|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Zăcământul de CALCAR din Vâlcea, necesar platformei chimice, este inclus într-un parc național. Cum se va rezolva situația 

Cristiana2BPa25C82599ca2BPalmer2B2B2528Foto253A2BArhiv25C425832529_566353

 

 

 Cristiana Pașca Palmer

Prefectul de Vâlcea, Radu Renga, a declarat miercuri că situaţia „critică”, nesoluţionată de 10 ani, a zăcământului de calcar de la carierele Bistriţa va fi discutată joi, la Bucureşti, cu ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, informează Agerpres.

„Tema principală a discuţiei de joi va fi exploatarea calcarului din zăcământul Arnota-Costeşti şi propunerea de soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Voi sublinia în cadrul întâlnirii importanţa pe care o are procesul de exploatare a calcarului din zăcământul de la Arnota-Costeşti pentru judeţul Vâlcea, zăcământ care, de fapt, ţine în picioare platforma chimică Râureni şi implicit, necesitatea rezolvării cât mai rapide a situaţiei generată de suprapunerea între perimetrul minier şi cel al ariei naturale – înfiinţată fără a ţine seama de activitatea existentă în imediata vecinătate a limitei Parcului Naţional Buila Vânturariţa, pe o suprafaţă de aproximativ 16 ha”, a spus Renga.

În cazul nerezolvării situaţiei – suprapunerea celor două perimetre, exploatarea calcarului va înceta în aproximativ 4 ani, conform estimării specialiştilor, a precizat Renga.

În urmă cu aproape 10 ani, când s-au stabilit limitele Parcului Naţional Buila Vânturariţa, aproximativ 16 hectare de zăcământ de calcar au fost incluse în această arie protejată.

Calcarul este folosit de Uzinele Sodice Govora, în procesul de producţie, care, pentru a funcţiona, au nevoie de abur industrial de la CET Govora. CET Govora furnizează abur industrial atât Uzinelor Sodice Govora, cât şi Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Astfel, imposibilitatea de a mai extrage calcar de la Bistriţa ar produce sincope în procesele de producţie ale marilor agenţi economici din zona platformei chimice Râureni.

Leave a Response