și se văd în localitate, se asfaltează, se bagă rețea de alimentare cu apă, se construiește un centru de informare turistică, s-a construit o biserică, iar celelalte se reamenajează, se modernizează sediul primăriei, va apărea și un mini-muzeu unde vor fi expuse toate obiectele găsite de-a lungul timpului, atât de oameni cât și de primar, cu ocazia excavărilor, va apărea o modernă bază sportivă, situată într-o locație mai mult decât mirifică, pârtia de schi, dar și alte proiecte pe care primarul Ion Sandu le are în vizor și pentru care își dă interesul de a le duce la îndeplinire.

În data de 13 septembrie, în localitate, a avut loc un eveniment spiritual remarcabil, sfințirea Bisericii Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, la care au participat circa 1000 de oameni.

”În urmă cu opt ani am făcut prima propunere enoriaşilor din Parohoia Poiana să purcedem la construirea unei biserici noi, deoarece cea veche nu mai corespunde cerințelor zilelor noastre. Timp de trei ani s-au schimbat 5 propuneri de amplasamente, s-au efectuat tot atâtea studii geo sau topo, degeaba, biserica nouă tot nu părea să-şi găsească locul şi, abia, în anul 2009 când, am stabilit amplasarea acesteia în curtea bisericii lângă cea veche şi să poarte acelaşi hram, s-a reuşit demararea lucrărilor. Iată că, duminică, 13 septembrie 2015 s-a sfinţit unul dintre cele mai frumoase lăcaşe de cult din judeţul Vâlcea. Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena a fost construită în perioada anilor 2009-2015, nu este una foarte mare, dar suficientă pentru enoriaşii celor trei sate Poiana, Pripoare şi Surdoiu. Este singura biserică din nordul judeţului Vâlcea care, deţine spaţiu în subsol pe toată suprafaţa cosntrucţiei în care s-a amenajat sală de mese ce poate fi folosită şi pentru şedinţe parohiale sau obşteşti, dispune de încălzire termică cu reţea montată în pardoseală și este, cu siguranţă, poate cea mai cochetă biserică din judeţ.”, spunea primarul Sandu, pe o rețea de socializare.

Referitor la alte investiții din Perișani, edilul anunță că, în scurt timp, Centrul de Informare Turistică va fi finalizat, iar rezultatul va fi unul de excepție, tocmai datorită amplasamentului zonal.

“Centrul de informare turistică Perişani, un obiectiv de investiţie finanţat din fonduri europene prin M.313 PNDR, în valoare de 100. 000 Euro, va ghida turiştii ce vor „trece pragul” localităţii, în viitor. Prin poziţionare, este un proiect inedit în zonă, în judeţul Vâlcea sau poate în întreaga Românie, iar când se vor termina integral lucrările de la complexul turistic din punctul Posada, vom avea unul din cele mai frumoase puncte de atracţie turistică. Un proiect mult discutat de unii oameni din zonă sau chiar din afara ei, asupra căruia s-a criticat curajul poziţionării pe insula artificială creată în vara anului 2014, anume pentru aşa ceva. Într-adevăr la prima impresie îţi vine în minte şi crezi că, la o eventuală viitură a apelor din amonte, ar putea exista posibilitatea afectării acestui obiectiv, dar conform Studiului Hidrologic întocmit de specialişti, în urma promovării unor lucrări de protecţie şi consolidare a amplasamentului, nu vor fi probleme niciodată, indiferent de volumul de apă. Iar când va fi gata, toată lumea se va linişti văzând această interesantă capodoperă. De asemenea, se construiește un pod nou, în punctul ,, La Posada,, care va deservi parcarea auto a Centrului de informare turistică, construit pe insulă.

Zilele trecute, în satul Băiaşu s-a turnat încă un strat de asfalt pe drumul judeţean D.J. 703 M Perişani-Cornetu, pe o porţiune de 1,5 km, porțiune de drum foarte deteriorată, iar acum acest drum poate fi folosit în cele mai bune condiţii de trafic, de către toate autovehiculele, cel puţin 20 de ani de aici înainte.”, a specificat primarul Ion Sandu. (ramnicuvalceaweek.ro)

 

Leave a Response