|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Ionuţ Budişteanu, vâlceanul care concurează cu fabricile gigant din China 

Budisteanu

 

Ionuţ Budişteanu, considerat unul dintre cei mai inteligenţi români, a terminat cu participarea la concursuri şi a trecut la un alt nivel, cel de antreprenor.

Are 24 de ani şi este din Râmnicu Vâlcea, catalogat de presa străină, oraşul hackerilor. Ionuţ Budişteanu a devenit celebru în 2013 când a câştigat locul 1 şi un premiu de 75.000 de dolari la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată elevilor de liceu. Proiectul său era un model de maşină fără şofer. Deşi a făcut mai multe teste cu automobilul autonom prin oraşul natal, s-a împotmolit la realizarea plăcilor electronice. A încercat să colaboreze cu firme din China, însă a fost refuzat deoarece produsele necesare nu aveau o valoare mare. Astfel, tânărul inventator a decis să amâne acest proiect şi să contruiască singur un robot industrial care să realizeze plăcile. A pus bazele companiei VisionBot, care în prezent are doi angajaţi, peste 300 de comenzi şi face exporturi în Anglia.

„Noi facem roboţi industriali care asamblează plăcile electronice ce pot fi folosite la telefoane mobile, tablete etc. Am încercat să lucrez cu fabrici din China pentru produse în valoare de 50.000 de dolari, dar m-au refuzat pentru că pe ei nu îi interesează să lucreze cu companii mici, pe ei îi interesează să facă profit. Am decis să construiesc singur şi astfel am pus bazele VisionBot. Este efectiv tehnologia din imprimantele 3D. Piesele m-au costat 200 de dolari şi toate cheltuielile inclusiv înregistrarea firmei m-au costat 500 de dolari. Concurenţa noastră este reprezentată de fabricile din China care au echipamente de sute de mii de dolari“, a declarat Ionuţ Budişteanu.

 

Budişteanu nu se consideră inventator, ci maker (n.r. – creator) pentru alţi makeri. „Cea mai mare problemă pentru makeri, inginerii în electronică, inventatori, hobbyişti este să transforme prototipurile în produse industriale din cauză că au nevoie de roboţi de fabrică. Cu VisionBot, încerc să ajut makerii să reușească să îşi transforme ideile în produse“, spune acesta. În ceea ce priveşte tehnologia şi inovaţia din România, Budişteanu spune că suntem foarte bine cotaţi în domeniul de programare, dar extraordinar de puţin reuşim să facem produse informatice care să fie realizate în România şi să fie vândute de către companiile româneşti în străinatate, iar tehnologia şi inovaţia trec pe lângă noi.

„România promovează foarte bine competitivitatea. Am participat la 130 de concursuri de informatică, electronică, programare, dar nu este normal ca la facultatea de Matematică şi Informatică din 33 de examene, 31 să se dea pe hârtie“, spune Budişteanu. Dacă va avea succes cu firma lui, VisionBot, Budişteanu vrea să producă câţiva ani roboţi industriali, iar apoi să se întoarcă la softul mașinii fără șofer, dar şi la celelalte proiecte amânate cum ar fi senzorul care ajută nevăzătorii să simtă lumea înconjurătoare cu limba și o cameră prin care poate detecta, cu ajutorul inteligenţei artificiale, identitatea unui hoţ chiar dacă are cagulă.

Genialitatea nu înseamnă să faci un produs foarte bun sau un brevet, contează cum este implementat, cum este prezentat, cum este vândut. Din păcate, în România, creăm chestii, dar niciodată nu le vindem.
Ionuţ Budişteanu

capital.ro

One Response to Ionuţ Budişteanu, vâlceanul care concurează cu fabricile gigant din China

  1. George B.

    Foarte tare! Mult succes tipule! Sa nu uiti ca esti Valcean!

     

Leave a Response