|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Curtea de Apel Pitești a pronunțat sentința în dosarul MEDICILOR SPĂGARI de la Drăgăşani! 

Bica doctorita

 

Marţi, 17 mai 2016, Curtea de Apel Piteşti a pronunţat soluţia în Dosarul nr. 2443/90/2015 în care un grup infracţional din Drăgăşani era acuzat de procurorii DNA de acte corupţie. Iată soluţia pe scurt a Curţii de Apel Piteşti: „Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi inculpata Iovănescu – Vlăducu Maria, împotriva sentinţei penale nr. 131 din 18.11.2015 pronunţată de Tribunalul Vâlcea în dosarul nr. 2443/90/2015. Descontopeşte pedeapsa rezultantă aplicată inculpatei Botoran Violeta şi înlătură sporul aplicat. Rejudecând, majorează fiecare pedeapsă aplicată inculpatei Botoran Violeta, de la 1 an şi 6 luni închisoare la 1 an şi 9 luni închisoare. Contopeşte pedepsele aplicate urmând ca inculpata Botoran Violeta săexecute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 9 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv 7 luni închisoare, în total inculpata va executa 2 ani şi 4 luni închisoare. Majorează termenul de supraveghere de la 2 ani, la 3 ani, privind pe inculpata Neagoe (fostă Ştirbu) Elena Roxana. Înlătură dispoziţia privind confiscarea sumei de 800 lei de la inculpata Botoran Violeta. Rejudecând, confiscă de la inculpata Botoran Violeta suma de 4000 lei. Înlătură aplicarea art. 112 alin. 1 lit. d) Cod penal, privind confiscarea specială a unor bunuri ridicate de la inculpata Iovănescu – Vlăducu Maria. Rejudecând, în baza art. 112 alin. 1 lit. d) Cod penal, dispune confiscarea specială a următoarelor sume de bani ridicate de la inculpata Iovănescu – Vlăducu Maria: suma de 600 lei; suma de 200 lei; suma de 500 lei. Înlocuieşte dispoziţiile art.66 alin. 1 lit. d) Cod penal cu dispoziţiile art. 66 alin. 1 lit. g) Cod penal, ca temei al interzicerii dreptului de a ocupa o funcţie de a exercita profesia sau meseria, ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, ca pedeapsă complementară şi accesorie, privind pe inculpatele Bică Violeta şi Neagoe (fostă Ştirbu) Elena Roxana. Menţine, în rest, sentinţa. Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii: Bică Violeta, Neagoe (fostă Ştirbu) Elena Roxana, Botoran Violeta, Onuţ Marin, Ghiţă Constantin. Obligă pe inculpaţii Botoran Violeta, Neagoe (fostă Ştirbu) Elena Roxana, Bică Violeta, Onuţ Marin şi Ghiţă Constantin, la câte 300 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 17 mai 2016, la Curtea de Apel Piteşti – secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie”.

La sfârşitul anului trecut, Tribunalul Vâlcea a pronunţat sentinţele în dosarul de corupţie în care a fost implicată doctoriţa din Drăgăşani, Violeta Bică, alături de alţi cinci inculpaţi. În dosarul nr. 2.443/90/2015, Tribunalul Vâlcea a formulat următoarele sentinţe: condamnă pe inculpata Bică Violeta la 3 ani închisoare cu art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere); condamnă pe inculpata Botoran Violeta la 2 ani închisoare cu art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere); condamnă pe inculpata Iovănescu Vlăducu Maria la 2 ani şi 6 luni închisoare cu art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere); condamnă pe inculpatul Onuţ Marin la 2 ani închisoare cu art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere); condamnă pe inculpata Ştirbu Elena Roxana la 2 ani închisoare cu art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere); condamnă pe inculpatul Ghiţă Constantin la 1 an şi 4 luni închisoare cu art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere). De asemenea, tot Tribunalul Vâlcea a constatat încetate de drept măsurile preventive luate faţă de inculpaţii Bică Violeta, Botoran Violeta, Iovănescu Vlăducu Maria, Onuţ Marin şi Ştirbu Elena Roxana. Prin ordonanţa din data de 21 aprilie 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus reţinerea, pentru o perioadă de 24 ore, a inculpatelor Bică Violeta şi Orădan Cristina Florina, cercetate pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Cristina Orădan, medic psihiatru la Spitalul municipal Drăgăşani, dar şi Violeta Bică, şefa Comisiei de expertiză medicală din cadrul Casei de Pensii Vâlcea erau urmărite pentru uşurinţa cu care aprobau cererile de pensionare. Cristina Orădan îi interna pe doritori în Secţia de Psihiatrie a spitalului, ea eliberând actele necesare pentru pensionare, în schimbul unor sume de bani. Aceasta este acuzată pentru opt acte de corupţie. Actele emise de medicul psihiatru ajungeau la Violeta Bică, care le aproba în cadrul Comisiei de expertiză medicală din cadrul Casei de Pensii Vâlcea. Şefa comisiei este acuzată de numai puţin de peste 200 de acte de corupţie. Poliţistul de la Rutieră, Marian Onuţ, se pare că intermedia relaţia dintre medicul Violeta Bică şi anumiţi pacienţi, dar nu s-a putut proba dacă poliţistul a primit mită pentru intervenţiile lui. Acesta se află sub control judiciar. Botoran Violeta a fost reţinută tot ieri sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la dare de mită şi trei infracţiuni de trafic de influenţă. Iovănescu Vlăducu Maria şi Ştirbu Elena Roxana au fost reţinute sub aspectul săvârşirii infracţiunii continuate de dare de mită.

În perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015, Violeta Bică, în calitate de medic expert al asigurărilor sociale din cadrul Cabinetului de expertiză medical Drăgăşani, din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, a pretins şi primit de la un număr de 217 persoane, sume de bani sau bunuri în îndeplinirea unor acte ce intră în atribuţiile sale de serviciu, respectiv pentru a asigura pensionarea pentru incapacitate de muncă a unor persoane, chiar şi cu încălcarea dispoziţiilor legale, pentru a dispune încadrarea în grade de invaliditate superioare celor iniţiale, pentru a asigura în continuare încasarea pensiei pentru incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor periodice, dar şi pentru eliberarea certificatelor medicale de invaliditate pentru ca persoanele solicitante să beneficieze de ajutor social. De asemenea, din actele dosarului a mai rezultat că din sumele de bani astfel primite, Bică Violeta a remis, în mai multe rânduri, o parte din acestea, medicului psihiatru Orădan Cristina Florentina din cadrul Spitalului municipal Drăgăşani, pentru ca aceasta să procedeze la întocmirea, în fals, a actelor medicale necesare încadrării/menţinerii în grade de invaliditate, peste 90% dintre persoanele care beneficiază de pensii pentru incapacitate de muncă, urmare examinării de către Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacităţii de muncă din mun. Drăgăşani, fiind diagnosticate, în mod nereal, cu afecţiuni psihice. Activitatea infracţională realizată de cele două inculpate a fost sprijinită de ceilalţi 4 inculpaţi faţă de care, la data de 21 aprilie 2015, procurorii au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

(Petre Coman)

Leave a Response