|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

Reactiile seismologilor dupa cutremurul de 4.2, din Valcea. Ce se va intampla in Romania in 2016 

zona-galati-zguduita-de-alte-doua-cutremure-in-ultimele-doua-saptamani-s-au-inregistrat-24-de-seisme-18463644

S-a cutremurat pamantul marti seara in judetul Valcea, unde a fost inregistrat un seism de magnitudine 4,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimtit chiar si la Sibiu, spun specialistii, o zona unde au loc foarte rar astfel de evenimente.

Seismologii sustin insa ca nu exista motive de ingrijorare. Cutremurul a fost inregistrat la ora 20:56, in zona seismica Fagaras-Campulung, judetul Valcea. S-a produs, spun expertii, la o adancime de 2 kilometri, si a fost resimtit pe o arie de 30 de kilometri in jurul epicentrului. Inclusiv la Sibiu.

Mircea Radulian, seismolog: „Este o zona seismica cunoscuta in Romania. Acest cutremur este un cutremur moderat si este produs destul de rar in timp, de aceea pare neobisnuit. Se pare ca s-a simtit in anumite localitati, Sibiu, Brezoi, Cisnadie, dar s-a simtit slab, fara nicio problema.”

In aceasta zona, spun seismologii, au mai fost inregistrate cutremure. Cel mai mare – de magnitudine 6,4 pe Richter – a fost in 1916.

Mircea Radulian, seismolog: „Nu este activa cum este zona Vrancea, dar este, totusi, o zona in care s-au format niste munti si sunt niste contacte de placi acolo. Nu-s active, dar din cand in cand mai apar cutremure. Este un cutremur moderat, el e posibil sa mai aiba o activitate de replici, sa mai fie cutremure mici, nu prea multe, apoi sa inceteze activitatea. Nu este motiv sa ne ingrijoram.”

Cel mai mare seism din ultimi 10 ani s-a produs in 22 noiembrie, anul trecut, in zona Vrancea, si a fost de magnitudine 5,7. Miscarea tectonica a fost resimtita atunci si la Bucuresti. (STIRILEPROTV.RO)

Leave a Response