În atenția DNA: Liberalul Armășoiu de la CET Govora – AFACERI cu băieții deștepți ai Gorjului! (I)
Dificultățile în aprovizionarea cu cărbune din carierele preluate de la CEO i-a determinat pe reprezentanții CET Govora să apeleze la achiziții suplimentare de lignit de la furnizori privați. Așa se face că de contractul de peste 2 milioane de euro pentru livrarea a 90.000 tone de cărbune pentru CET Govora s-a lipit firma Energocarb Serv SRL din Motru a afaceriștilor Cristinel Ducu și Mihail Conteș.
Oficialii CET Govora au refuzat să ofere informații pe acest subiect, însă surse sindicale au confirmat că centrala termoelectrică a contractat cantități importante de cărbune de la carierele private din Gorj – scrie publicația gorjeană Gorj Domino.
La începutul lunii septembrie a anului trecut CET Govora și-a anunțat intenția pe SEAP de a achiziționa 210.000 de tone de cărbune energetic la un preț estimativ de 16,8 milioane de lei, pentru a-și completa stocurile de iarnă. Inițial, de contract se arătase interesat și CE Oltenia. Numai că într-un mod DUBIOS coducerea CET Govora a decis să anuleze procedura electronică și să ÎNCREDINȚEZE DIRECT un contract în valoare de peste 2 milioane de euro pentru 90.000 tone cărbune (plus transport) firmei afaceriștilor gorjeni Cristinel Dumitru Ducu și Mihail Conteș, Energocarb Serv SRL.
Surse din interiorul CET Govora le-au confirmat redactorilor de la Ziarul de Vâlcea faptul că persoana de la CET Govora care a intermediat acest contract cu băieții deștepți din Gorj este Armasoiu Eugen – Membru al Directoratului si Director al Directiei Achizitii Publice , Aprovizionare, Transport, LIBERALUL instalat în această funcție de președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican. De altfel, același Armășoiu este cel care a dat ordin la anagajații CET-ului de la CÂNTAR să accepte toate cantitățile de cărbune aduse (TRANSPORT ILEGAL!!!) de către Energocarb Serv SRL.
Doi dintre membri Directoratului CET Govora au refuzat să ofere informații despre societatea căreia i-a fost atribuit contractul dar și despre prețul și cantitatea de cărbune achiziționată.
Potrivit surselor citate, producţia de cărbune rezultată în urma preluării carierei Berbeşti – Alunu de la CE Oltenia nu este suficientă pentru asigurarea necesarului, mai ales că la Berbești Vest au fost unele probleme la fronturile de lucru, astfel încât s-a apelat la achiziţii suplimentare, cărbunele fiind adus cu mijloace de transport auto din zona Motru.
Miliardarii Ducu și Conteș au renăscut…
…parcă din cenușa zecilor de mii de tone de cărbune care a ars timp de câteva luni, în 2014, în cariera de la Lupoaia a societății Lorfa SRL. La depozitul de cărbune al firmei Energocarb Serv SRL din Florești (Mehedinți) s-a lucrat fără întrerupere, șapte zile din șapte. TIR-urile ce așteaptau să fie încărcate cu cărbune serau înșirate din drumul național care leagă orașele Motru și Dr.Tr.Severin, până sub un deal unde se află un munte de lignit – scrie presa gorjeană (Gorj Domino)
Conform unor surse din zonă,de la depozitul din Florești, unde a fost adusă o cantitate impresionantă și din reziduurile de lignit de la fosta carieră a afaceriștilor motreni, TIR-urile pleacă spre Tg-Jiu, cu destinația Vâlcea.
Contractul societății Energocarb cu CET Govora are o durată de patru luni, decembrie-martie, iar puterea calorifică de referință a cărbunelui 1.800 Gcal/kg. CET-ul a plătit pt o putere calorifică mult mai mare.
Afaceriștii care au controlat Lorfa SRL, societate aflată în procedura falimentului după ce a ajuns în imposibilitatea de a-și recupera 34,5 milioane de lei de la RAAN Dr.Tr.Severin, după intrarea acesteia în insolvență, s-au reorientat acum spre furnizorul de energie termică şi abur tehnologic din Râmnicu Vâlcea, pentru a încerca să redreseze financiar Energocarb, societate care a înregistrat, în 2014, pierderi de 392.000 de lei. De altfel, cărbunele apare în avizele de însoțire a mărfii ca provenind de la SC Lorfa SRL, distribuitor final fiind Energocarb.
Practic, contractul de 2 milioane de euro, cu CET Govora, a revigorat activitatea firmei care a derulat afaceri, potrivit ultimelor date afișate de Ministerul de Finanțe, de doar 983.000 de lei.
Trebuie amintit că nici Cristinel Ducu și nici Mihail Conteș nu au putut fi contactați, la numerele de telefon ale Energocarb, pentru a-și putea exprima un punct de vedere.
Va urma!