|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ, INSTRUMENT PENTRU STIMULAREA OCUPĂRII FORŢEI DE MUNCĂ 

gabi-albinaru

 

Bursa forței de muncă reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă.

Bursa reprezintă o măsură activă, prin care într-un spaţiu bine delimitat se realizează întâlnirea cererii cu oferta de forță de muncă, se stabilesc condiţiile pentru angajarea salariaţilor, crescând viteza de mediere şi scăzând timpul de ocupare a unui loc de muncă vacant.

Bursa constituie o metodă de facilitare a contactelor dintre angajatori şi persoanele aflate in cautarea activa a unui loc de muncă. Astfel, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au posibilitatea sa contacteze un număr mare de angajatori, sa identifice mai multe variante de angajare, iar agenţii economici participanţi la bursa pot să-şi recruteze personalul direct, fără intermediar, în funcţie de cerinţele specifice locurilor de muncă pe care le oferă.

Bursa reprezintă o formă directă de comunicare între ofertanţii şi solicitanţii de forţă de muncă, permite depăşirea cu mai multă uşurinţă a rezervelor pe care unele persoane le au în ceea ce priveşte prezentarea la un interviu în vederea angajării.

În cei 17 ani de la înfiinţare, AJOFM Vâlcea a organizat în fiecare an bursa locurilor de muncă cu caracter general sau specific. Astfel, la Rm. Vâlcea au avut loc: burse generale a locurilor de muncă; burse pentru absolvenţi; burse pentru elevii şi studenţii care doresc să lucreze pe perioada vacanţelor; burse pentru femei; burse ale locurilor de muncă pentru rromi; burse pentru persoane defavorizate; burse organizate la cererea angajatorilor; burse pentru locuri de muncă din domeniul textil, turism, etc.

În anul 2015, AJOFM Vâlcea a organizat două burse de forţă de muncă (aprilie şi septembrie), iar rezultatele cumulate ale acestora sunt următoarele:

– număr agenţi economici contactaţi – 319;

– număr agenţi economici participanţi -149:

– număr locuri de muncă oferite – 1109;

– număr persoane participante la bursă – 4050, din care absolvenţi de învăţământ – 700, la bursa din luna septembrie;

– număr persoane încadrate la o lună după bursă – 120, din care – 80 absolvenţi (bursa din luna septembrie);

– total locuri de muncă ocupate după 6 luni – 309.

Ca şi obiectiv principal, se urmăreşte ca 4% din totalul locurilor de muncă vacante oferite în burse să fie ocupate în perioada imediat următoare. Astfel, pentru cele două evenimente, AJOFM Vâlcea a atins ţinta de 11%, la o lună şi 28% după şase luni, cu precizarea că, pentru Bursa din septembrie 2015, situaţia finală va fi comunicată la sfârşitul lunii martie 2016.

 

Gabriel Nicolae ALBINARU

Director Executiv

Leave a Response