|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Robert Schell, Brezoi: „Mi-am dorit să fiu un primar eficient, nu neapărat popular” 

robert_schell_111

Sunt primarul localităţii din anul 2008 şi am mai fost viceprimar două mandate, cu dorinţa şi speranţa că voi reuşi să mai câştig un mandat, în ideea de a-mi continua şi a-mi finaliza toate proiectele pe care le-am început.

Este foarte clar că după următorul mandat nu voi mai candida. Mi se pare o chestiune de bun simţ să spun că după 20 de ani de administraţie este cazul să vină altcineva cu un alt suflu şi altă viziune. Când am venit aici am găsit un oraş virgin, un oraş în care se putea realiza orice. Puteai să gândeşti orice fel de proiect pentru că se putea realiza.

Cel mai important pentru mine a fost faptul că am reuşit să pun la punct tot ce înseamnă infrastructură în această localitate. Este regretabil că în secolul XXI, în câteva localităţi de la sate, aproximativ 700 de familii nu aveau acces la apă, însă, cu eforturi, cu bugetul local, cu acele programe guvernamentale care se derulează destul de greu, am reuşit ca anul trecut şi anul acesta să finalizez toate alimentările cu apă. În acelaşi timp, tot ce înseamnă drumuri comunale au fost asfaltate, reabilitate căile de acces, am construit două poduri în mandatul acesta. Cred că aceste lucruri sunt primordiale şi de aici trebuie început. Vrem să dezvoltăm turismul, vrem să dezvoltăm latura economică a localităţii, şi nu se pot face aceste lucruri fără un aspect cât de cât estetic şi corect al localităţii.

Robert Schell, Brezoi: „Mi-am dorit să fiu un primar eficient, nu neapărat popular”Am avut câteva chestiuni definitorii. Am ţinut foarte mult ca sănătatea şi învăţământul să fie principalele mele preocupări în mandatele pe care le-am avut. Am reuşit să pun la punct un spital foarte bine gestionat acum de actualul manager. În spital am avut şi un proiect european pe cale l-am derulat cu succes în 2009-2010. Se văd roadele şi în prezent. Probabil vom accesa în continuare diferite proiecte pentru a dezvolta activitatea în cadrul acestui spital. Acest spital, la un moment dat, a fost pe punctul de a se închide, a fost în acea hotărâre celebră a guvernului Boc. Am reuşit să-l scoatem de pe lista de închidere şi am demonstrat că Nordul judeţului avea nevoie de acest spital. În prezent, este printre puţinele spitale din judeţul Vâlcea şi poate şi din ţară, în care nu se cumpără nici un fel de medicament, nici un fel de material sanitar. Totul este pus la dispoziţia bolnavilor. Acest spital deserveşte aproximativ 25.000 de oameni, cam tot ce înseamnă nordul judeţului. Cu plăcere costat că şi din Călimăneştivin şi se internează aici.

Robert Schell, Brezoi: „Mi-am dorit să fiu un primar eficient, nu neapărat popular”În acelaşi timp, dacă vorbim de învăţământ, avem în Brezoi un liceu cu rezultate foarte bune în ultimii ani, locul 3 pe judeţul Vâlcea la bacalaureat, şi nu este puţin lucru. Este un liceu în care am investit sume importante. Mai avem două şcoli generale care de asemenea au fost reabilitate în totalitate şi putem spune că ne putem compara cu orice liceu şi cu orice şcoală importantă din Râmnicu Vâlcea. Nu neapărat că suntem într-o competiţie cu municipiul, dar vrem să ajungem la aceleaşi standarde, şi profesional dar şi vis-a-vis de condiţiile pe care copilul trebuie să le găsească acolo. Avem 4 microbuze şcolare şi totuşi este una din problemele cu care ne confruntăm în continuare. Am reuşit să facem în aşa fel încât toţi copiii să înveţe de dimineaţă. Mi s-a părut foarte important. Şi din punct de vedere economic şi foarte uşor, atât pentru copii cât şi pentru profesori, însă acest lucru ne-a creat o problemă vis-a-vis de transport. Sunt 200 de copii pe care îi transportăm în fiecare zi la şcoală. Chiar dacă avem patru microbuze nu reuşim să facem un transport civilizat. Probabil în viitor vom achiziţiona din bugetul local un nou autobuz . Şi probabil nu o să ne mulţumească nici acesta.

Sunt câteva proiecte importante pe care le-am derulat şi pe care vreau să le continui cu altele. Cele care vizează dezvoltarea structurală a oraşului. În prezent se amenajează trotuarele, infrastructura rutieră în oraşul Brezoi, care va fi finalizată până la jumătatea anului viitor, reabilitarea blocurilor. Este un proiect important la care m-am înhămat cu oarecare teamă pentru că sunt 25 de blocuri cu 65 de scări, care sunt locuite în general de oameni cu un venit modest, care nu au nici o posibilitate să contribuie cu ceva la reabilitarea acestor blocuri. Am găsit soluţia legală de a face lucrarea strict din bugetul local, cu toate că exista şi oportunitatea unor programe europene dar nu au putut fi accesate pentru că au datorii la asociaţii, sunt reticenţi vis-a-vis de felul cum funcţionează astfel de programe şi de faptul că trebuia să cofinanţeze cu 20%, o sumă destul de importantă pentru ei, o sumă care putea ajunge până la 2000 de euro. Chiar dacă aceşti bani ar fi fost luaţi în rate nu am fi reuşit să ducem la capăt un astfel de proiect, cu rigorile europene care sunt impuse. Atunci am preferat să mergem pe această variantă, în condiţiile în care probabil programul va dura vreo doi ani de acum în colo. Acest program credem că îşi va atinge scopul, acela de a crea un oraş cu un aspect plăcut vederii.

Vis-a-vis de problemele economice, oraşul suferă. După anii 90, odată cu privatizările celebre făcute în perioada respectivă, fabrica de cherestea care era principalul motor economic al localităţii s-a închis.

Avea 1800 de angajaţi care au rămas efectiv pe drumuri. A fost o perioadă cumplită până în anul 2000 când lucrurile au început să se mişte cât de cât. În prezent, putem spune că presiunea a mai scăzut puţin asupra noastră, asupra administraţiei, în sensul că partea socială a început să se regleze.

Este adevărat că foarte mulţi brezoieni lucrează în străinătate. Sunt peste 1300 de oameni care lucrează în străinătate şi care trimit nişte bani în localitate. S-a constatat o dezvoltare nefirească la un moment dat, s-au dezvoltat foarte mult serviciile în detrimentul activităţilor economice. Normal nu ar fi trebuit să se întâmple chiar aşa. În Brezoi se construiesc toate supermarketurile de firmă, lumea este interesată şi asta înseamnă că sunt perspective de dezvoltare. Odată cu dezvoltarea domeniului schiabil de la Obârşia Lotrului lucrurile au început să se mişte şi la noi, gradul de ocupare în pensiuni s-a dublat în ultimii doi ani, ceea ce este foarte important, în condiţiile în care nu avem foarte multe locuri de cazare. Avem aproximativ 400, însă în condiţiile în care oraşul nostru nu a avut turism, un oraş care acum inventează astfel de chestiuni, eu zic că este un început promiţător.

 

Am avut proiecte europene derulate în anii trecuţi, care au pus în valoare partea culturală şi istorică a localităţii noastre, mă refer la reabilitarea bisericii Toţi Sfinţii unde legenda spune că Mihai Viteazul s-a căsătorit cu doamna Stanca. Dacă este legendă profităm de ea cât se poate. Dacă este adevărat, cu atât mai bine. Acest proiect va fi continuat cu un altul, cel mai important pe care îl voi avea pentru viitorul mandat pe care mi-l doresc, aceea de a construi 30 km de pistă de biciclete în localitatea noastră. Doresc ca Localitatea Brezoi să devină un pol de cicloturism. Cicloturismul, la ora actuală cunoaşte o dezvoltare puternică în România şi, prin intermediul unor prieteni care sunt mari fani ai acestui sport, am reuşit să organizăm în localitate câteva curse cicliste la nivel naţional. Am constatat că este foarte agreată ideea şi foarte aducătoare de venituri, pentru că, la un moment dat, dacă ai o competiţie la care participă 300 de persoane din toată ţara se simte extraordinar de mult în toate pensiunile şi în tot ce înseamnă economie în localitatea noastră. Voi construi aceşti 30 km de pistă de biciclete şi cred că va fi un imbold pentru viitoarea dezvoltare turistică a localităţii, în paralel cu amenajarea peisagistică şi de agrement a râului Lotru. Va fi un proiect mai complex care va cuprinde amenajări hidrotehnice în zona satelor în special, acolo unde avem dezvoltat agroturismul, tocmai în ideea de a crea facilităţi turistului care vine în localitatea noastră, de a găsi şi alte forme de agrement decât cele clasice. Oraşul Brezoi nu are resurse foarte mari, în afară de resursa naturală nu dispune de altceva. Puţinele pensiuni trebuie să se bucure de astfel de facilităţi.

Alte proiecte importante pe care le-aş dori în viitor se referă la Programul Operaţional Regional, pe care îl aşteptăm cu foarte multă dorinţă de foarte mult timp. Şi acum este întârziat cu încă un an. Probabil depunerea dosarelor va mai dura până spre jumătatea anului viitor şi astfel pierdem iarăşi un an de finanţare, dar sperăm că va finanţa tot ce înseamnă dezvoltare şi regenerare urbană şi în localităţile mici. Localităţile mici au fost vitregite până acum de astfel de finaţări şi cu greu am reuşit să identificăm surse care puteau să ne aducă şi pe noi la un nivel acceptabil. Sperăm ca acest program să rezolve în totalitate problemele noastre.

În afară de chestiunea turistică, este clar că localitatea Brezoi are un important rol administrativ. Este o capitală a Nordului şi trebuie să valorificăm acest lucru foarte mult. Există în localitatea noastră toate instituţiile statului. Sunt aproximativ 500 de bugetari. Este important că se crează şi locuri de muncă pe partea administrativă.

Eu văd, pe viitor, că se va relua tema regionalizării, temă pe care eu o agreez. Mi-aş dori foarte mult să se plece de la comasarea localităţilor, la reorganizarea teritorială. Şi atunci, pe Valea Lotrului văd o singură administraţie, va fi mult mai uşor de promovat nişte proiecte care să dezvolte întreaga vale.

Acum lucrurile sunt fragmentate, sunt pe administraţii locale care se pricep mai mult sau mai puţin să facă acest lucru, să administreze patrimoniul pe raza lor. Mi-aş dori foarte mult, şi cred că ar fi mult mai eficientă o astfel de gândire pentru viitor. Ar fi una din provocările pe care mi le-aş dori în mandatul viitor.

Sper că anii petrecuţi în Primărie să-şi fi lăsat amprenta asupra localităţii, şi, atunci când voi pleca să plec cu fruntea sus. Întotdeauna am spus că mi-am dorit să fiu un primar eficient, nu neapărat popular şi sper să fi reuşit în acest sens.

Vă multumim, domnule primar.


Material realizat de Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) şi Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) în cadrul proiectului Primarii judeţului Vâlcea – 2016

Leave a Response