|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Sărbătorirea Zilei Imnului Național la Râmnicu Vâlcea 

dscf0594_large

Sărbătorirea Imnului Național reprezintă un eveniment aparte pentru autoritățile locale și locuitorii Municipiului Râmnicu-Vâlcea, întrucât la data de 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi.

În mijlocul autorităților județene și locale s-a aflat astăzi, 29 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Înaltpreasfinția Sa a participat la Şedinţa festivă a Consiliului Local Municipal, desfășurată la Primăria Râmnicu-Vâlcea, subliniind în cadrul alocuțiunii rostite cu acest prilej că: „Imnul național reprezintă oglinda istoriei, dar și aspirațiile spre viitor ale unui neam. El este principalul simbol prin care se identifică orice stat, alături de stemă și drapel.

Ziua Imnului Național este un prilej să mărturisim identitatea noastră românească și să arătăm că valorile naționale nu sunt doar vorbe. Se cuvine să abordăm cu toată seriozitatea problema păstrării valorilor identitare, mai ales astăzi, când și în Europa se văd mișcări îngrijorătoare de grupuri sociale, care încearcă să-și impună propria tradiție, religie și cultură.

Strofele Imnului Național, „Deșteaptă-te române”, intonat pentru prima dată la 29 iulie 1848 în parcul Zăvoi din Râmnicu-Vâlcea, de un grup de tineri, dirijați, se pare, de Anton Pann, în efervescența evenimentelor istorice ale Revoluției de la 1848, i-a făcut pe români în diferite momente de cumpănă să se unească și să arate că nimic nu este mai presus decât libertatea și credința moștenite de la străbunii conduși de către „preoți, cu crucea-n frunte”.  Întotdeauna poporul român a știut că ceea ce conferă durabilitate unui neam este credința în Mântuitorul nostru Hristos și Biserica întemeiată prin Jerfa Sa pe Cruce.

Noi, cei de astăzi, suntem datori să reafirmăm cu tărie că numai valorile tradiționale ale neamului nostru mențin vie ființa națională. Astfel, numai credința mărturisită prin fapte, după exemplul înaintașilor noștri, este cea care ne sfințește viața și ne face cetățeni responsabili.

Dragostea față de Biserica Ortodoxă și față de slujitorii ei a fost o trăire permanentă în cursul istoriei neamului nostru, căci aceștia sunt slujitori atât ai lui Dumnezeu, cât și ai oamenilor.

Acum, la această zi de sărbătoare a neamului nostru, și noi, cei din Vâlcea, cu atât mai mult cu cât aici s-a cântat pentru prima dată Imnul național, trebuie să arătăm că suntem vrednici urmași ai înaintașilor noștri și că purtăm de grijă cum se cuvine moștenirii pe care am primit-o de la aceștia. Vâlcenii să dovedească mereu, cum au făcut-o în cursul istoriei, că sunt cetățeni responsabili care știu ce este bine pentru copiii lor.

Dumnezeu să ne întărească să ne „redeșteptăm” și noi, așa cum o cere Imnul Național, să înțelegem că, numai păstrând și cultivând valorile tradiționale ale poporului, vom avea un viitor bun pentru urmașii urmașilor noștri”.

Alocuțiuni despre semnificația evenimentului au fost rostite și de către primarul municipiului, prefectul județului Vâlcea, președintele Consiliului Județean Vâlcea și alte oficialități.

Participanții la  sărbătoare au mers în procesiunea solemnă pe traseul Primăria municipiului – Biserica Toţi Sfinţii, unde a avut loc slujba de sfințire a drapelului național de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Părintele Protoiereu Ion Dincă.

Procesiunea a continuat spre Casa Memorială „Anton Pann” și Parcul Zăvoi, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie săvârșind slujba de Te Deum în spațiul în care a fost intonat pentru prima dată Imnul Național.

În cadrul manifestărilor, actorii Teatrului „Ariel” din municipiu au încercat să redea râmnicenilor imaginea de demult a pașoptiștilor, care, în urmă cu 168 de ani, s-au unit și au cântat pentru prima oară „Deșteptă-te, române!”. Aceștia au defilat îmbrăcați în haine de epocă și au salutat mulțimea strigând: „Dreptate și Frăție!”, la fel cum salutau și revoluționarii de la 1848.

Ziua Imnului Național a fost proclamată prin Legea nr. 99 din 1998 și se sărbătorește în fiecare an la data de 29 iulie.

Ceremonialul s-a încheiat cu intonarea imnului „Deșteaptă-te, române!” de către Corul Academic „Euphonia” al Filarmonicii de Stat „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, condus de Maestrul Mihail Ștefănescu.

Leave a Response