|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Dumitru Pearcu din Tomșani, cel mai longeviv PRIMAR din România. Este edil din decembrie 1989, de 26 de ani! 

Pearcu

Primarul Pearcu: „Fapte! Vorbă mai puţină şi fapte tot mai multe!”

Domnule primar al comunei Tomşani, Dumitru Pearcu, dumneavoastră sunteţi primarul cu cea mai îndelungată experienţă în domeniul administraţiei publice locale din judeţul Vâlcea fiind primar de peste 26 de ani, din decembrie 1989. Vă rugăm să ne vorbiţi despre principalele realizări, nu din cei 26 ani pentru că ar trebui să stam aici, probabil, câteva ore, ci despre realizările din ultimul mandat şi ce aveţi de gând să realizaţi în următorul mandat. Care este strategia dumneavoastră din acest punct de vedere?

Ca să putem puncta realizările din ultimul mandat trebuie să facem legătura şi cu mandatele anterioare. Din punctul meu de vedere, un primar cu un mandat sau două nu poate să facă tot ce-şi doreşte într-o administraţie publică locală. Dacă stai numai patru ani şi îţi faci anumite obiective, depui anumite cereri de finanţare pe anumite proiecte, în momentul în care începi să le implementezi ai pierdut mandatul, vine alt primar şi face alte cereri. Astfel nu este stabilitate din punct de vedere organizatoric, nici din punct de vedere politic. Eu, în ultimul mandat am continuat proiectele care fuseseră începute cu foarte mulţi ani în urmă.

Pe măsura 322 a fost investiţia în sistem integrat de alimentare cu apă şi canal, asfaltare drumuri comunale şi dotare Cămin Cultural, proiect care s-a terminat în acest mandat şi este pus în funcţiune.

Am avut pe Ordonanţa 28, vechea lege 577, proiecte de asfaltare a drumurilor DC124-Foleşti de Jos-Dumbrăveşti, care este finalizat. Este în lucru în momentul de faţă DC133-Chiceni-Modârceni-Dârvăreşti-Pietrari şi sper ca anul acesta să-l finalizăm. S-a executat o punte pietonală, o magistrală, care face legătura între satul Băltăţeni şi satul Foleşti de Sus, un proiect mai vechi pe care l-am finalizat într-un mod extraordinar din toate punctele de vedere.

Căminul Cultural de la Foleşti de Jos este al patrulea cămin care rămăsese nemodernizat, în momentul actual este aproape finalizată modernizarea. Sperăm ca în luna martie să facem inaugurarea.

Toate clădirile instituţiilor publice din comună şi anume: şcoli, cămine culturale, sediul primăriei care este o realizare tot a acestui mandat, au fost executate în termene destul de rezonabile. Şcoala care este vis-a-vis de primărie a fost executată în 11 luni, primăria în 13 luni. Sunt nişte clădiri ale comunei cu care noi ne mândrim.

Ca obiective avem continuarea asfaltării drumurilor în comuna Tomşani. Chiar am depus în luna noiembrie, pe măsura 72, o cerere de finanţare şi datorită modului cum a fost întocmit proiectul finanţarea este garantată 100%.

Ce valoare are finanţarea?

Valoarea acestui proiect este de 1.000.000 euro. Cu ceea ce vom face pe această măsură ne vor mai rămâne sub 2km de asfaltat în toată comuna şi vom putea spune că toţi cetăţenii din comună vor beneficia şi de asfalt. În momentul de faţă beneficiază 97-98% de alimentare cu apă, de canalizare în jur de 75-80% deoarece sunt anumite zone unde nu se poate face canalizarea şi de aceea procentul este mai mic. Cetăţenii comunei beneficiază de toate utilităţile necesare unei comunităţi şi simt că au un nivel de trai ridicat, adică minimul necesar pentru o familie care locuieşte în mediul rural, exact ca cei din mediul urban.

Obiectivele noastre pentru următorul mandat nu mai sunt prea multe, decât mici retuşuri, nişte podeţe în punctul Boiereasca, un pod către satul Dumbrăveşti care este deja în licitaţie.

Toate instituţiile au încălzire centrală, au toalete, apă curentă. În fiecare sat există o bibliotecă. În satul Bogdăneşti am făcut o bibliotecă „Artur Silvestri”denumită aşa după  numele unui mare scriitor care a murit şi în memoria lui familia ne-a donat un număr de 3000 de volume şi ceva mobilier. Vin copii şi chiar oameni de toate vârstele şi împrumută cărţi de la această bibliotecă. Există şi calculatoare la care pot comunica cu rudele lor din străinătate, elevii îşi pot lua referate pentru şcoală. Pe această cale doresc să le mulţumesc consilierilor locali, personalului primăriei care s-a specializat fiecare în domeniul lui de activitate şi pot să vă spun că au devenit adevăraţi profesionişti în domeniul în care lucrează.

Orice cetăţean vine la noi este servit imediat şi pleacă mulţumit de la noi. Probabil şi longevitatea mea în această funcţie a avut un rol important, oamenii care au fost cu mine, oamenii care au fost aproape de mine, cei care au făcut ceva pentru comunitate şi fac în continuare.

Am consilieri locali care cunosc mai bine decât mine comuna, ce probleme există în sat. Eu nu am timpul necesar pentru a merge peste tot însă am mare noroc cu ei pentru că mă informează pentru orice problemă. La noi, consilierul local nu are probleme cu obţiunea politică.

În toată această perioadă de primar am avut o lozincă pe care o menţin şi mi-o spun mai mult mie şi mai puţin la alţii: „Fapte! Vorbă mai puţină şi fapte tot mai multe!”

Locuitorii comunei noastre sunt de o calitate deosebită, oameni cu cultură, cunosc foarte bine politică. Ideile lor sunt dintre cele mai bune şi tot timpul trebuie luate în calcul, indiferent ce pregătire au şi ce au făcut în viaţa lor. Eu mă simt foarte mândru pentru că sunt în fruntea comunei, sunt satisfăcut pentru tot ce am realizat în această perioadă. Mai sunt şi câţiva care nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu mine, dar sunt într-un număr foarte mic.

Domnule primar vă mulţumim şi vă dorim succes în mandatul următor!

Material realizat de Tiberiu Pîrnău (Ziarul de Vâlcea) și Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale) în cadrul proiectului Primarii județului Vâlcea, 2016

Leave a Response