|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

INTERVIU Florian Mateiță (Rominsolv): Trei companii sunt interesate de preluarea Oltchim 

imageResize

Trei companii, două din România și una din China, sunt în discuții pentru preluarea Oltchim și sperăm ca acestea să formuleze oferte concrete de cumpărare, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Florian Mateiță, partener Rominsolv, administrator judiciar al Oltchim.

Foto: (c) Sorin LUPȘA / Arhiva AGERPRES

Potrivit acestuia, în cazul în care vor exista oferte concrete, creditorii vor vota, iar dacă votul este pozitiv activitatea Oltchim se mută pe o firmă special înființată. Dacă votul este negativ, procesul este reluat.

De asemenea, Florian Mateiță a vorbit despre situația financiară a Oltchim. După doi ani de la intrarea în insolvență, profitul operațional brut din exploatare al companiei a trecut de la un minus de 4,3 milioane de euro pe lună la un plus de aproape un milion de euro lunar, chiar dacă în continuare cheltuielile de conservare și întreținere a activelor neproductive produc pierderi la nivelul rezultatului financiar net.

AGERPRES: Care este situația financiară din prezent a Oltchim?
Florian Mateiță: În acest an, în primele șase luni, Oltchim a înregistrat cele mai bune rezultate din ultimii patru ani, cu o cifră de afaceri de 364 milioane lei și un profit operațional din exploatare de 24 milioane lei. Mai mult, deși încă nu avem datele consolidate la 9 luni, pe care le vom comunica la BVB pe 12 noiembrie, suntem convinși că evoluția din prima parte a anului va fi confirmată și în trimestrul trei. Aceasta în condițiile în care combinatul funcționează, în lipsa unui aport consistent de cash, la numai 30% din capacitatea de producție instalată. La fel de important este de spus că Oltchim SA nu mai acumulează datorii către furnizorii săi și este în situația în care din activitatea curentă acoperă toate cheltuielile lunare și plătește deja o parte din datoriile acumulate către furnizori, salariații disponibilizați sau către bugetul statului.

AGERPRES: Care este situația din punct de vedere al rezultatului consolidat?
Florian Mateiță: Oltchim este compus din două tipuri de active. Active productive, care generează acest cash flow, și activele care consumă din acest cash flow. Acele active neproductive, prin amortizări, prin provizioane asupra lor, prin necesitatea pazei și conservării, generează cheltuieli care apar în bilanț. Pentru noi important este rezultat operațional din exploatare. Rezultatul net consolidat în trimestrul trei va fi, însă, cel mai probabil tot cu minus.

AGERPRES: Când am putea să vedem un prim trimestru pozitiv pe net?
Florian Mateiță: Cel mai probabil când o să avem SPV-ul (Special Purpose Vehicle n.r.). Conform planului de reorganizare și procedurii aprobate de creditori SPV-ul se face când avem o ofertă aprobată de creditori.

AGERPRES: Care este nivelul datoriilor și cum ar urma acestea să fi achitate?
Florian Mateiță: La deschiderea procedurii, Oltchim SA înregistra datorii de peste 800 milioane de euro și o pierdere operațională lunară de 4,3 milioane de euro. Acum, pierderea operațională lunară a fost transformată, începând cu septembrie 2014, în profit operațional. Prin planul de reorganizare a fost prevăzută o restructurare a datoriei acumulate înainte de deschiderea procedurii până la circa 230 milioane de euro care va fi achitată exclusiv din prețul vânzării Oltchim SA. Referitor la datoriile curente, acestea vor fi achitate din rezultatul activității curente și din prețul de vânzare al combinatului dar, așa cum v-am spus deja, în acest moment suntem în situația în care din activitatea curentă acoperim toate cheltuielile și plătim deja o parte din datorii.

AGERPRES: Care este valoarea datoriilor anulate și ce reprezentau acestea?
Florian Mateiță: Aproximativ 570 milioane de euro au fost șterse. Aici vorbim de creditori chirografari, de servicii prestate de aceștia și neîncasate, de bunuri vândute și neîncasate, de furnizori de gaze naturale, de furnizori de energie și abur, etc. Combinatul a rămas cu datorii totale de 287 milioane de euro.

AGERPRES: Câte companii sunt în momentul de față interesate de Oltchim?
Florian Mateiță: Oltchim arată din ce în ce mai bine din punct de vedere financiar și tehnic și, pornind de la acest considerent, mizăm pe o creștere a interesului investitorilor de a achiziționa compania. La acest moment sunt trei companii care și-au declarat intenția de preluare a combinatului, două din România și una din China. Toate sunt în diferite etape de realizare a propriului due-diligence și, în funcție de rezultatul acestuia, așteptăm formularea unor oferte concrete de preluare. Dacă se depune o ofertă, atunci aceasta se ia în calcul, se adună creditorii și se votează asupra ei. În cazul în care este acceptată se formează SPV-ul și se mută activitățile pe acesta. Dacă oferta nu este acceptată, atunci se reia procesul. Noi avem însă mai multe planuri de promovare pe care le exploatăm sau pe care le avem în vedere: promovare directă, prin bănci de investiții, prin intermediul atașaților comerciali ai României, prin intemediul camerelor de comerț naționale sau camerelor de comerț bilaterale. Chiar săptămâna trecută o delegație a Camerei de Comerț și Industrie a României în Japonia, condusă de domnul președinte Fumiya Sakow, a vizitat Oltchim. Prin intermediul acestei instituții, oferta de vânzare a Oltchim va fi promovată către companii din Japonia ca Mitsubishi Chemical, Mitsui Chemical, Sumitomo etc.

AGERPRES: Cu câte companii ați avut discuții în ultimii ani?
Florian Mateiță: Cu opt companii care să fi avut și potențial de a face investiția necesară.

AGERPRES: Există șanse să vedem preluarea Oltchim de o companie din România?
Florian Mateiță: La acest moment există două proiecte autohtone de preluare a Oltchim dar, din informațiile pe care le avem, nu se poate discuta exclusiv numai de capital romanesc. Se vor atrage fonduri sau se vor forma și parteneriate străine. Ce putem face noi este să asigurăm în continuare o competiție deschisă și transparentă pentru toți investitorii interesați de Oltchim.

AGERPRES: Este necesară privatizarea de urgență a companiei?
Florian Mateiță: Nu folosim termenul privatizare pentru că este impropriu procedurii insolvenței în care se află Oltchim. Planul de reorganizare confirmat de judecătorul sindic în aprilie 2015 prevede vânzarea combinatului într-un termen de trei ani și în termenul acesta trebuie să ne încadrăm pentru a găsi un investitor și pentru a perfecta vânzarea. Premisele sunt bune. Având în vedere perspectivele economice ale combinatului, gândim că vânzarea businessului Oltchim (și nu a activelor Oltchim) înseamnă obținerea unui preț mai mare și, respectiv, creșterea gradului de recuperare a creanțelor, deci un beneficiu pentru creditori.


AGERPRES: Când estimați ca va ieși din insolvență?
Florian Mateiță: La momentul la care se va perfecta vânzarea putem vorbi de ieșirea din insolvență a afacerii gestionate astăzi sub titulatura Oltchim SA. Aceasta trebuie să se întâmple în maximum trei ani de la confirmarea planului, adică până în aprilie 2018. Ceea ce urmărim noi în tot acest timp, este să dovedim tuturor investitorilor că afacerea Oltchim este viabilă, că produsele noastre au căutare pe piețele internaționale și, în esență, poate produce profit dacă este gestionată privat.

AGERPRES: Câți salariați au fost și urmează a fi disponibilizați? Există bani pentru plățile compensatorii?
Florian Mateiță: Disponibilizarea a fost una dintre măsurile dificile luate pentru salvarea Oltchim SA și pentru păstrarea a 2.000 de locuri de muncă și a vizat în anul 2013 un număr de circa 1.000 de salariați. Un alt număr, de circa 230 salariați, mult mai mic față de cât se estima inițial, a primit deja deciziile de concediere, așa cum am anunțat încă din vară. Tuturor acestor salariați disponibilizați le-au fost acordate salarii compensatorii conform Contractelor Colective de Muncă în vigoare, iar plata acestor drepturi se face eșalonat, lunar, până la epuizarea acestora. Așa cum spuneam și mai devreme, evoluția economică favorabilă a societății a dus și la o stabilitate în relația cu salariații, astfel încât, de fix doi ani, societatea achită lunar drepturile salariale aferente unei luni (avans, lichidare, tichete de masă) pentru cei aproximativ 2.300 de angajați. Începând cu luna aprilie 2015, personalul disponibilizat în anul 2013 primește lunar suma de 1.000 de lei în contul salariilor compensatorii, deci am achitat până acum mai mult de 6.000 lei fiecăruia. Referitor la zvonurile că acest proces de disponibilizare colectivă va continua, aș menționa că, dimpotrivă, corelat cu repornirea unor noi capacități de producție, de acum înainte se are în vedere un program de cooptare a specialiștilor tineri pentru nevoile de dezvoltare ale combinatului.

AGERPRES: Cum vedeți viitorul companiei Oltchim din punct de vedere al producției?
Florian Mateiță: Oltchim SA a fost complet oprită în luna august 2012, iar la momentul deschiderii procedurii funcționa la numai 6% din capacitate cu secțiile de electroliză, propenoxid și polioli-polieteri. Toate eforturile noastre s-au îndreptat spre creșterea gradului de utilizare ale capacităților, spre diversificarea produselor scoase pe piață, spre deschiderea liniilor de producție închise. De exemplu, anul trecut, în luna octombrie, a fost repornită la doi ani de la oprire secția de Oxo-Alcoli, iar pentru luna martie a anului viitor avem în vedere obținerea, prin dezvoltarea unei instalații existente, a unui nou produs, compatibil cu cerințe actuale de piața europeană. Vom ajunge astfel, în martie 2016, să avem funcționale 3 dintre cele 4 uzine existente la nivelul platformei Vâlcea. Va rămâne în conservare linia de PVC, pentru care materia primă principală este etilena, care era produsă în trecut la Arpechim, astăzi închisă.

AGERPRES: Dar al competiției din zonă?
Florian Mateiță: Din punct de vedere comercial Oltchim a redevenit un competitor de luat în seamă. Oltchim SA participă cu succes la toate târgurile internaționale de profil și și-a recâștigat partenerii tradiționali. Contractele încheiate astăzi sunt pe termen lung și nu mai livrează produse pe piața spot. Aceasta asigură o previziune a producției, a costurilor alocate realizării acesteia, toate acestea cu impact în profitul pe care societatea îl realizează.

AGERPRES: Petrom a anunțat că Arpechim ar putea fi demolată în 2016. Mai are Oltchim vreo intenție în legătură cu combinatul?
Florian Mateiță: Cunoaștem intenția OMV Petrom de a demola rafinăria — partea din Arpechim care îi aparține, pentru că parte de petrochimie din Arpechim aparține Oltchim SA din anul 2010. Intenția OMV Petrom ne afectează numai în măsura în care sunt manifestate intenții de preluare a Oltchim SA, atât platforma de la Vâlcea cât și cea de la Pitești — Bradu, împreună cu partea de rafinărie, pentru o funcționare integrată a tuturor instalațiilor. Însă aceste discuții se vor purta exclusiv între investitorul interesat și OMV Petrom, Oltchim neputând să fie parte în aceste eventuale negocieri.

AGERPRES/(AS — autor: George Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi)

Leave a Response