|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Remus Borza: Vom elimina discriminările de ordin salarial la CET Govora! La aceeaşi pregătire, pe acelaşi post, cu aceeaşi vechime, salariul va fi egal! 

Borza Tibi CET (1)

 

Domnule Remus Borza, ce ne puteți spune despre negocierea contractelor comerciale la CET Govora?

Noi, în ultimele două săptămâni am început renegocierea unor contracte comerciale din portofoliul CET-ului. Cred că sunt aproape 30 de contracte renegociate la care am obţinut discounturi, totalizând economii de 2,5 milioane de lei. Sigur, mai avem încă vreo 200 de contracte de renegociat. Sperăm să terminăm acest proces în următoarele şase săptămâni. Avem şi noi un termen de trei luni de zile în care putem să denunţăm contractele care sunt prejudiciabile sau defavorabile debitoarei. Cei care vor refuza să acorde discounturile cerute de noi se vor găsi în situaţia în care noi le vom denunţa contractele, dar în această perioadă, prioritatea principală este renegocierea contractului cu OLTCHIM care expiră la 30 iunie. Este principalul beneficiar al produselor noastre, aici fiind două mari produse: energia electrică şi aburul tehnologic sau industrial. Chiar astăzi am avut o discuţie cu reprezentanţii consorţiului de administrator judiciar și cu directorul general Avram. Este deja a treia întâlnire pe acest subiect. Noi am prezentat care sunt condiţiile noastre în care putem prelungi contractul de furnizare energie electrică şi abur industrial. Dânşii au luat act şi aşteptăm un răspuns.

Știm că unul dintre cele mai importante contracte este cel pentru furnizarea gazelor, ați demarat negocierile cu furnizorii?

Până la 30 iunie vrem să încheiem un nou contract de furnizare gaze. De data aceasta noi suntem beneficiarii. Este un contract destul de mare ca valoare, este de 6 milioane de euro de unde sper să obţin economii de 1 milion de euro. Chiar astăzi am emis cereri de oferte la opt producători importatori sau distribuitori de gaz. Noi urmărim reducerea, evident şi a valorii contractului, prin obţinerea unui preţ mai mic pe unitatea de produs pe mc de gaz livrat şi, implicit, urmărim reducerea cantităţii de gaz consumat. În ultimele 12 luni am avut un consum de aproape 26 milioane de metri cubi. Vom schimba reţeta la cărbune. De la 1 august vrem să introducem 10% huilă, evident, o altă putere calorică. Băgând în reţetă acest procent de huilă va scădea consumul de gaz. Având altă putere calorică, având altă calitate huila faţă de lignitul nostru, în mod natural scade şi consumul de gaz, în condiţiile în care noi vom aduce huila la acelaşi preţ sau la un preţ mai mic decât propriul nostru cărbune din cele trei cariere.

Directorul de la USG, Witold Urbanowski, nu joacă corect în relația cu CET Govora!

Cu vecinii de la USG ați început discuțiile?

În luna iulie vom finaliza negocierile  şi cu UZINELE SODICE GOVORA. Domnul director general, contrar jurămintelor de credinţă pe care mi le-a făcut la întâlnirea de acum două săptămâni, încearcă să deschidă uşi pe la ANRE, Distrigaz, GDF SUEZ sau după denumirea nouă ENGIE. A mai angajat încă o casă de avocatură, ceea ce, evident că nu arată bună credinţă, onestitate şi seriozitate faţă de un partener care l-a creditat tot timpul. Şi astăzi UZINELE SODICE GOVORA înregistrează o datorie de peste 5 milioane de euro. Nu se pune problema să sancţionăm acest comportament duplicitar, dar, sigur că va veni momentul, şi nu peste mult timp, în care ne vom vedea iarăşi şi vom trage linie.

Nu înţeleg, ce urmăreşte prin aceste tatonări?

Urmăreşte să ne înlocuiască pe noi ca furnizori de abur industrial.

Are variante?

Probabil că are. Sigur, acum contează şi costul. Eu îi încurajez să se ducă întâi în piaţă şi dacă găsesc mai ieftin, până la urmă este un principiu elementar în negustorie şi anume dacă poţi să cumperi mai ieftin evident că o să cumperi mai ieftin. Şi OLTCHIM are dezlegare de la noi dacă găseşte energie mai ieftină, abur industrial mai ieftin, să cumpere. Le-am demonstrat că economic şi comercial, chiar dacă cerem o majorare de 10-15% pentru energie şi abur tehnologic, mai ieftin decât de la CET nu au de unde să cumpere. Însă, şi unii şi alţii ne datorează nişte bani din urmă. Aproape 50 milioane la OLTCHIM şi 21 milioane de lei la UZINELE SODICE GOVORA.

Zilele acestea s-a tot vorbit despre anumite liste de disponilizări.

Am convocat liderii de sindicat săptămâna viitoare unde vom discuta şi despre o nouă organigramă care va presupune desfinţarea unor posturi, probabil între 200-300 posturi. Vor fi din cele trei zone. De pe divizia minieră şi energetică şi Tesa. Vom discuta şi regulamentul intern care are un capitol important legat de modul de salarizare. Vom încerca să nivelăm toate aceste discrepanţe sau discriminări de ordin salarial, pe un principiu foarte simplu. La aceeaşi pregătire pe acelaşi post, cu aceeaşi vechime, salariul să fie egal. Sigur că nu se justifică. Este o discrepanţă mare între cele două divizii, minieră şi energetică, o diferenţă între venitul salarial de aproape 1500 lei. Minerii noştrii sunt mineri de suprafaţă, au alte condiţii, mai bune decât subteran şi, implicit gradul de periculozitate este mai mic.

Cu alte cuvinte, le veţi micşora salariile…

Sigur că este un fond de salariu mare în companie, peste 10 milioane lei lunar, acest fond nu este sustenabil şi deja trebuie să intervenim pe cuantumul valoric  lunar de salarii pentru că avem o presiune foarte mare a creditorilor, 409 milioane de lei creanţe înscrise în contabilitate la momentul deschiderii procedurii insolvenţei. Avem presiuni şi pe zona investiţională. Noi extragem cărbunele de o manieră primitivă, rudimentară, ca acum 50-100 de ani, slab mecanizat, cu utilaje depăşite, uzate, sunt de peste 30 de ani. Acelaşi lucru se întâmplă şi pe partea de producţie energie. Avem turbine, cazane de peste 30 de ani. Toate şi-au depăşit durata normală de viaţă. Va trebui să găsim resurse financiare, dar nu putem obţine aceste resurse decât din economia de costuri, inclusiv cu forţa de muncă. Încercăm să creştem veniturile. Suntem în negocieri cu principalii noştri beneficiari. Chiar am avut întâlnire şi cu proaspătul primar al municipiului, cu domnul Mircia Gutău. I-am solicitat şi dânsului concursul pentru că avem 32 milioane de lei de încasat de la asociaţiile de proprietari. Avem nevoie de multe milioane de euro să ne retehnologizăm pentru că avem nişte consumuri foarte mari. Avem un consum propriu tehnologic aici pe platformă de 22 megawaţi, un consum tehnologic pe zona minieră de 12 megawaţi. Este cantitatea de energie pe care o dăm noi celor de la OLTCHIM. Dacă am reuşi să reducem consumul de energie am disponibiliza acea cantitate de energie şi am valorifica-o pe piaţă şi astfel s-ar transforma în venituri. Aşa avem un cost.

Şi, domnul Mircia Gutău s-a arătat interesat să susțină eforturile de redresare a CET-ului?

Este interesul oricărui primar să aibă linişte. Nici un primar nu cred că vrea să se trezească în prag de iarnă fără apă caldă şi căldură. Trebuie, împreună, să găsim formule din care să determinăm asociaţiile de proprietari care înregistrează restanţe istorice să vină la zi. Evident că noi nu vom mai putea finanţa sau asigura protecţie socială. Noi suntem o societate, chiar dacă este deţinută de Consiliul Judeţean, dar care trebuie să funcţioneze după aceleaşi principii după care funcţionează orice societate privată din Vâlcea sau din România. Principiu eficienţei economice. Noi trebuie să facem profit iar acel profit îl reinvestim în lucruri benefice cetăţenilor.

Dacă în continuare vom încasa sub costuri energia şi aburul tehnologic, sigur că nu vom putea genera profit nici să ne plătim datoriile şi nici să ne reînoim echipamentele şi utilajele. Avem consumuri foarte mari pentru că avem utilaje foarte vechi. Sunt cazane atât de vechi încât nu mai pot fi reparate. De aceea trebuie să înţeleagă toată lumea că trebuie să existe o solidaritate, nu doar declarativă ci şi faptică între toţi aceşti importanţi actori din jurul CET-ului.

Aţi rămas la fel de optimist, legat de posibilitatea ca societatea CET Govora să-şi revină?

Sigur că da. Am acelaşi optimism pentru că noi suntem conştienţi de propria noastră capacitate de a schimba, de a moderniza şi de a eficientiza.  Acest optimism trebuie alimentat, întreţinut cu foarte multă muncă, seriozitate, implicare, devotament şi asumare. Ori, noi ne asumăm decizii care deranjează şi care vor deranja, dar sunt decizii obligatorii şi necesare dacă vrem ca şi mâine să mai avem un furnizor de stabilitate socială şi economică în Vâlcea.

Veţi merge cu aceeaşi echipă de conducere?

După cum am spus şi acum o lună de zile, domnii directori au un cec în alb pe trei luni de zile. Încă nu au trecut cele trei luni de zile. Sunt în perioada de evaluare. Dau probe în fiecare zi.

Vă mulţumesc frumos!

A consemnat: Tiberiu Pîrnău

One Response to Remus Borza: Vom elimina discriminările de ordin salarial la CET Govora! La aceeaşi pregătire, pe acelaşi post, cu aceeaşi vechime, salariul va fi egal!

  1. Vali

    BORZA daca tine aceeasi directori si sefi de servicii nu va rezolva nimic la CET…

     

Leave a Response