|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Consilier local din Voineasa, turnător la Securitate 

caietele_cnsas

 

 

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a făcut anul trecut mai multe verificări în cazul lui Nicolae Copăceanu, membru al Consiliului Local al comunei Voineasa. În baza notei de constatare nr. DI/1/2373 din data de 30 septembrie 2013, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: Nicolae Copăceanu este titular al dosarului fond reţea nr. R 375696 (cotă CNSAS). Domnia sa, ospătar la restaurantul „Lotru” din Voineasa, a fost recrutat pentru acoperirea informativă a staţiunii în care îşi desfăşura activitatea. La data de 28 martie 1987, a semnat un angajament, preluând numele conspirativ „Mihai”. Direcţia de specialitate a identificat următoarele informaţii transmise Securităţii de către domnul COPĂCEANU Nicolae: „Vă relatez că, în data de 25.03.1987, la Vila Nr. 1 din Voineasa au servit masa câţiva cetăţeni ruşi, fiind însoţiţi de directorul IUCE Rm. Vâlcea şi încă 3 (trei) români. Aceştia au fost serviţi de către sursă, împreună cu O.R.; cu ocazia unor discuţii surprinse de către sursă nu am observat discuţii deosebite şi nici comportament la cetăţenii străini – au plecat în jurul orelor 18.00. În perioada 9-15 februarie, a venit în Staţiunea Voineasa un grup de turişti prin O.J.T. DOLJ, format din 8 pers., femei şi bărbaţi. în discuţiile purtate cu 2 (doi) bărbaţi din grup, când aceştia serveau masa, a rezultat că unul era cetăţean american, din câte spunea celălalt, student în ţara noastră. Cel care îl însoţea avea o legitimaţie de culoare roşie pe care scria Presa. în interior avea fotografie color. Legitimaţia a pus-o pe masă în mod intenţionat în mai multe seri, pentru a vedea cei din jur. Cei doi bărbaţi au plecat în urma celorlalţi, cu două zile mai târziu, şi au întrebat sursa ce mijloace de transport există, şi la ce ore, pt. a se deplasa spre Rm. Vâlcea. Au plecat în ziua de 16 februarie cu autobuzul până la Lotru, de unde au luat trenul, rezultând din discuţii că se vor opri în Drăgăşani. În perioada cât au stat în staţiune, nu i-am sesizat că ar fi luat legătura cu alte persoane din afara grupului. Vă informez că în ziua de 13.12.1988 am primit de la recepţia Hotelului Lotru o scrisoare pe numele meu, expediată de un anume M.G., din conţinut rezultând că a trăit în România timp de 15 ani, după care s-a stabilit în Israel. Spunea că, cu toate că nu mă cunoaşte personal, ar vrea să ne vedem deoarece fostul meu coleg L. B., ce a făcut o specializare în Israel, i-a vorbit foarte frumos despre mine. Mi-a lăsat o adresă la care pot să scriu până la data de 25 dec. 1988. Menţionez că eu, nedorind să-mi creez relaţii neoficiale cu cetăţeni străini, şi necunoscând despre ce este vorba, i-am predat-o tovarăşului director S. a doua zi dimineaţă. L. B. nu mi-a relatat niciodată despre prietenii lui din Israel”.

„La începutul lunii ianuarie 1989 s-au prezentat la Restaurantul Lotru un număr de 10 tineri, unul dintre aceştia fiind arab. Din discuţiile purtate cu V. M., muzicant la restaurant, a rezultat că aceştia lucrează în Bucureşti la o unitate U.S.L.A, din spusele acestora fiind securitate antiteroristă. M. i-a însoţit pe aceştia prin staţiune şi în împrejurimi, unde au organizat chefuri la «iarbă verde». Aceştia au stat în jur de o săptămână, în majoritatea timpului fiind împreună.” „Informez că la sfârşitul lunii ianuarie 1989, au venit la Restaurantul Lotru un cetăţean grec cu soţia (româncă), însoţiţi de o familie din Rm. Vâlcea; despre această familie am stabilit (din discuţiile purtate cu aceştia) că bărbatul este inginer la I.T.A. Vâlcea, are sediul în Rm. Vâlcea şi răspunde de zona, unde efectuează controale. Acesta avea următoarele semnalmente: înalt, 180 cm – 185 cm, slab, şaten, cu barbă – a venit cu o maşină BMW – roşu cu două uşi, cu nr. de Vâlcea. Menţionez că cetăţenii menţionaţi au stat 3 zile, timp în care au fost observaţi de către sursă împreună prin staţiune şi la masă.”

„Vă informez că în data de 29 aprilie 1989 au fost cazaţi la Hotel Brădişor 4 cetăţeni israelieni, 2 mai în vârstă, şi fiica lor cu ginerele. Tinerii erau studenţi în Bucureşti, bărbatul la metalurgie şi soţia la farmacie. Aceştia au venit cu un grup de studenţi din Bucureşti, grup din care a făcut parte şi o studentă iugoslavă, D., precum şi un student arab. Sursa a intrat în discuţii cu aceştia şi i-a vizitat şi la cameră, ocazie cu care s-au discutat probleme legate de studenţi, fiind de faţă mai multe persoane, nu am putut să abordez alte subiecte. A reieşit faptul că israelienii mai în vârstă au locuit în Moldova şi s-au repatriat. în perioada sejurului, care a durat până pe 2 mai, nu au fost sesizaţi de către sursă în relaţii cu alţi români, majoritatea timpului petrecându-l în grup.” „La începutul lui ianuarie a.c., a venit la sursă numitul C. V.. din Voineasa, fiul lui C. care a lucrat la Consiliul Popular, şi m-a rugat să le dau ceva de mâncare, întrucât era însoţit de câteva persoane din. R.F.G. cu care, din câte spunea, fusese la Vidra. Au plecat, sursa neavând posibilitatea să observe nr. autoturismului, însă acesta avea o culoare gri tip nou cu iniţiale D.”

„La sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie, au fost cazaţi în staţiunea Voineasa 2 (doi) studenţi arabi care în perioada sejurului au fost observaţi în compania unei femei din Bucureşti. Discutând cu aceasta, a rezultat că a stat mai mult în compania acestora, lucra în Bucureşti la un Combinat de prelucrare a lemnului, şi locuia în Hotel Lotru la 406. în afară de această nu am mai observat pe nimeni în relaţii cu străinii menţionaţi.” Potrivit art. 2 lit. b din Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/2008 privind accesul ia propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, calitatea de colaborator al Securităţii nu poate fi reţinută decât în privinţa persoanelor care au furnizat informaţii „prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”. Documentele citate în cuprinsul prezentei adeverinţe nu fac referire la activităţi sau atitudini „potrivnice regimului totalitar comunist”. Ţinând seama de faptul că cele două condiţii, prevăzute de art. 2 lit. b, sunt cumulative şi nu alternative, iar în speţă este îndeplinită numai cea de-a doua condiţie, lui Nicolae Copăceanu nu i s-a putut reţine calitatea de colaborator al Securităţii, astfel cum este definită aceasta de prevederea legală anterior amintită. Totodată, în cuprinsul notei de Constatare nr. DI/l/2373 din data de 30.09.2013, ca urmare a verificărilor efectuate, nu există niciun fel de indicii cu privire la calitatea de ofiţer de Securitate a persoanei verificate, astfel încât nu poate fi reţinută nici calitatea de lucrător al Securităţii potrivit art. 2 lit. a din Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/2008. În acest sens, CNSAS a concuzionat că elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, astfel că lui Nicolae Copăceanu nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii, în sensul legii.

(Nicu Trandafir)

One Response to Consilier local din Voineasa, turnător la Securitate

  1. Robert

    POPOR DE CURVE, TURNATORI, MANELISTI SI MINCINOSI !!!

     

Leave a Response