|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Mihai Ionescu, cel mai longeviv primar din Vâlcea: Prima mea grijă este să slujesc cu credință oamenii din Cernișoara ! 

Tibi Pirnau Mihai Ionescu Cernisoara

 

Domnule primar, dumneavoastră sunteți unul dintre veteranii administrației publice locale. Sunteți primar din anul 1992. Acum, noi nu o să vă rugăm să vorbiți despre multele realizări pe care le aveți în acești 23 de ani, dar vă rugăm frumos să ne spuneți în câteva cuvinte care sunt realizările din ultimii patru ani din mandatul dumneavoastră.

Odată cu venirea mea la primărie, prima grijă pe care am avut-o a fost să gospodăresc și să slujesc cu credință oamenii. Să gospodăresc comuna de așa natură încât oamenii să se simtă că sunt într-o comunitate civilizată din punct de vedere al infrastructurii. De aceea am reușit cu fonduri europene să realizăm 10 km de apă și canalizare, cu o stație de epurare foarte performantă, investiție pe care am și predat-o la Apavil. De asemenea, tot cu fonduri europene am reușit să facem 4,800 km de asfalt.

În prezent lucrăm la asfaltarea străzilor și ulițelor pe Ordonanța 28 unde sunt prevăzuți 7,08km de modernizare drumuri comunale.

De asemenea, pe situații de urgență, în acest an, am făcut 2 km de străzi cu beton. Este o lucrare extraordinară. Mai avem încă un proiect de 5 miliarde de lei vechi, am trimis proiectul şi declaraţiile prin Prefectură la nivel de guvern şi aşteptăm un răspuns. Am făcut un pod peste pârâul Cernișoara, însă aici avem mari greutăți pentru că la nivel de comună avem 17 poduri și podețe pe care trebuie să le realizăm. În proiectul pe care îl voi face pe fonduri europene, cei 1.000.000  de euro pe măsura 7-2, sper să cuprindem și câteva poduri și podețe pentru că sunt de strictă necesitate la cetățenii care stau într-o oarecare poziție care nu le conferă condiții foarte bune.

Sunt foarte dezamăgit pentru că nu suntem sprijiniți. Nu vine nimeni la noi să ne întrebe și să ne sprijine cu ce avem nevoie. Se puteau face foarte multe lucruri de care avem mare nevoie. Gândiţi-vă câţi bani am cheltuit în cei 20 de ani cu cei 30km de drumuri comunale, pentru că în fiecare an trebuia să le îmbunătăţim, să punem pietriş, macadam. Cei de la Consiliul Judeţean nu au venit nici o dată să vadă situaţia din comună. Suntem o comună săracă.  Noi, am avut aici sector minier. În carieră, la suprafață și în subteran. Bogăția oamenilor a fost vrednicia. Munceau și în vârful muntelui și  la camp și aveau de toate. Acum toți pleacă în străinătate. Bucuria noastră este că au plecat și majoritatea dintre ei s-au realizat. Adică, tot ce se vede frumos în comună este datorită lor. Mai sunt și cei care nu au ştiut să-şi gospodărească banii pe care i-au obţinut cu sudoare.

Am mari greutăţi. La nivel de comună avem 6 școli. Am fost obligat anul acesta să le restructurez pentru că nu mai sunt copii. Anul acesta au fost 50 de decese și trei nașteri. Suntem într-o situație de catastrofă, satele vor rămâne pustii. Sunt oameni care sunt foarte săraci. Mai sunt foarte multe de făcut, mai ales în domeniul social.Trebuie să ne gândim să facem case sociale la nivel de comună pentru că populația a îmbătrânit și nu avem cum să-i sprijinim. Copiii pleacă în străinătate și ei rămân singuri. Dacă o persoană are un copil plecat în străinătate nu mai benefeciază de nici un fel de ajutor social, nici de dosar pentru încălzire, nici alocaţie complementară. Structurile care sunt astăzi în societate distrug ţara. Noi aici am avut unificarea a două localităţi, Mădulari şi Armăşeşti. Aici a fost o poiană. Acum este centrul civic al celor două comune. În patru ani de zile, cu muncă voluntară am realizat tot ce se vede: Primărie, Poliţie, Brutărie, Dispensar, Complex Comercial. Toată lumea a contribuit la realizarea acestor lucruri. Dacă în 89 se păstra industria şi agricultura, noi eram departe. Noi ne-am autodistrus.

Domnule primar, răspundeți-ne la o întrebare de sinteză. Ce speranțe mai există în aceste condiții?

Cu mare regret vreau să vă spun că nu întrevăd lucruri bune.

Vă mulțumim frumos!

Material realizat de Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) și Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) în cadrul proiectului Primarii judeţului Vâlcea – 2016

Leave a Response