|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Firme din Vâlcea, inculpate în dosarul unei capturi record de heroină 

droguri

Cele peste 300 de kilograme de heroină au fost descoperite în rezervoarele a două tiruri care circulau pe ruta Ucraina – Olanda

Procurorii DIICOT au anunțat trimiterea în judecată a patru inculpați, doi cetățeni turci și doi vâlceni, acuzați că au aranjat transportul a peste 300 de kilograme de heroină în rezervoarele camioanelor deținute de două societăți comerciale din Râmnicu Vâlcea. În același dosar au fost trimise în judecată și cele două firme vâlcene – SC Unitrafic SRL și SC Resident SRL.

În iulie 2015, procurorii DIICOT făceau cea mai mare captură de heroină din România după anul 1990. Este vorba de 310 kilograme de heroină, găsită în zilele de 23 și 27 iulie, ascunse în rezervoarele a două tiruri.
Primul tir a fost oprit la punctul de trecere a frontierei Petea (Satu Mare), iar al doilea în Bistriţa, pachetele cu droguri fiind descoperite în rezervoarele autovehiculelor, în locuri amenajate special pentru ascunderea heroinei.
În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că, „începând cu luna mai 2014, inculpatul Yigit Hakan a iniţiat şi, ulterior, împreună cu inculpatul Săman George-Solomon, a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat în luna martie 2015 şi inculpaţii Bîngă Liviu-Constantin şi Sincar Huseyin, în scopul săvârşirii de infracţiuni privind traficul internaţional de droguri de mare risc, respectiv heroină. Acţionând în cadrul grupului infracţional din care făceau parte, în luna iulie 2015, inculpaţii Yigit Hakan, Săman George-Solomon, Bîngă Liviu-Constantin şi Sincar Huseyin au organizat transportarea cantităţii de 310,76 kg heroină, iar pe 23 iulie 2015 şi pe 27 iulie 2015 au introdus drogurile din Ucraina în România prin punctul de trecere a frontierei Siret, heroina fiind ascunsă în rezervorul unui autotren aparţinând SC Unitrafic SRL, respectiv în rezervorul unui autotren utilizat în sistem leasing de SC Resident SRL“. Au urmat o serie de percheziții în Râmnicu Vâlcea, de unde au fost ridicate două autoturisme de lux, telefoane mobile, calculatoare și suma de 136.000 de euro.
Ancheta a mai arătat că transporturile de heroină erau organizate sub paravanul unor transporturi legale de mărfuri, prin intermediul celor două societăţi comerciale, care deţineau autocamioane înmatriculate în România. Rolul grupării infracționale din România era de a prelua drogurile din Turcia sau Ucraina și de a le transporta în țări din Vestul Europei, cum ar fi Olanda sau Germania.

Judecați pentru trafic de droguri de mare risc

Ieri, procurorii DIICOT au anunțat că au încheiat cercetările în acest dosar și au dispus trimiterea în judecată a celor patru inculpați, care sunt acuzați de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și trafic internaţional de droguri de mare risc. În același dosar s-a dispus trimiterea în judecată a SC Unitrafic SRL şi SC Resident SRL, acuzate de trafic de droguri de mare risc, trafic internaţional de droguri de mare risc şi aderare la un grup infracţional organizat. Dosarul a fost trimis judecătorilor de la Tribunalul București.
Cele peste 300 de kilograme de heroină confiscate au o puritate de 60-65%, valoarea acesteia pe piața stupefiantelor fiind estimată la 40 de milioane de euro. În iulie 2015, procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, într-o conferință de presă, că aceasta este cea mai mare captură de heroină pe teritoriul României după anul 1990. Ultima fusese în anul 2005, când au fost confiscate 256 de kilograme de heroină.

Leave a Response