|joi, martie 28, 2024
  • Follow Us!

Deputatul Constantin Rădulescu solicită Primului-Ministru acordarea de fonduri pentru ,,Cula Greceanu” 

printButton5

 

Deputatul Constantin Rădulescu solicită Primului-Ministru acordarea de fonduri pentru ,,Cula Greceanu”Vă prezentăm mai josInterpelarea deputatului Constantin Rădulescuadresată Primului-Ministru Cioloș privindsolicitarea de fonduri pentru achiziționarea complexului muzeal ,,Cula Greceanu”:
CĂTRE,
GUVERNUL ROMÂNIEI
– În atenţia Domnului Prim-Ministru Dacian CIOLOŞ

GRUPUL PARLAMENTAR PSD

INTERPELARE

Adresată: Domnului Prim-Ministru Dacian CIOLOŞ
GUVERNUL ROMÂNIEI

De către:
Deputat PSD Rădulescu Constantin
Circumscripţia electorală: 40, judeţul Vâlcea
Colegiul uninominal pentru Camera Deputaţilor: nr. 2
Grupul parlamentar: PSD
Membru: Comisia de Sănătate şi Familie

Obiectul interpelării:
alocare fonduri din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016, pentru achiziţionarea complexului muzeal ,,Cula Greceanu”, a anexei şi a terenului aferent, situate în comuna Măldăreşti, judeţul Vâlcea.
Domnului Prim – Ministru,

 

Din diverse medii de informare înţelegem că problema achiziţionării complexului muzeal ,,Cula Greceanu” a fost ,,pasată” spre soluţionare Ministerului Culturii, drept pentru care apreciez că singura soluţie certă de rezolvare a alocării fondurilor necesare achiziţionării complexului muzeal ,,Cula Greceanu”, a anexei şi a terenului aferent situate în comuna Măldăreşti, judeţul Vâlcea, este un demers direct către dumneavoastră.
Deputatul Constantin Rădulescu solicită Primului-Ministru acordarea de fonduri pentru ,,Cula Greceanu”Domnule Prim – Ministru,

Alocarea de fonduri din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016, pentru achiziţionarea complexului muzeal ,,Cula Greceanu” şi celelalte este chiar urgentă din mai multe motive, din care vom enumera mai jos pe cele mai stringente:

1. – ,,Cula Greceanu” este declarată monument istoric, cu cod LMI VL-II-a-A-09812 şi face parte din Complexul Muzeal Măldăreşti, secţie a Muzeului Judeţean ,,Aurelian Sacerdoţeanu”, instituţie publică de interes judeţean şi aş spune, fără teama că greşesc, de interes naţional, poate chiar de interes internaţional, culele Complexului fiind autentice monumente, cu totul remarcabile ale arhitecturii româneşti şi vetre adevărate de istorie românească.
Numită iniţial Conacul lui Maldăr, după numele căpitanului Tudor Maldăr, unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazul, Cula Greceanu este o veche culă oltenească, ce păstrează intacte toate detaliile de arhitectură ale acestora: zidurile groase, exteriorul văruit în alb maiestuos, turnul înalt şi scările interioare, ieşirile ,,de taină” şi mai ales cerdacul cu arcade aflat pe toată faţada catului superior. Cu un istoric de peste trei secole, culele erau iniţial locuinţe boiereşti fortificate, construite pentru apărarea de invaziile turceşti – carjaliii şi pazvangii proveniţi din raialele de la Dunăre.
2. – ,,Cula Greceanu” este cea mai veche culă din România. A fost ridicată, aproximativ, în anul 1517, pe locul altei construcţii mai vechi, de jupan Gheorghe Măldărescu.
3. – În perioada anilor 1966-1967 au fost executate lucrări de conservare şi restaurare, iar după restaurare atât cula Greceanu cât şi cula Duca au fost folosite şi ca decoruri pentru turnarea filmelor ,,Neînfricaţii” (1969), ,,Drumul oaselor” (1980), ,,Iancu Jianu, haiducul” (1981), ,,Trandafirul galben” (1982), precum şi ca locaţie de filmare pentru unele secvenţe din lungmetrajul ,,Aferim”.
4. – Din informaţiile publice reiese că după un lung şir de procese, început în anul 2001 şi terminat în anul 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus restituirea în natură a imobilului ,,Cula Greceanu” cu anexe, construcţii şi teren aferent, doamnei Emilia Anghel Greceanu, fiica adoptivă a ultimei descendente a Grecenilor, Olga Greceanu, care în anul 1978 i-a lăsat prin testament proprietăţile din Bucureşti şi alte proprietăţi.
5. – În temeiul Legii nr. 10/2001 moştenitoarei i s-a eliberat actul de proprietate, prin care îi revenea imobilul ,,Cula Greceanu” ca atare, terenul aferent în suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, dependinţele acesteia folosite ca depozit pentru Complexul muzeal, şi altele.
6. – Din surse de informare apărute ulterior, în anul 2008 autorităţile judeţului Vâlcea au ajuns la o înţelegere cu actualii proprietari, care au fost de acord să dea sub închiriere ,,Cula Greceanu” către Consiliul Judeţean Vâlcea pentru o perioadă de cinci ani. În anul 2012, însă, autorităţile judeţene nu au mai plătit chiria, motiv pentru care moştenitoarea Emila Anghel Greceanu a decis să vândă Cula Greceanu.
7. – Potrivit unor abordări în mediul public, economic şi social vâlcean, se pare că Instituţia Consiliului Judeţean Vâlcea nu dispune de fonduri cu destinaţia exercitării dreptului de preemţiune, în fapt achiziţionare complexe muzeale sau altele asemenea, astfel încât există riscul iminent de a se pierde un important aşezământ din patrimoniul cultural, istoric şi architectural al României, dacă Guvernul nu va aloca fondurile necesare achiziţionării Complexului Muzeal ,,Cula Greceanu” din comuna Măldăreşti, judeţul Vâlcea.

 

În concluzie, domnule Prim ministru, vă rog să dispuneţi analizarea obiectivă a prezentului demers de către factorii responsabili din Guvernul pe care cu onoare îl conduceţi şi alocarea fondurilor necesare achiziţionării Complexului muzeal în discuţie, de către Consiliul Judeţean Vâlcea, în scopul conservării, şi prin acest ansamblu de monumente culturale, istorice şi de arhitectură, al patrimoniului naţional, de care avem, cu toţii, atât de mare nevoie pentru existenţa milenară a fiinţei noastre naţionale.

Cu toată consideraţia,

Constantin RĂDULESCU,
DEPUTAT PSD

One Response to Deputatul Constantin Rădulescu solicită Primului-Ministru acordarea de fonduri pentru ,,Cula Greceanu”

  1. colegiulmatale

    Ti/ai mutat colegiul?

     

Leave a Response