DNA are de lucru! Dezvăluiri INCENDIARE despre MAFIA de la ABA Olt! Citiți și vă cruciți!!!
In cursul anului 2013, Ministerul Mediului a efectuat un control la Administratia Bazinala de Apa Olt, verificarile vizand modul de cum a fost condusa institutia de fostii directori Dorin Dobrisan, Laszlo Barabas si Ion Stoenescu. Conform situatiei prezentate de serviciul Achizitii si de catre Compartimentul Inspectia Teritoriala a Apelor, in bazinul hidrografic Olt au fost avizate si partial autorizate, in perioada 2008-2013 un numar de 54 de amplasamente de microhidrocentrale (MHC). Unele amplasamente includ si catre 3-5 MHC-uri. Din verificarile efectuate de catre ITA Olt rezulta ca un numar de 45 de amplasamente, lucrarile de executie nu au inceput. Analizand comparativ data emiterii avizelor de gospodarire a apelor prin prisma obligativitati prevazute de ordinul nr. 662/2006 de a fi incepute lucrarile de construire in maxim 2 ani de la eliberarea actului de reglementare, cu stadiul constatat al lucrarilor, rezulta faptul ca pentru cel putin un numar de 32 de amplasamente termenul este depasit, astfel incat avizele respective si-au pierdut valabilitatea.
Referitor la amenajarea MHC Priboiasa II, Judetul Valcea, Ministerul Mediului a constatat ca in continutul avizului modificat sunt reiterate acte ce au stat la baza eliberarii avizului initial: certificatul de urbanism mentionat si pe avizul initial (eliberat pe numele SC Hidro Este SRL si nu pe numele SC Hidro Priboiasa II MHC SRL) si contractul de inchiriere cu Obstea Saliste. Cu exceptia titularului, singura diferenta notabila dintre cele doua avize este moditicarea (translatarea) amplasamentului cu circa 16 metri diferenta de nivel in amonte. In dosarul avizului modificator nu s-a regasit procesul verbal de verificare a amplasamentului. La data emiterii avizului modificator, daca lucrarile nu erau incepute, acestta devenise caduc de circa 6 luni, iar avizul modificator nu se justifica, fiind necesara aplicarea procedurii de blocare a amplasamentului. La dosarul celor doua avize si la cel al autorizatiei nu a fost regasit anuntul de incepere a lucrarilor. Desi in avize si in documentatia intocmita pentru obtinerea autorizatiei este trecuta ca debit de servitute valoarea de 116 litri/s, in textul autorizatiei este trecuta valoarea de 100 litri/s. In documentatia aferenta autorizatiei nu s-a regasit regulamentul de functionare, exploatare si intretinere. In documentatia aferenta autorizatiei nu s-a regasit planul de prevenire si combatere a poluarilor accidentale. In documentatia aferenta autorizatiei nu s-a remis si planul de aparare impotriva inundatiilor, precum si planul de prevenire si combatere a efectelor si fenomenelor meteorologice periculoase. Referitor la regimul juridic, contractul de inchiriere a albiei a fost incheiat prin negociere directa ulterior ocuparii efective a terenului. Prin emiterea avizului modificator pe numele altui titular nu a fost respectata prevederea art. 14 din instructiunile tehnice privind reglementarea modului de constituire si executare a garantiei financiare pentru blocarea amplasamentului de catre viitoarele investitii de tip microhidrocentrale.
Referitor la amenajarea MHC in bazinul paraul Repedea, judetul Valcea, Ministerul Mediului a constatat ca in documentatia aferenta autorizatiei de gospodarire a apelor nu s-a regasit instiintarea de incepere a lucrarilor, prevazuta de lege. In documentatia tehnica depusa pentru obtinerea autorizatiei de gospodarire a apelor, la pag. 3 se specifica ca data de incepere lucrarilor august 2011, la peste 2 ani si jumatate de la emiterea avizului. In aceste conditii, fiind depasit termenul de valabilitate al acestuia, era necesar solicitarea si obtinerea altui aviz de gospodarire a apelor. Din situatia contraventiilor, sanctiunilor aplicate si a masurilor dispuse de catre Inspectia Teritoriala a Apelor in urma verificarilor la MHC-urile din bazinul hidrografic al raului Olt, nu rezulta faptul ca detinatorul acestei lucrari a fost sanctionat si s-au dispus masuri de intrare in legalitate (sistare lucrari si obtinerea unui nou aviz de gospodarie a apelor). Referitor la regimul juridic, contractele dc inchiriere a albiei au fost incheiate (prin negociere directa) ulterior ocuparii efective a terenului (respectiv data inceperii construirii captarii), nefiind aplicate a prevederile Ordinului MMDD nr. 1222/2008 la data emiterii avizului de gospodarire a apelor.
Intr-o petitie, Marian Dumitricu, voluntar al „Aliantei pentru o Romanie Curata”, arata faptul ca „cei de la HIDRO ESTE SRL sprijiniti de functionari publici din institutiile cheie au luat autorizatii pe absolut toate raurile si paraurile judetului Valcea, nelasand macar un paraias liber pentru o alta societate si totalizand o putere construita de 50 MW”. Plecand de la aceste afirmatii, echipa de control a Ministerului Mediului a verificat care au fost documentele care au permis emiterea de catre ABA Olt a avizelor de gospodarire apelor pentru construirea microhidrocentralelor pe Boia Mica si pe Boia Mare si de la confluenta acestora. Ulterior, s-a verificat la APM Valcea documentele care au stat la baza eliberarii acordurilor de mediu pentru aceste proiecte si apoi documentele care au stal la baza emiteri de catre ITRSV Valcea ce au tacut posibil scoaterea din fondul forestier national a suprafetelor pe care urmau sa se construiasca aceste obiective hidrotehnice. In urma verificarilor, nu se adevereste aspectul privind neinceperea lucrarilor, deoarece SC Hidro Este SRL a executat lucrari la MHC Valea lui Vlad si MHC Priboiasa II. Nu au fost respectate prevederile avizelor de gospodarire a apelor in sensul ca nu a fost clarificata situatia terenurilor prin incheierea de contracte de inchiriere cu ANAR. La data verificarilor a expirat perioada de executie a lucrarilor pentru 9 MHC-uri din cele 10 verificate, conform autorizatiilor de construire detinute de societate si a termenelor de executie stabilite.