|vineri, noiembrie 22, 2024
  • Follow Us!

30 de izvoare miraculoase la Olăneşti 

izvoare Olanesti

 

Băile Olăneşti este un oraş în judeţul Vâlcea, aşezat în apropiere de Râmnicu Vâlcea. Localitatea mai este supranumită şi „Izvoarele de aur”, nume datorat izvoarelor minerale iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase şi clorurate, hipotone sau izotone. În Băile Olăneşti sunt 30 de izvoare captate.

 

Gamă largă de afecţiuni tratate

 

Considerată un important centru de sănătate, staţiunea Băile Olăneşti oferă turiştilor o bază de tratament pentru desensibilizarea organismului persoanelor cu afecţiuni alergice prin injecţii cu apă sulfuroasă izotonă captată direct de la izvor.

Graţie calităţilor aproape miraculoase ale izvoarelor de la staţiune, afecţiunile ce pot fi tratate în această bază de tratament sunt multiple, începând de la afecţiuni digestive cum ar fi esofagite, gastrite cronice hipoacide şi hiperacide, duodenite cronice, ulcer cronic, enterocolopatii cronice nespecifice, stomac operat cât şi cele renale şi ale căilor urinare – litiază renală neoperată sau operată, litiaza căilor urinare, pielonefrită cronică, glomerulonefrita cronică, cistită cronică, afecţiuni cronice ale ficatului şi ale căilor biliare  – dischinezie biliară, colecistită cronică necalculoasă sau calculoasă (cu calculi nemobilizabili), tulburări după ficat operat (colecistoctemie), hepatită cronică stabilizată, pancreatită cronică, afecţiuni respiratorii – rinosinuzite cronice alergice, bronşita cronică astmatiformă, astm bronşic alergic, noxe profesionale, stări după pneumopatii microbiene netuberculoase sau virolice, bronşite cronice, traheobronşite cronice, bronsectazie, până la afecţiuni metabolice şi de nutriţie, cum ar fi diabet zaharat, dislipidemii, hiperuricemii, gută, obezitate.

La staţiunea de la Olăneşti mai pot participa la tratament persoane care suferă de afecţiuni dermatologice, respectiv psoriazis, ihtioze incipiente, keratodermii eczeme cronice, neurodermite, dermatite seboreice, acnee, piodermite,  afecţiuni alergice de diferite tipologii (alimentare, medicamentoase, bacteriologice) şi cu manifestări diferite (respiratorii, digestive, cutanate, urticarii cronice, prurituri, dermite alergice de contact, eczeme profesionale), boli profesionale – intoxicaţii cu metale grele: Pb, Hg, As, afecţiuni cardiovasculare –  hipertensiune arterială stadiul 1 şi stadiul ½, arteropatii periferice, afecţiuni asociate reumatismale degenerative, reumatismale abarticulare, stări post-traumatice, osteoporoză, boli ale sistemului nervos periferic, pareze, paralizii, nevroză astenică.

Prin intermediul izvoarelor se mai pot trata afecţiuni endocrine şi afecţiuni ginecologice cronice.

Tratamentul balnear de la Băile Olăneşti pune accentul pe tehnici terapeutice moderne de tratare şi anume profilactic – profilaxie primară sau cură de sănătate, profilaxie secundară sau prevenţie a recăderii bolii sau curativ – recuperaţional.

 

Se recomandă curele repetate

 

Din punct de vedere profilactic, cura balneară de la Băile Olăneşti este o terapie de adaptare prin stimularea şi reglarea funcţiilor, călind astfel organismul la stresul vieţii moderne.

Tratamentul balnear în scop curativ ca o terapie nespecifică, ca o excitoterapie asupra cauzelor ce au determinat dezechilibrul postagresiv şi astfel se asociază eforturilor făcute de organism pentru regăsirea echilibrului pierdut.

Acţionând ca o terapie recuperaţională, cura balneară de Olăneşti caută să restabilească cât mai deplin capacităţile de funcţionare deficitare sau să dezvolte mecanisme compensatorii.

Pe lângă tratamentul cu factori naturali de cură specific staţiunii se mai adaugă şi bazele de tratament ce au în dotare instalaţii şi aparatură moderne. Cu ajutorul acestora se realizează proceduri de termoterapie, fizioterapie, mecanoterapie şi kinetoterapie. Se mai oferă crenoterapie (tratament cu ape minerale), tratament auxiliar (hidroterapie, electroterapie, fototerapie, aeroterapie).

Un tratament complex la Băile Olăneşti are o durată de 18 zile în cazul curelor terapeutice şi de recuperare şi de 12 zile în cazul curelor profilactice. Curele se pot realiza anual sau bianual. Recomandarea medicilor specialişti prevede o cură balneară de 18 zile, repetată doi – trei ani la rând, precum şi cure profilactice, respectarea strictă a prescripţiilor medicului balneolog al staţiunii, regim alimentar indicat (se servesc şi meniuri dietetice), cât mai multe plimbări.

Cura internă se realizează prin şase prize de apă pe zi, direct de la sursă, de la buvetele amenajate în staţiune. Apele hipotone şi izotone, ce conţin sulf tritabil tiosulfaţi sau complexe coloidale sulfuroase, îşi pierd stabilitatea în contact cu aerul şi îşi modifică atât aspectul, cât şi acţiunile farmaco-dinamice în doar câteva ore. Acesta şi este motivul pentru care aceste ape nu se îmbuteliază şi nu se comercializează.

Pacienţii mai pot urma băi calde, băi generale, băi parţiale, duşuri, duş-masaj, duş subacvatic, împachetări cu parafină, masaj uscat, băi cu plante medicinale, băi cu bule de aer, băi de lumină parţiale, raze ultraviolete, unde scurte, diatermie, băi galvanice, diadinamici.

 

Destinaţie turistică importantă

 

Staţiunea Băile Olăneşti este un important centru curativ, dar pe lângă această latură, deţine şi un patrimoniu natural şi istoric impresionant. Biserici, mănăstiri şi schituri, monumente naturale unice sunt doar câteva dintre comorile locului.

Reţeaua agroturistică este reprezentată de un număr mare de pensiuni şi hoteluri, iar preţurile de cazare sunt cuprinse între 60 şi 400 de lei de persoană pe noapte, în funcţie de categoria hotelului sau pensiunii. Hotelurile dispun însă de propria bază de tratament şi personal medical specializat.

 

Înscrieri pentru bilete la Casa de Pensii

 

La Olăneşti se poate ajunge şi pe bază de bilet de tratament.  Înscrierile se fac la Casa Judeţeană de Pensii (CJP). Doritorii trebuie să fie asiguraţi în sistemul de asigurări sociale şi să completeze o cerere tip, însoţită de adeverinţa de salariat sau cuponul de pensie şi o copie după actul de identitate.

Întâietate au cei care nu au mai beneficiat de un astfel de tichet, dar şi în funcţie de biletul de trimitere al medicului de familie.

Pensionarii achită 50% din valoarea pensiei, iar asiguraţii, 50% din valoarea biletului, dacă veniturile pe care le primesc nu depăşesc plafonul de 2.415 lei.

Preţul unui bilet de tratament prin CJP poate ajunge la 1.500 de lei.

MedicalRoxana RUSU
(citeste alte articole de acelasi autor »)

 

Leave a Response