|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Primarul Alexandru Roşu va rămâne „erou de legendă“ în comuna Bujoreni 

Alexandru-Rosu

Domnule primar, Alexandru Roşu, câte drumuri sunt asfaltate de dumneavoastră?

Sunt vreo 25 km de drumuri asfaltate și betonate în acest mandat. Ar mai fi de rezolvat, și acest lucru se va întâmpla anul viitor, inelul Malul Alb, aproximativ 1 km , Drumul Gării -500m, Bogdănești- 1km și Gura Văii -300m.

Reușiți să le faceți până se termină acest mandat?

Da. Ambiția mea este să le fac. Acum lucrez la un proiect care este pe măsura 7.2. Mă avantajează să obțin puncte pentru că din drum comunal să meargă către calea ferată, obțin puncte, apoi în Bogdănești să mă leg cu Vlădeștiul la Lacul Frumos și la biserica de la Trundin.

Se va putea merge cu mașina de aici la Vlădești pe acel drum?

Da.

Dar cred că va dura până va fi finalizat, probabil nu va fi gata până la sfârșitul mandatului. Până faceți proiectul, până se aprobă, cred că durează.

Nu mai sunt decât 3 km pentru că restul până sus am betonat eu. De ulicioarele care au rămas nerezolvate mă voi ocupa. Peste linie, în satul Rânca, cu ieșire dintr-un drum naţional într-un drum sătesc. Am obținut un punctaj foarte bun pentru evitarea DN 7 și ieșirea în drumul județean de la biserică de la Gura Văii, ieșim în Bogdănești, se evită DN7 și toți cetățenii care au terenuri din Bogdănești în Muereasca evită DN7.

Și astfel nu mai mergem cu căruța pe drumul national.

Nu mai mergem cu căruța pe drumul naţional și mergem pe asfalt pe scurtătură, și chiar cu tractorul. Sau de la Peco de la Bogdănești se întâlnește cu cel care merge de la Gura Văii spre școală, tot pe asfalt. Lucru care, când s-a inițiat acest proiect nici eu nu am crezut în reușita acestui proiect. Când a venit proiectantul și a făcut proiectul, am văzut că este eligibil, că în două săptămâni va fi terminat, cu rigole puse și cu al doilea strat de asfalt. Chiar am rămas uimit că se poate realiza acest proiect. Atunci am zis că am putea face și legătura cu Vlădeștiul care va deveni și un traseu turistic și astfel se evită Municipiul Râmnicu Vâlcea. Cel care vine de la stațiune de la Călimănești și vrea să meargă la Olănești trece prin Bogdănești, coboară și trece pe la mănăstire la Vlădești.

Acest traseu va fi mai scurt?

Da, va fi mai scurt. Se scurtează cu 10 km, de aici până la Primărie la Vlădești.

Și este mult mai frumos pe acest traseu.

Am betonat o arteră spre hotarul cu Muereasca, către Nisip, așa îi zice acelui punct, și, împreună cu colegul meu de la Muereasca doresc să facem un front comun să scurtăm și drumul. Până la hotarul cu Muereasca mai sunt 50m, restul sunt betonați. Nu am betonat mai jos pentru că nu sunt case. Eu încerc să ajung până la hotar pentru că nu îmi permit să betonez pe teritoriul altei localităţi. Preţurile la terenuri au crescut. Pentru că s-a făcut infrastructura oamenii au devenit interesaţi să cumpere terenuri.

Am observat că atunci când le faceţi oamenilor un drum și ei își îngrijesc casele mai bine, sunt mai atenți la curățenie.

Da, sigur că da. Primul drum betonat a fost de la calea ferată în jos către Malul Alb. Din cauza vremii, acum aproximativ 15 ani s-a degradat. Acum am făcut un contract pentru a turna decât o peliculă de asfalt. În atenția noastră, până începe vremea rea, va fi reabilitarea acestui drum. Am asfaltat la Cuptorul Fermecat drumul Chingea aproximativ 800 m. Dacă ai apă și drum toate vin de la sine. Avem acum aprobată canalizarea pe Administraţia Fondului de Mediu. Licitația este câștigată și urmează să luăm avizul de la Mediu. Vor fi 13 km de canalizare. Când s-a făcut proiectul s-a făcut pentru zonele vulnerabile pentru a obține bani pentru pompe și stațiile de pompare și repompare, fiind șes. Bujoreni, Malul Alb și Olteni se vor lega jos la stația de canalizare a Apavil-ului în Municipiul Râmnicu Vâlcea, iar Gura Văii, Malul Vârtop, Lunca și Bogdănești vor avea stație de epurare la intersecția cu Dăești.

Vă referiți la canalizare?

Da. În cel puțin două săptămâni vom începe și această lucrare. Așteptăm avizul de la Mediu.

Care va fi prețul?

Prețul va fi de 65 miliarde lei. vechi. Deja avem prima tranșă. În luna octombrie trebuie să demarez să obțin primii bani.

Când va fi gata?

Cred că în 2016-2017 va fi gata pentru că așa s-a eșalonat plata cu Administrația Fondului de Mediu. Eu doresc să lucrez cinstit. Niciodată nu mi-a plăcut să am litigii.

Lucrările pentru gaze când vor fi?

La gaze avem un caz fericit. Traversează la Călimănești toată conducta de gaze. Am fost la Distrigaz sud București pentru a obține aprobarea pentru începerea lucrărilor însă mi-au spus să facem întâi canalizarea și apoi începem lucrările la gaze. Sper ca din primăvară să începem și lucrările la gaze.

Și, această lucrare cât va dura?

Va dura tot până în 2017. Și totul depinde și de vreme. Dacă plouă nu se poate lucra. Canalizarea se va duce în unele zone și la 5 m adâncime pentru că trebuie să fie la nivelul gospodăriilor. Am înțeles că la Băbeni canalizarea este prea sus și oamenii nu se pot branșa.

Și, după ce terminați aceste patru lucruri: drumurile, apa,canalizarea și gazele, ce mai aveți de făcut în Comuna Bujoreni?

Se găsește de lucru în comună. Acum avem pe Compania Națională de Investiții modernizarea Căminului Cultural de la Gura Văii. Am făcut proiectarea, am făcut toată documentația, studiul de fezabilitate și le-am predat documentația lor. Va fi un Cămin Cultural foarte modern.

Veți avea cu ce să vă mândriți.

Da, am să vă invit la deschidere.

Când estimați că va fi gata?

Eu sper ca la anul să fie gata.

Înseamnă că în mod cert mai câștigați un mandat.

Alegătorii decid. Eu nu spun vorbe în vânt. Infrastructura cu drumurile a fost bătaia mea cu mine însumi pentru că atunci când mergeam în teren și rămâneam înpotmolit cu mașina și nu imi plăcea. Acum merg până la ultima casă. Când am început în Bogdăneşti să fac alimentarea cu apă le-a promis cetăţenilor că eu le-am stricat şi tot eu le voi repara. Când am turnat primul strat de asfalt, unul dintre cetăţeni mi-a ţinut calea şi mi-a zis: Dumneata vei rămâne erou de legendă în satul nostru, ne-ai scos din nămoale! In acea dimineaţă m-am simţit foarte emoţionat şi de aceste vorbe şi de faptul că eu am fost primul care a mers cu maşina pe acest drum după ce s-a asfaltat. În concluzie, Roșu a scos comuna din noroaie.

Foarte frumos! Vă mulțumim! Mai sintetic decât ce ați spus acum nu există.

 

 Interviu realizat în luna septembrie 2015 de Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) şi Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale), în cadrul proiectului „Primarii Judeţului Vâlcea“ – ediţia 2016.

 

One Response to Primarul Alexandru Roşu va rămâne „erou de legendă“ în comuna Bujoreni

  1. Dan Ceausescu

    Buna seara, ma surprinde ca domnul primar nu a spus nimic despre investitia ce urmeaza sa se realizeze in Bujoreni: statia de sortare a deseurilor municipale din Rm Valcea, apartinand Romprest.
    Toate deseurile din Rm Valcea se vot transporta la Bujoreni, sat Bogdanesti nr 346 bis, unde se vor sorta intr-o statie mobila. Ar putea sa spuna cate noi locuri de munca se vor crea …

     

Leave a Response