ÎN LOC SĂ SESIZEZE PROCURORII, ȘEFII DE LA „APELE ROMÂNE” MUȘAMALIZEAZĂ INFRACȚIUNILE DE LA ABA OLT
Continuăm seria dezvăluirilor despre ilegalitățile din Administrația Națională Apele Române, prezentându-vă astăzi mai multe documente care ne arată cum lucrează mafioții cu pixul și nu cu pistolul. În anul 2012, trei ingineri din cadrul Serviciului de Inspecție Teritorială a Apelor Olt au verificat pe teren situația unui număr de cinci microhidrocentrale (MHC), constatând că firma proprietară nu deține contracte de închiriere cu ANAR pentru terenurile situate în albiile râurilor, așa cum prevedea legislația în vigoare. Cei trei au întocmit un referat (vezi foto la sfârșitul articolului) pe care l-au depus la conducerea ABA Olt în care informau că se impune retragerea avizelor de gospodărire a apelor emise pentru firma respectivă, HIDROESTE SRL. Director al ABA Olt, atunci, ca și acum, era Ion Stoenescu.
După raportul inginerilor din iunie 2012, Stoenescu decide împreună cu câțiva subalterni să întocmească retroactiv contractele lipsă, cu data de 16 februarie 2012. Faptul că el nu era atunci director general al ABA Olt, ci doar director tehnic nu a contat și le-a semnat în dreptul funcției de Director General, pentru că altfel avizele de gospodărire date HIDROESTE SRL își pierdeau valabilitatea. Contractele sunt încheiate pe zece ani și sunt semnate de Boncan Toma, director Administrare Apă, Nistor Emilian care nu era director tehnic în 16 februarie, ci sef Birou Avize și de Nistor Marieta care nu era șef Birou Avize, ci doar inginer. Aceștia semnează cu semnăturile lor, fără bara de „pentru”.
De-a lungul timpului, unul dintre inspectorii teritoriali află din instituție și alte ilegalități: deși avizul pentru lucrări de tip MHC se emitea doar după ce solicitantul depunea garanţiile financiare pentru blocarea amplasamentelor, care însemnau 50.000 de euro pentru fiecare MW – putere instalată, astfel de garanţii nu s-au virat şi, totuşi, A.B.A. Olt a emis avize.
Inspectorul Ilie Răboacă, căci despre el este vorba, a inspectat pe teren și Uzinele Sodice Govora-Ciech Chemical Group SA, deținută de o firmă poloneză, constatând că aceștia nu înregistrau, așa cum prevede legislația, cu aparatele specifice volumele de substanță „limpede de batal” pe care le deversau în râul Olt și pentru care trebuiau să plătească penalități proporționale cu numărul de unități volumice deversate. Așa că inginerul a întreprins demersurile legale de a afla ce volum de saramură a achiziționat uzina pentru ca el apoi să calculeze volumul de „limpede de batal” obținut. Uzinele au refuzat să pună la dispoziție actele contabile, Răboacă a anunțat Garda Financiară și ANAF care însă au refuzat colaborarea. Atunci inspectorul a dispus facturarea de către Apele Române de penalități la valoarea maximă posibilă. Uzinele au dat în judecată Apele Române. Stoenescu l-a chemat pe Răboacă să-l domolească în privința marelui contribuabil: „ei ne plătesc 8-9 miliarde lunar și ne luăm și noi salariile la timp”. Răboacă i-a explicat că Uzinele ar trebui să plătească mult mai mult. Stoenescu a tăcut iar la proces nu i-a semnat delegația expertei care ar fi trebuit să reprezinte ABA Olt în instanță și instituția a pierdut procesul. Răboacă s-a dus mai sus, la Secretarul de Stat de la Mediu, lucru care l-a enervat maxim pe Stoenescu care l-a suspendat pe Răboacă pentru 60 de zile începând cu 4 mai 2016 din funcție.
Omul nu s-a lăsat și a depus un memoriu complet în 9 mai 2016 la Apele Române București și unul la Ministerul Mediului care a fost redirecționat tot la ANAR.(vezi foto la sfârșitul articolului).
Directorul General al ANAR, Nicolae Bărbieru și Relu Adam, Directorul de la Resurse Umane, despre care am scris și AICI că el taie și spânzură în ANAR, dispun „cu severitate” peste o lună cercetarea disciplinară a lui Stoenescu și îl dau pe mâna comisiei care urma să ia niște măsuri drastice. Așadar comisia constată că… au trecut mai mult de șase luni de la comiterea faptelor și că nu mai poate lua nicio măsură, evenimentele analizate având loc în anul 2012. Și gata! Stoenescu a scăpat! Momentan! Păi Bărbieru când a dispus în 2016 cercetarea disciplinară DOAR pentru faptele din 2012 nu știa că au trecut mai mult de șase luni? Asta nu e favorizare pe față și praf în ochii ministrului Palmer care, așa cum spun angajații din minister, „trăiește în globul ei de cristal”?
Surprinzător este însă faptul că Bărbieru, manevrat de Adam, nu anunță Parchetul măcar despre un posibil fals în întocmirea antedatată a contractelor, așteptând probabil și prescrierea în vara anului viitor a răspunderii penale a lui Stoenescu pentru această posibilă infracțiune. Ce nu a calculat Bărbieru este că poate Stoenescu scapă vara viitoare dar el nu va scăpa pentru favorizarea lui Stoenescu pentru că până în 2021 e destul timp și la un moment dat, chiar și din greșeală, cineva va sparge globul de cristal al dnei Palmer. (CURENTUL.INFO)