Primarul Gheorghe Mirea: Avem noroc că firma Faurecia construieşte cea mai mare fabrică din ţară la Budeşti!
Ce aţi făcut în acest mandat domnule primar?
În mandatul care se va încheia în anul 2016 am făcut destule lucruri. Unele dintre ele sunt duse la bun sfârşit, altele urmează să le încheiem. Aş începe cu drumul de la Bercioiu asfaltat din bugetul local. Urmează drumul din Piscul Pietrei asfaltat tot din bugetul local, drumul de la Brânduşari- 2 km pentru care am plătit 8 miliarde şi au mai rămas 7 miliarde de plată. Fiind pe Ordonanţa Guvernului 28 am sperat că primim şi noi ceva bani însă nu am primit nimic. Constructorul ne-a avertizat că ne va da în judecată, noi vom rezolva şi vom găsi bani. Avem promisiune pentru luna viitoare să primim 3 miliarde de lei vechi pentru a achita o parte din datorie. Am avut noroc pentru că domnul Prefect şi-a făcut milă de noi şi pe situaţii de urgenţă, ne-a prins cu nişte lucrări de drumuri care au fost distruse în anul 2014. Am avut 28 miliarde, bani pe care i-am investit în drumurile care au fost inundate sau distruse. Acum suntem în faza de terminare a acestor drumuri. În total au fost 7 drumuri. Mai avem 2 drumuri pe care nu le-am terminat, dar sperăm ca până la sfârşitul lunii să le terminăm.
În continuare am demarat lucrările de canalizare , am executat în valoare de trei miliarde, sunt 8 km de canalizare. Nemaiavând bani ne-am oprit, nu am mai putut continua lucrarea. Urmează ca în continuare să mai încasăm ceva taxe şi impozite pentru a putea continua lucrările de canalizare. Avem noroc că firma Faurecia s-a hotărât să facă această mare fabrică, pe DN 64.
Al cui este terenul?
Terenul este luat de la Sofianu. Ei au căutat mai multe locuri însă în ultimă instanţă au rămas la Budeşti. După 2-3 discuţii cu mine, cu domnul Viceprimar şi cu domnul Prefect, cu mai multe personalităţi din conducerea judeţului, cei care pot lua o hotărâre, pentru că era vorba despre alimentarea cu apă, canal, curent.
Câţi oameni va angaja această firmă?
În primă fază, această firmă, începând cu luna februarie va avea 800 de angajaţi.
Sunt foarte mulţi. Mulţi vor fi din comună?
Îmi pare rău să vă spun că noi am făcut întâlniri cu cetăţenii, pe sate, însă nu prea s-au prezentat. Şi, chiar m-a durut pentru că sunt oameni care nu au ce pune pe masă însă nu vor să muncească.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Bărbăteşti cu o altă firmă. Dar până la urmă, Faurecia îşi va găsi personal?
Eu cred că ne putem baza şi pe judeţul Vâlcea pentru că sunt mulţi şomeri şi locuri de muncă foarte puţine. Cred că se va găsi. Până acum au 800 de angajaţi, funcţionează la Fabrica de aţă.
Ce impozite vor plăti când vor lucra aici?
Taxele sunt aferente la suprafaţa de teren pe care a cumpărat-o şi clădirile.
Le-aţi acordat vreo facilitate?
Am studiat puţin legea, şi, ca să fim sinceri, am văzut că ne permite legea să facem o scădere la impozit pe clădiri, le-am spus că va fi pe patru ani de zile, am scăzut 40% din impozit. Au venit doi domni de la Oficiul Concurenţei, au auzit că facem această reducere şi ne-au îndrumat cum să facem ca să nu greşim.
Va conta existenţa acestei firme în viaţa comunei?
Sigur că va conta.
De ce?
În primul rând, taxele şi impozitele sunt mari.
Cam cât ar reprezenta din bugetul dumneavoastră?
Un sfert din bugetul local.
Când începeţi să încasaţi?
Deocamdată, abia au obţinut autorizaţia de construcţie. În luna februarie va fi gata. În martie vor fi puse toate utilajele şi până în luna iulie vor fi 1600 de salariaţi.
Cred că va fi cea mai mare întreprindere din Vâlcea, ca număr de angajaţi.
Da, dumnealor au zis că va fi cea mai mare fabrică a lor din lume
Înseamnă că peste un an vă vom găsi mai optimist.
Vreau să vă spun că eu nu mai doresc să candidez, însă îl voi susţine pe domnul Viceprimar, pe domnul Vlădulescu. Da, el va fi urmaşul meu.
Din câte ştiu eu, este foarte implicat în toate proiectele.
Sigur că este. Eu nu am făcut separaţie între mine şi el şi nici în instituţie. Eu consider că aici suntem ca o familie. Nu se poate altfel şi consider că de aceea merge şi bine treaba. Noi trebuie să fim într-o armonie, să căutăm tot timpul soluţii pentru a rezolva cât mai repede problemele. Acum, Faurecia doreşte să ne dea drumul de intrare în fabrică, ni-l donează nouă. Am făcut şedinţă în Consiliu de Administraţie şi s-a hotărât ca acest teren să ne revină nouă.
Dar gazele, când preconizaţi să le introduceţi în comună?
Astăzi am vorbit la Minister. Proiectul de gaz a ajuns la Minister şi domnul director Podrea care se ocupă cu scoaterea la licitaţie a lucrării gazelor ne va anunţa când va intra la licitaţie.
Important este că se va realiza această lucrare.
Bineînţeles, proiectul este realizat, avem toate avizele şi aşteptăm scoaterea la licitaţie. Am vorbit cu directorul de la Faurecia şi doreşte şi el să ne ajute pentru că şi el doreşte să se branşeze la gaz, mai ales că pe malul stâng al Sâmnicului se află conducta de gaze de înaltă presiune. Acolo este stabilită staţia de reglare, măsurare, predare şi de acolo începe lucrarea. Şi, ca să ajungem la Faurecia nu ne trebuie decât 200 m.
Mulţumim frumos, domnule primar! Vă dorim să aveţi succes!
Să dea Dumnezeu ca toată lumea să aibă succes şi voie bună!
Interviu realizat în luna septembrie 2015 de Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) şi Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale), în cadrul proiectului „Primarii Judeţului Vâlcea“ – ediţia 2016.