|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Primarul Nicolae Moraru: Dezvoltăm comuna Pietrari cu fonduri europene! 

Pietrari-nicolae-moraru

 

Domnule primar al comunei Pietrari, vă rugăm să ne vorbiți despre realizările din mandatul care se apropie de sfârșit. Dumneavoastră sunteți la al treilea mandat și puteți să ne vorbiți despre proiectele pe care le-ați dus la îndeplinire

Încă din anul 2004 m-am prezentat cu un program în fața cetățenilor comunei Pietrari și am spus că vin la primărie, nu din alte interese, ci pentru a moderniza comuna Pietrari pentru că nu existau condiții de trai optime cum erau în alte comune. Am început, practic, de la 0. Nu aveam alimentare cu apă, drumurile erau proaste, clădirile instituțiilor erau într-o stare fizică jalnică. În anul 2004 am avut probleme și cu inundațiile. A fost prima mea probă de lucru pentru că râul Otăsău ne-a rupt o punte, pe Valea Sărată – Valea Școlii a mai rupt un pod din beton. Într-un timp foarte scurt am reușit să-l refac. Am făcut un pod pe strucură metalică, care permite trecerea inclusiv a autovehiculelor. Are o deschidere de vreo 60m.

Apoi am început cu marile proiecte. Primul proiect a fost alimentarea cu apă care a fost promovat prin HG 687/86 prin programul MIVAN KIER. Am început cu asfaltări de drumuri. Primul drum asfaltat a fost DC 151 Pietrari- Pietrari de Sus, o porțiune de vreo 1,5km, prin programul HG 577 cu fonduri de la bugetul local și de la Consiliul Județean.

Am reparat școlile, le-am renovat, le-am dotat cu mobilier nou, încălzire centrală, tâmplăria din lemn a fost înlocuită cu tâmplărie din aluminiu și PVC, s-au creat locuri de joacă.

În cel de-al doilea mandat al meu am investit în târgul săptămânal, peste 2,5 miliarde de lei vechi. Este un obiectiv care aduce faimă comunei și aduce și venituri. În primul rând este benefic pentru cetățenii comunei Pietrari pentru că vin și ei cu produsele lor din gospodărie.

Am accesat prin PNDR și am obținut 2,5 milioane de euro pentru canalizarea și epurarea apei menajere uzate în comuna Pietrari, asfaltări de drumuri pe 5,5km, extinderea de alimentare cu apă pentru 2km, modernizarea și dotarea Căminului Cultural din satul Pietrarii de Sus, construcția unui centru de îngrijire bătrâni, organizarea de festivaluri cu specific local la Pietrari pentru care am obținut o scenă mobilă, cu sonorizare și iluminare, cu gradene de 240 locuri. Proiectul a fost  unul foarte bun pentru comunitate, oamenii au apreciat eforturile pe care le-am făcut, drept dovadă că mi-au acordat votul și pentru cel de-al treilea mandat.

Am continuat și alte investiții.  Asfaltări de drumuri pe proiectul HG 577. Am realizat un obiectiv destul de greu la acea vreme, drumul Malta –Pațârești unde sunt foarte multe alunecări de teren. Aproape în fiecare vară și toamnă, mulți cetățeni veneau  la primărie și se plângeau că au probleme cu casele din cauza condiiilor meteo. În anul 2009 l-am început iar în toamna anului 2012 a fost finalizat și recepționat.

Pe Ordonanța 7 am reușit să atragem fonduri necesare și să construim o bază sportivă tip 1, cu gazon natural pentru fotbal, groapă pentru sărituri, pistă de alergare sintetică, vestiare moderne, dușuri cu apă caldă, centrală termică, microstație de epurare proprie, nocturnă, tribună de 360 locuri. Au început în ultimul timp să aibă loc competiții interșcolare pe această bază sportivă. Este o realizare și o mândrie pentru comuna Pietrari.

Am prelungit un trotuar pietonal de-a lungul DN, în jur de 2km, cu pavele de beton. Am modernizat vechiul trotuar , prin aplicarea unui strat de asfalt . Facem tot posibilul să modernizăm comuna pentru a nu ne pleca tinerii din localitate.

O parte din drumuri am reuşit să le asfaltăm, o parte le avem cuprinse în programul de modernizare pe Ordonanța 28, fostul HG 577. Am început lucrările dar acest program se desfășoară destul de greu. Avem lucrări licitate la sfârșitul anului 2012 constând în asfaltări de drumuri și condiția a două poduri peste pârâul Otăsău și unul peste Valea Sărată la Ogrăzi. Toată această lucrare ajunge la valoarea de 105 miliade de lei vechi. Până în prezent am primit decât vreo 5 miliarde. Am început lucrările și sper că se vor îndrepta bani și către Pierari. Dacă le-am fi finalizat, 75% din infrastructură ar fi fost modernizată.

Comuna are probleme mari. Pornind de la cele sociale, localitatea este într-o continuă depopulare. Nu există locuri de muncă. Noi nu avem terenuri în zonă sa facilităm accesul investitorii. Resursele bugetare sunt foarte mici.

Foarte puține locuri de muncă s-au creat în comuna Pietrari. Avem un investitor care prelucrează material lemnos și îl exportă unde lucrează în jur de 100 de muncitori. O parte sunt din Pietrari iar cealaltă parte sunt din comunele învecinate. S-au mai dezvoltat mici întreprideri. Avem o moară de grâu, în târgul săptămânal unde sunt peste 30 de angajați. Au și o fabrică de pâine, au și distribuție. Majoritatea sunt oameni din Pietrari care muncesc acolo. Putem spune că suntem o comună printre primele în județ. În comuna Pietrari dispunem de o resursă umană. Avem oameni foarte bine pregătiți, mulți meseriași, mulți oameni cu școală. Sunt oameni care au lucrat în marile combinate, pe marile șantiere. Sunt ingineri, maiștri, lucrători pe utilaje. Nu ducem lipsă de forță de muncă pregătită. Problema este a locurilor de muncă.

Cum vedeți dezvoltarea comunei în mandatul viitor?

Încet, încet începem să punem infrastructura la punct. O data cu lansarea noului PNDR ne zbatem în continuare să accesăm bani europeni pe noile programe. Avem noul GAL pe Microregiunea Horezu după care sperăm să accesăm ceva bani și să facem dotări pentru sistemul de alimentare cu apă și canal.

Dorim să facem o societate care să se ocupe de proiectul pentru alimentare cu apă și canalizare și pe lângă acestea să prestăm și alte activități, să creem locuri de muncă. Există destule oportunități însă trebuie preocupare și trebuie aduși bani. Oamenii trebuie conștientizați că Vâlcea nu mai este zonă industrială și nu mai depindem de Oltchim. Trebuie să ne adaptăm situațiilor. Nu trebuie să ne fie rușine de muncă. Sunt mulți care au accesat bani europeni și au făcut în general ferme apicole, chiar s-au și extins și le merge foarte bine. Astfel modelul lor a început să fie preluat și de alții. Acest lucru mă bucură foarte mult și îi vom sprijini în acest sens.

Ne vom zbate să obținem finanțare pentru modernizarea drumului de interes agricol pentru a-i putea ajuta și pe cei care vor să-și dezvolte ferme.

Am accesat măsura 7.2 care privește modernizarea drumurilor de interes local, am constituit de curând o asociație de dezvoltare intercomunitară împreună cu comunele Bărbătești și Costești. Se numește BPC Regio, sunt inițialele de la cele trei comune. Am constituit această asociație pentru a obține punctaj maxim pentru a obține un proiect eligibil și fiecare comună să obțină câte un million de euro pentru a investi în infrastructura de drumuri.

Vă mulțumim foarte mult!primar

Material realizat de Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) și Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) în cadrul proiectului Primarii județului Vâlcea, 2016

2 Responses to Primarul Nicolae Moraru: Dezvoltăm comuna Pietrari cu fonduri europene!

  1. Buricea Mihail

    Felicitari domnule primar, asteptam sa realizati asfaltarea drumului din Glod/ Pietrari de sus !

     
  2. Sima Andrei

    Felicitari !

     

Leave a Response