Dumitru Blejan din Scundu face pe dracu-n patru să aducă INVESTITORI în comună!
Domnule primar, ce ați realizat dumneavoastră în ultimul mandat și ce aveți de gând să faceți în continuare? Dumnavoastră sunteți un primar la al patrulea mandat.
Am să prezint pe scurt. Nu aș vrea să fac o prezentare mai amplă deoarece nu este numai munca mea. Este o munca a tuturor angajaților din Primăria Scundu.
Eu și colegul de la Orlești avem împreună un ADI unde am realizat investiții de seamă și anume alimentarea cu apă în cele două localități, canalizare în localitatea Scundu și extindere în localitatea Orlești. Dumnealui a avut asfaltare drumuri iar eu am susținut cu tărie un cămin de bătrâni, având în vedere că populația a îmbătrânit și are nevoie de un adăpost unde sunt specialiști, medici, asistenți.
În ce stadiu se află acest proiect?
Această investiție trebuia să aibă finalitate anul trecut. Ultimul termen acceptat de Agenția Regională Craiova este aprilie. Stadiul este la 80%. Capacitatea acestui cămin este de 42 de locuri. Dacă vom reuși să găsim o sursă de finanțare aș dori să măresc capacitatea până la 70 de locuri.
Vor veni oameni și din alte localități?
Sigur, vor veni și din celelalte localități limitrofe. Oamenii vor avea nevoie la bătrânețe de liniște.
Credeți că în viitor, funcționarea acestui cămin va putea fi asigurată din pensiile celor care vor locui acolo sau va fi nevoie de fonduri de la primărie în continuare?
Nu, primăria trebuie să cofinațeze acest cămin, este obligația acestui contract, dar o contribuție va veni si din partea celor care vin aici sau a familiilor acestora.
De-a lungul anilor următori va trebui să prindeți în buget o sumă permanentă?
Da, va fi o sumă permanentă care va fi din partea comunității. Dacă este nevoie vom face și un împrumut pe o perioadă mai lungă pentru că trebuie să asigurăm funcționalitatea acestui cămin. Este un angajament al nostru, al primăriei.
Nu ar fi fost mai eficient un parteneriat public privat în așa fel încât căminul să se acopere ca și cheltuieli?
Pe o perioadă de cinci ani nu avem voie să schimbăm nimic. După această perioadă poate găsim o formă, un parteneriat public privat, un O.N.G. Vom găsi o rezolvare. Acest proiect este susținut de mine deoarece în comuna Scundu sunt mai mulți vârstnici decât tineri. Tineretul a plecat. Avem peste 400 de familii care au plecat în străinătate. Au plecat cu copii cu tot.
Ei nu mai investesc în comună?
Ba da, puțini mai vin și investesc, însă ei investesc mai mult în copii. Avem copii care au promovat licee bune, avem absolvenți de facultăți, specialiști buni și eu nu pot decât să mă bucur pentru acest lucru. Procesul de învățământ din comuna pe care eu o reprezint funcționează bine.
Avem proiectul de alimentare cu apă și canalizare pe o suprafață de 11km la Scundu și restul la Orlești. Alimentarea cu apă este terminată și suntem pe finalizare cu canalizarea. Avem șase puțuri pe raza localității Scundu, un bazin de 600mc. Puțurile sunt la 250m și apa vine prin cădere, apă care nu are nici o impuritate. Este apă plată. Cu această ocazie fac o invitație pentru cei care vor să investească în apă plată. Eu le asigur teren și apă, numai ei să vină să investească. Avem făcute și analizele apei, este apă plată. Această apă curge la pompe. Avem pompe stradale plus cetățenii care s-au branșat de la rețeaua principală, de la Scundu până la ultima casă la Orlești.
Probabil că această apă fără impurități există numai acolo.
Mulți s-au pus întrebat de ce la un nivel atât de înalt există apă de suprafață. Avem foarte multe izvoare și de aceea avem și acele mișcări unde pe o suprafață mare sunt alunecări de teren.
Da, probabil foarte multă lume va vedea această emisiune, poate vezi face și o publicitate pe internet și astfel se va găsi un investitor care să investească în comuna dumneavoastră.
Sigur că da, eu sunt dispus să le pun și un teren la dispoziție și astfel vom dezvolta chiar și turismul.
În localitate am mai investit și în sediul primăriei, un edificiu care este, poate, unul dintre cele mai frumoase edificii din județ. Am investit într-un schit mănăstiresc. Vreau să mulțumesc cu această ocazie celor care au dat curs acestei investiții.
De ce v-ați dorit să faceți asta? O spuneți alături de alte investiții importante
Păi suntem creștini iar eu vreau să rămână ceva în urma noastră.
Schitul exista?
Nu. La Inițiativa părintelui Lazăr am mers și am făcut toate demersurile, domnul Cîlea ne-a sprijinit, de asemenea și preasfințitul Gherasim. Mulțumesc și Înaltpreasfințitului Varsanufie care a dat viață acestui lăcaș sfânt.
În ce sens, explicați-ne.
A adus acolo două măicuțe harnice, gospodine. Noi am alocat un teren de trei ha plus izlazul comunal care este limitrof. Deocamdată sunt decât două măicuțe dar eu garantez că se vor extinde.
Au existat și sponsori?
Au fost și sponsori, în limita posibilităților financiare, primăria, la fel a contribuit și ea, în limita posibilităților. Am contribuit cu cât am putut și vom fi mereu alături acestui lăcaș sfânt.
Alte investiții au fost la Școala Gimnazială pe care am extins-o și am mărit capacitatea. Eu consider că se ridică la nivelul celorlalte școli, unde profesorii sunt de mare calitate.
Am finalizat nouă poduri, poduri cu o greutate admisă de trecere de peste 250t, sunt peste pârâul Scundu-Nisipoasa. Avem regularizarea pârâului Scundu care ne-a creat câteva probleme datorită izvoarelor de suprafață. Când apa este în cantitate mare pune, în anumite zone, terenul în mișcare. Este realizată în proporție de 25% consolidarea acestui pârâu. Am realizat ziduri de sprijin mari pe o rază de peste 50 m, zidul de colmatare, pragul de colmatare, trei poduri.
Probabil că veți continua în următorul mandat.
Da, avem un număr de 14 puncte pe care vrem să le realizăm, unde să facem consolidarea.
Ce urmează în următorii ani?
Vreau să fiu puțin mai critic pentru că Prefectura a făcut demersurile pentru banii pe situații de urgență pentru consolidări. Domnul Prefect a făcut toate demersurile dar nu a semnat nici domnul Ponta și nici domnul Câmpeanu și nici actualul premier.
Această direcție a consolidării terenului pentru următorii patru ani depinde de fondurile care vă vor veni.
Eu aș dori în următorul an pentru că dacă nu intervenim acum, mai târziu valoarea investiției se triplează. Ca să faci un lucru bun este bine să iei lucrurile din fașă.
Ce altceva veți mai face în următorii ani?
Avem în derulare trei investiții mari: extindere de alimentare cu apă și canalizare în toate cătunele pe o suprafață de 9,5km și asfaltarea drumurilor, modernizarea iluminatului public.
Dumneavoastră spuneați că au plecat 400 de familii. Mie, cifra mi se pare năucitoare. Bănuiesc că natalitatea este scăzută în comună. Aceste investiții , apă și canalizare, până la urmă pentru cine le veți face dacă se rărește în asemenea grad populația?
Eu sunt optimist și sunt foarte convins că acești tineri vor reveni. Cred că politica în România se va schimba, va fi una constructivă. Adică, curba să fie și ascendentă nu numai descendentă, din toate punctele de vedere. De exemplu, eu pot să fac un apel la investitori. Găsim la fiecare localitate potențial. Totul depinde de colaborare, de legislație.
În momentul în care aceste trei proiecte de viitor, despre care vorbiți, dacă și ele vor fi puse în aplicare, ce-i mai trebuie comunei Scundu, că nu îi mai trebuie nimic.
Sănătate îi mai trebuie. Și cine va veni după noi, să mențină investițiile.
Este interesant, trăim într-o perioadă în care în anumite comune, unde nu au fost posibilităţi şi primarii au fost harnici, partea de infrastructură se încheie şi va fi foarte interesant să vedem ce se va întâmpla după aceea sau cum vedeţi dumneavoastră cu ochii minţii.
Partea de infrastructură, din punctul meu de vedere, trebuia încheiată cu ani în urmă. România avea obligaţia, şi sunt convins că România va fi sancţionată pentru că nu a contribuit financiar la cofinanţarea tuturor investiţiilor. În anumite localităţi utilităţile nu sunt. Au investit în alte lucruri care nu au utilitate, nu au un viitor.
Dumneavoastră sunteţi încă tânăr, puteţi să mai aveţi câteva mandate de aici înainte. Dacă veţi încheia proiectul cu alimentarea cu apă şi canalizarea şi drumururile, ce mai rămâne de făcut, domnule primar?
Vom găsi întotdeauna ceva de făcut. Din punctul meu de vedere, pentru a merge investiţia trebuie să fie producţie şi nu să importăm. Fiecare localitate are menirea ei. De exemplu, în localitatea noastră merge pomicultura, viticultura şi zootehnia. Mai greu este cu piaţa de desfacere. Înainte erau patru centre de preluare de lapte, carne, produse animaliere, existau centre de procesare a laptelui. Şi eu am fost crescător de animale şi am fost nevoit să le vând pentru că nu exista piaţă de desfacere. Statul trebuie, în primul rând, să-şi facă o strategie internă cu ce produce, cât consumă şi numai după aceea să facă export.
Credeţi că administraţia locală se poate implica? Care ar fi mecanismele?
Administraţia locală se poate implica prin a forţa politicienii care emit legi, ordonanţe de guvern care să fie în beneficiul cetăţeanului pentru că în ultima perioadă nu prea au fost.
Optim cum ar fi? Daţi-mi un exemplu pentru a putea să înţelegem şi noi.
Păi cum sunt la Sibiu centre de prelucrare a laptelui, centre pentru legume şi fructe. Fiecare localitate să aibă mici centre de colectare cu camere frigorifice, cu tancuri de colectare a laptelui.
Deci, întotdeauna rămâne ceva de făcut
Sigur că da şi întotdeauna trebuie să existe şi o implicare.
Domnule primar, am înţeles ceea ce aţi făcut, ceea ce aveţi de gând să faceţi.
Vă mulţumim frumos!
Material realizat de Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) și Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) în cadrul proiectului Primarii județului Vâlcea, 2016