Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice: Ghecon, Conexvil și Edion
Județul Vâlcea este bine evidențiat pe harta DNA, din cauza numeroșilor politicieni și funcționari trimiși la pușcărie pentru fapte de corupție. Municipiul Râmnicu Vâlcea deține un record în acest sens, cu doi primari, Mircea Guțău și Emilian Frâncu, arestați și condamnați pentru luare de mită. Spre deosebire de alte județe, în Vâlcea nu s-au ridicat mari regi ai asfaltului au ai construcțiilor civile care să facă legea. Acest lucru s-a întâmplat și datorită deselor schimbări de la conducerea Consiliului Județean și a Primăriei municipiului reședință. Nici un lider local nu a rămas prea mult în funcție, astfel încât să favorizeze un anumit constructor. Piața locală a construcțiilor este împărțită de mai multe companii, care se conectează la bugetul local pe rând, în funcție de politicienii aflați la butoane – scrie puterea.ro
Deși are sediul social în București, Ghecon Construct SRL este strâns legată de județul Vâlcea, atât datorită numeroaselor contracte cu statul cât și a politicianului care o controlează, deputatul UNPR Constantin Mazilu. Specializată în asfaltări și construcții de drumuri, Ghecon Construct a obținut numeroase lucrări de la autoritățile locale. La ORC, firma are ca unic acționar pe o anume Adriana Rădulescu iar ca administrator pe Nicolae Vlăduțescu, ambii parteneri de afaceri ai deputatului.
Fost membru PSD și actual președinte al UNPR Vâlcea, Mazilu este unul dintre politicienii cameleon ce-și schimbă culoarea în funcție de gruparea aflată la guvernare. Între 2008 și 2016 a făcut naveta, în mai multe rânduri, între PSD și UNPR, aflându-se întotdeauna în barca puterii. Acest obicei s-a reflectat și în activitatea Ghecon, care a prins lucrări în localitățile controlate de partide aflate la putere.
Deputatul Mazilu a promis că va asfalta gratuit drumurile în colegiu. Și promisiune a rămas
În campania electorală din 2008, pentru a-și asigura voturile în colegiul în care a candidat din partea PSD, Constantin Mazilu a promis că va asfalta toate drumurile, fără bani. Ca să fie convingător, personajul a deplasat în zonă și utilaje, dând impresia că e gata să se apuce de treabă. A făcut-o imediat ce a ajuns deputat, dar nu gratis, ci pe banii Consiliului Județean și a primăriilor locale. În primul mandat, firma pe care o controlează a încasat în jur de 17-18 milioane de euro din lucrări finanțate de la buget.
În 2010, la o lună după ce Mazilu a demisionat din PSD și s-a alăturat UNPR, partenerul PDL la guvernare, Ghecon a primit un contract de 1,5 milioane de lei de la Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale din subordinea Ministerului Economiei condus de Adriean Videanu. Pe de altă parte, Ghecon a început să piardă licitațiile în fiefurile PSD.
Deși câștigă numeroase licitații, Ghecon Construct n-are nici pe departe renumele unui antreprenor corect ce respectă normele de calitate. Dimpotrivă, traseul său este presărat cu nereguli sesizate de Curtea de Conturi, DLAF sau chiar de simplii cetățeni afectați direct de lucrările proaste.
Un raport al Curții de Conturi din 2007, pe când deputatul era patronul Ghecon, a prezentat o serie de nereguli legate de un contract încheiat cu Administrația Străzilor din cadrul Primăriei Municipiului București. Potrivit documentului, Primăria București i-a decontat ilegal lucrări care în realitate nu au fost efectuate. Scandalul a fost stins imediat după ce Mazilu a plătit prejudiciul creat, fără obiecții.
Câțiva ani mai târziu, Ghecon Construct a fost implicată într-un caz de fraudă cu fonduri europene în comuna Gura Teghii din Buzău. Firma a fost acuzată că a câștigat lucrările pentru canalizare, staţie de epurare şi îmbunătăţirea reţelei de drumuri, de aproximativ 2,5 milioane de euro, finanțare europeană PNDR, în baza unor documente nereale. Cazul a fost sesizat la DLAF care după mai multe verificări a înaintat un raport Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit care a solicitat primăriei să returneze finanțarea.
Conexvil, de pe culmile succesului în insolvență
Conexvil SA e patronată de vâlceanul Petre Bădârcea, un alt constructor cu lipici la buget, cu relații în PNL și în PSD. Conexvil a obținut mai multe contracte pe bani publici de la Consiliul Județean și primăriile din județ, în special în perioada când la guvernare s-a aflat PNL sau PDL.
Între proiectele derulate se află modernizarea stațiunii Băile Olănești, finanțat din fonduri europene, prin PHARE pentru care a încasat 3,37 milioane de euro. De asemenea, Conexvil a făcut parte din asocierea angajată să construiască noua stație de epurare în Olănești, lucrare de 11.080.516,75 lei.
În martie 2010, firma primea ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari“, contract pe care l-a câștigat de la Primăria Râmnicu Vâlcea, pentru 17.005.614 lei și o perioadă de implementare de 36 de luni. La scurtă vreme după aceasta, afacerile Conexvil au intrat în declin, astfel că nu și-a putut respecta angajamentele. În 2013, din cauza datoriilor acumulate, firma a intrat în insolvență, reușind să revină pe linia de plutire abia după un an.
Din cauza problemelor financiare, reabilitarea Colegiului Lahovari s-a încheiat abia în mai 2015, după cinci ani. Pentru că nu și-a respectat termenele, Conexvil a fost penalizată de beneficiar cu 1.917.415,5 lei.
Și-a mutat afacerile în Gorj
Conexvil și Petre Bădârcea au o relație privilegiată și cu autoritățile publice din Gorj, fiind constructorii favoriți al Consiliului Județean condus de baronul PSD Ion Călinoiu, el însuși vâlcean.
Presa gorjeană susține că înscrierea Conexvil la o licitație a CJ Gorj este semn că la mijloc este un aranjament. Acesta ar fi motivul pentru care, susțin jurnaliștii, de multe ori nu se mai înscrie nici un alt ofertant. Constructorul vâlcean câștigă pe bandă rulantă contracte care mai apoi sunt suplimentate cu acte adiționale.
O astfel de lucrare a fost reabilitarea Policlinicii din Târgu Jiu, în valoare de 15 milioane de lei, scoasă la licitație în iunie 2011. În ciuda valorii ridicate a contractului, Conexvil a fost singurul ofertant care s-a prezentat la licitație. După trei ani, însă, constructorul abia executase abia 50% din lucrări, din cauza insolvenței, la fel ca și în cazul Colegiului Lahovari.
Principalul furnizor de materiale de construcții din județ e firma primarului din Râmnicu Vâlcea
Edion SRL este patronată de familia primarului interimar al Râmnicu Vâlcea, pesedistul Ion Gigi Matei. Până la alegerea Consiliul Local, în 2012, el s-a ocupat personal de administrarea firmei ca director. Ulterior, pentru a nu intra în conflict interese, a renunțat la funcție în favoarea soției sale, Edith.
Chiar dacă nu execută lucrări de construcții, afacerile Edion sunt în strânsă legătură cu acestea. Firma livrează materiale de construcție, nisip, pietriș pe toate șantierele importante din județ. Aprovizionează inclusiv companiile care derulează investiții din bugetul municipalității pe care o conduce. Deși nu se poate spune că are afaceri cu statul, Edion SRL încasează sume frumoase de la constructorii care lucrează cu statul.