Calea ferată Vâlcele-Râmnicu Vâlcea, îngropată definitiv. Apare în Masterplan, dar nu primeşte niciun ban până în 2020
Linia de cale ferată Vâlcele Râmnicu-Vâlcea, un proiect început încă de pe vremea comunismului şi abandonat, nu are finanţare din partea statului român, în condiţiile în care finalizarea sa apare în Masterplanul General de Transport, biblia infrastructurii din România pentru următorii 15 ani. Din ce s-a făcut nu mai e aproape nimic, dar nimeni nu poate spune cât a pierdut România după abandonul, acum 25 de ani, a unei căi ferate aproape terminate.
„Costul total al investiţiei este estimat la aproximativ 2 miliarde lei, durata estimată de realizare este de 4 ani, dar este condiţionată de asigurarea sursei de finanţare”, se arată într-un răspuns al Companiei Naţionale de Căi Ferate SA, la solicitarea ECONOMICA.NET.
Iar statul nu are bani pentru acest proiect, şi nici nu va avea, cel puţin în următorii ani.
„Fondurile alocate de la bugetul de stat au fost insuficiente pentru începerea lucrărilor de execuţie propriu-zise (construcţii + montaj). Conform limitelor strategiei fiscal-bugetare pentru anul 2016 şi pentru perioada 2017-2019, nu este asigurată finanţarea pentru acest obiectiv”, mai spun cei de la CFR. Asta în condiţiile în care proiectul căii ferate Vâlcele-Râmnicu Vâlcea este cuprins în Masterplanul de Trabnsport, finalizarea sa fiind prevăzută între anii 2012 şi 2030.
Proiectul unei linii de cale ferată între localitatea Vâlcele din judeţul Argeş, şi Râmnicu Vâlcea, a început în perioada comunista. Autorităţile doreau să construiască această cale ferată de 39 km, ca să scurteze drumul dintre Bucureşti şi Sibiu cu circa 80 de kilometri, ceea ce, la vremea respectivă, însemna o economie de timp de 90 de minute. Practic acest tronson lega linia ferată Piteşti-Curtea de Argeş de Râmnicu Vâlcea-Sibiu, legând astfel Bucureştiul de Sibiu pe Valea Oltului. În acest moment, la Sibiu se poate ajunge prin două variante: prin Roşiori, Piatra Olt, Râmnicu Vâlcea, un traseu de 7 ore, sau pe Valea Prahovei, prin Braşov.
Despre proiect s-a discutat chiar în anii de după al doilea război mondial, în 1949 s-au făcut primele studii, iar construcţia efectivă a început în 1974. Lucrările au fost oprite însă în 1989, în condiţiile în care linia ferată era aproape gata. Potrivit datelor CFR trimise ECONOMICA.NET, la acel moment, se estima că linia de cale ferată era gata în proporţie de 73%, calculat ca procent din volumul total al lucrărilor. Alte surse vorbesc despre 90%.
Proiectul a fost abandonat însă, iar lucrările s-au degradat. Cât a pierdut România în urma acestei decizii, nimeni nu ştie. „Asupra terasamentelor şi a lucrărilor de artă din aceste zone au survenit degradări atât din cauza intemperiilor din 1991, cât şi între anii 1995 – 2003. Pentru a reflecta situaţia reală din teren, s-a impus necesitatea elaborării unui studiu care să aibă ca obiectiv schimbarea soluţiei tehnice şi aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizaţi. Este dificil de avansat în acest moment o valoare a pagubelor produse din cauza sistării lucrărilor la acest proiect, cu atât mai mult cu cât s-a dovedit instabilitatea solului în zonă”, spun cei de la CFR.
(click pe fotografie pentru a vizualiza imaginea la dimensiunea maximă)
Între timp, calea ferată a fost practic dezafectată. Şinele au fost scoase, la fel şi traversele. Mai mult, chiar şi gara din Vâlcele, de pe linia Piteşti-Curtea de Argeş, construită special pentru acest proiect, a ajuns o ruină.
Sursa fotografiilor: Construim România