|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

STIMULENTE FISCALE/ Fără impozite pe clădiri şi terenuri pentru furnizorii de servicii sociale 

7f22267e3b810d922f97c777bae047a4_XL

Organizaţiile neguvernamentale, societăţile şi instituţiile ce furnizează servicii sociale vor beneficia de o serie de facilităţi fiscale la plata taxelor şi impozitelor locale. Asta pentru că, în ultima şedinţă a CL Galaţi a fost aprobată o schemă de minims prin care se pot acorda scutiri de la plata impozitelor pe clădiri cu valoare de patrimoniu, precum şi pe imobilele şi terenurile folosite de contribuabilii persoane juridice furnizori de servicii sociale. Schema de ajutor de stat ar urma să se aplice timp de trei ani, în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2018, numărul estimat de beneficiari urmând să fie de aproximativ 1.050 de persoane juridice.

„Obiectivul prezentei scheme constă în instituirea unei măsuri conjuncturale de acordare a facilităţilor fiscale prin care se urmăreşte sprijinirea contribuabililor – furnizori de servicii sociale – cât şi stimularea mediului economic şi, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare, aspect de care beneficiază întreaga societate”, se precizează în anexa proiectului de hotărâre a Consiliului Local.

Conform legislaţiei în vigoare, în categoria furnizorilor de servicii sociale pot intra atât furnizori publici – precum unele structuri ale administraţiei publice sau instituţii ce oferă servicii specifice unor anumite categorii de beneficiari, unităţi sanitare, unităţi de învăţământ, cât şi furnizori privaţi de servicii – ong-uri, culte religioase, sucursale ale unor asociaţii şi fundaţii internaţionale recunoscute, operatori economici cu scop lucrativ, pentru toate categoriile de servicii sociale organizate în condiţiile legii.

Schema de ajutor de stat ar urma să se aplice timp de trei ani, în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2018, pentru persoanele juridice care deţine clădiri şi terenuri care se încadrează în una din categoriile specificate în Codul fiscal, la art.456, alin.2, lit.a, c, d şi f şi art.464, alin.2, lit.b,d,e,f.q. Printre acestea se numără clădirile clasificate ca monumente istorice şi de arhitectură, muzeele ori casele memoriale, clădirile şi terenurile folosite pentru furnizarea de servicii sociale de către organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale, unele clădiri ale cultelor religioase, clădiri şi terenuri folosite de organizaţii non-profit exclusiv pentru activităţii fără scop lucrativ.

Bugetul estimat pentru aplicarea a scutirilor la plata acestor taxe şi impozite pe terenuri şi clădiri este de 6 milioane de lei, cu câte 2 milioane de lei pe fiecare din cei trei ani de aplicare a schemei de facilităţi fiscale.

Citit 161 ori

Leave a Response