Remus Borza: Vreau să ne salvăm cu toții pe Platforma Chimică Râmnicu Vâlcea pentru că avem o singură șansă!
În prima săptămână din septembrie va apărea „Cartea neagră” a CET GOVORA, raportul privitor la cauzele insolvenței
Domnule Borza, care este stadiul negocierilor cu Uzinele Sodice Govora
Da, vorbim despre o situaţie staţionară, în sensul că suntem în negocieri, nu am avansat suficient de mult, astfel încât să ajungem la un acord comercial. Opinia publică trebuie să ştie, să cunoască în detaliu evoluţia raporturilor comerciale dintre USG şi CET GOVORA, ca să ştie şi adevărul nostru. Contractul s-a încheiat pe data de 27.11.2006, pe un preţ de 70 lei gigacaloria.
Astăzi, la zece ani de la semnarea contractului, avem 78 lei gigacaloria. Avem un preţ cost de 130 lei şi un preţ reglementat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul energiei de 106 lei. Nici un producător de orice fel nu poate să vândă producţia sub cost. Acest lucru înseamnă că în timp îl duce la faliment. Vânzând sub cost atât către OLTCHIM cât şi către USG, în ultimii ani de zile, CET GOVORA a fost nevoit acum două luni de zile să-şi solicite insolvenţa. Ca atare, vânzând sub cost, vânzând în pierdere, nu a făcut altceva decât să-și accentueze constant degradarea indicatorilor.
Astăzi, CET GOVORA este o societate cu peste 300.000.000 lei pierderi. Anul trecut a avut 97.000.000 lei pierderi. Pe primele șase luni din 2016 a avut 24.000.000 lei pierderi, iar datorii de peste 400.000.000 lei.
În aceste pierderi nu sunt băgate și niște provizioane?
Nu, nu avem provizioane și nici deprecieri valutare pentru că nu am avut credite în valută. Sunt pierderi care vin exclusiv din raporturile comerciale cu OLTCHIM și USG.
Trebuie să reținem cele trei prețuri: preț de cost 130 lei, preț reglementat 106 lei și preț contractual 78 lei. Acest preț contractual este la jumătatea prețului nostru de cost. Este cu aproximativ 38 lei mai mic decăt prețul reglementat.
Conform Legii 160 care modifică și completează Legea 123/2012, producătorii de energie termică și electrică, care beneficiază de subvenție prin bonus de cogenerare, nu pot să vândă sub prețul reglementat. Acesta este motivul pentru care ANRE-ul emite în fiecare an, sub semnătura președintelui, un ordin prin care stabilește prețul reglementat pentru energie electrică și energie termică.
În toți acești 10 ani de zile noi am vândut chiar și sub acel preț minim reglementat.
Chiar și cu bonus de cogenerare?
Bonusul de cogenerare nu se aplică energiei termice, ci doar energiei electrice. Energie electrică noi dăm către OLTCHIM nu către USG. Vorbind de 78 lei, versus 106 lei sau 130 lei putem spune despre o creștere a prețurilor din contractul cu USG de 8 lei în 10 ani de zile, adică mai puțin de 1 leu/an la gigacalorie. Dacă am fi actualizat, dacă am fi corectat prețurile din contract doar cu inflația, ar trebui să avem un preț contractual de 114 lei, iar noi avem de 78 lei.
Pierderile doar pe inflație sunt de 39.000.000 euro. Pierderile ca diferență între prețul reglementat și prețul contractual, între 106 și 78 lei înseamnă 30.000.000 euro. Pierderile ca diferență de cost, între 130 lei și preț contractual 78 lei înseamnă 64 milioane de euro.
Deci, noi în relația cu USG –ul nu am caștigat 1 leu. Aburul industrial nu este un produs rezidual secundar. Dacă ne uităm în statutul societății vedem că obiectul principal de activitate este producția de abur industrial și aer condiționat. Nici măcar nu scrie producție de energie electrică. Noi, întotdeauna am gândit că CET-ul trebuie să asigure agent termic pentru populație și abur industrial pentru firmele de pe platforma OLTCHIM. Aburul industrial nu este un produs rezidual, nici măcar un produs secundar, este produsul principal al activității noastre.
Așa cum vă spuneam, noi am vândut sub costuri. Acum nu mai putem să vindem sub costuri pentru că dacă acceptăm să vindem în continuare trebuie să ne asumăm în 2-3 luni de zile falimentul CET-ului. Falimentul CET-ului înseamnă falimentul OLTCHIM-ului care este o companie, totuși, strategică și care dă semne de revenire în piață, de eficientizare, mai înseamnă falimentul și a USG, falimentul a zeci de societăți care au interdependență absolută față de CET GOVORA, înseamnă cel puțin 5000 de șomeri, o dramă din punct de vedere social pentru tot ce înseamnă comunitate. Dacă punem în balață, falimentul GET GOVORA ar fi o catastrofă, falimentul USG ar fi un moft.
Cei de la USG spun că dacă ei intră în faliment automat și CET-ul va avea aceeași soartă.
Trebuie să înțeleagă toată lumea că fără USG, CET GOVORA o duce mai bine. Dacă vom merge în continuare pe contractul cu USG trebuie să ne asumăm până la sfârșitul anului 2016 investiții de mediu doar cu relația contractuală cu USG de 32.000.000 euro. Dacă încercăm să amortizăm acești bani pe durata de viață a echipamentelor pe 20 ani s-ar mai adăuga încă 27 lei cost și astfel vom ajunge la 157 lei. Cu toate acestea, în negocierile pe care le-am avut cu USG eu le-am garantat zece ani de zile un preț ferm. De la 106 am ajuns la 115/gigacaloria de 35 bari, cu 11 lei mai ieftin decât prețul pe care ni-l plătește deja OLTCHIM.
Dacă o companie în insolvență poate să plătească 106 lei gigacaloria de 6 respectiv de 13 bari și 126 lei gigacaloria de 35 bari, cu atât mai mult o companie privată, o companie cu capital străin care face parte dintr-un grup cu peste un miliard de euro cifră de afaceri, patru combinate în Europa, poate să plătească.
Nu nu pot accepta să subvenționez eu agent economic. Și eu trebuie să trăiesc, să funcționez după aceleași principii după care funcționează și USG. Principiul profitabilității și rentabilității economice. Am avut o discuție și cu vice-prim ministrul în legătură cu aceste relații contractuale.
Să înțelegem că polonezii au intervenit la nivel guvernamental?
Cei de la USG au făcut un memoriu, iar Vice Prim ministru, evident că s-a interesat, a ascultat și punctul nostru de vedere. În final nimeni nu poate să-și asume să vindem sub costuri. Noi am luat măsuri și ne luăm în continuare pentru a ne optimiza costurile. S-ar putea ca la anul să nu mai stăm în 130 lei gigacaloria și să ajungem la 115 lei. Am avut discuții cu cei de la investiții pentru retehnologizarea cazanului 5. Dorim o înlocuire totală a cazanului și care costă în jur de 7.000.000. de euro, după care instalațiile de desulfurare, de denoxare, cazanul 5 și 6 care sunt afectate producției USG.
Noi, în negocierile cu USG ne-am dorit să avem un contract pe termen lung, pe 10 ani de zile pentru a putea merge la bancă să ne finanțăm. Când am venit la CET GOVORA în conturi erau 120.000 lei. Pe primele șase luni nu am făcut profit, ci, am avut pierderi. Noi nu avem o resursă financiară preconstituită prin care să finanțăm aceste investiții obligatorii. Dacă nu mergem până în decembrie la Autoritatea de Mediu să arătăm că am demarat procedurile de achiziție, de modernizare, de la 1 ianuarie 2017 nu mai avem autorizație de funcționare. În contul USG-ului, fără să le impactăm lor prețul contractual ne asumăm investiția de 40.000.000 euro. Noi le-am cerut un preț mult sub costuri. Pentru USG înseamnă o economie de un milion jumătate de euro. Nu poate să vină să folosească ca argument USG-ul care să ne determine să dăm prețul foarte jos plata acelei creanțe istorice. Mai figurează cu 4,4 milioane de euro.
Este o situație identică cu cea din vara anului 2012 când am avut 11 contracte bilaterale, pe un termen de 10 ani de zile. Băieții deștepți de la Hidroelectrica. Am început negocieri cu toți, 7 le-am denunțat pentru că nu am ajuns la o înțelegere dar am menținut 4. Cele 4 firme sunt firme serioase. Vorbim de ALRO SLATINA, ELECROCARBON și ELECROMAGNETICA, ELSID. Aceste firme înseamnă 10.000 de salariați, înseamnă un miliard cinci sute mii de euro cifră de afaceri. Aceste firme cumulate înseamnă patru milioane de megawati consum. Ca să avem un reper, noi vindem la OLTCHIM 36 megawati.
ALRO SLATINA este o companie de opt sute milioane de euro cifră de afaceri, nu ca USG de optzeci milioane de euro cifra de afaceri, o companie de 3000 de salariați, nu de 500 de salariați, care consumă trei milioane de megawati. Face parte dintr-un holding de câteva zeci de miliarde de euro, o companie deținută de Vitali Macinschi, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia cu o avere estimată de douăzeci și trei miliarde de euro. A purtat negocieri personal cu mine, s-a lăsat greu dar în final a acceptat o majorare de preț de la 116 lei la 182 lei. Asta înseamnă o majorare cu 60%. Nu am fost mulțumit și am aplicat o penalitate retroactivă de la 01.01.2012 la 01.08.2012 cu cincizeci milioane de euro ca diferență între prețul contractual de 116 lei și prețul pe care l-am negociat de 182 lei.
La USG nu am cerut din urmă cele șaizeci și patru milioane de euro dar am să le cer. Săptămâna trecută i-am notificat pentru cei 4,4 milioane de euro. Le-am spus că dacă nu îi vor da voi recurge la toate măsurile legale ca să-i execut. Le voi da notificare și pentru cei șaizeci și patru milioane de euro.
Dar dumneavoastră trebuie să mergeți și pe firma paravan pe care ei înregistrează profitul.
CET GOVORA este o companie românească, ca și USG. Din punct de vedere al comportamentului este o mare diferență. CET GOVORA și-a plătit întotdeauna obligațiile față de stat, față de salariați, nu și-a externalizat profitul, nu a interpus firme în lanțul acesta comercial, firme paravan.
USG, deși a beneficiat de facilități fiscale date de Guvernul României la privatizare, beneficiază și astăzi de o scutire de 85% la certificatele verzi, beneficiază de o subvenție ilegală a utilităților energetice dată de către un agent economic. Nu am o problemă cu USG. Am spus-o din prima zi că vreau să ne salvăm cu toții pentru că avem o singură șansă. Cred cu tărie în complementaritatea business-urilor noastre și în sinergia comună pe care o putem dezvolta. Sunt dispus să fiu cel mai înverșunat susținător și avocat al interesurilor lor legate mai ales de calcar.
Am vorbit și cu Victor Avram de la OLTCHIM, cu președintele Consiliului Județean, cu prefectul, cu primarul, pentru a face front comun în interesul tuturor pentru ca USG să aibă un orizont,să-i fie garantată aprovizionarea cu materie primă.
Guvernul, statul român dă subvenţie agenţilor economici. Nu pot să dau eu, o companie, subvenţie altui agent economic. Acesta este un ajutor de stat care pe mine mă duce în faliment. Ori, falimentul CET GOVORA care este iminent, dacă cineva îmi cere să vând în continuare sub cost la USG nu o voi face niciodată. Sigur, creditorii au remediu să mă înlocuiască. Tocmai ce m-au confirmat. Am discutat şi această chestiune la Adunarea Creditorilor. Trebuie să începem, măcar în al doisprezecelea ceas să ne valorificăm corect producţia. Am discutat şi cu unicul acţionar, cu Consiliul Judeţean şi cu domnul Rădulescu. Sunt oameni înţelegători, pragmatici care trebuie să susţină CET GOVORA din perspectiva consecinţelor sociale dacă noi intrăm în incapacitate de plată.
Mesajul nostru este că nu vom accepta alte preţuri decât cele deja avansate de CET GOVORA, de 106 lei respectiv 115 lei. Sunt preţuri sub piaţă. I-am arătat domnului Urbanovski care sunt preţurile de valorificare a aburului industrial de către ceilalţi producători din ţară, inclusiv VEIOLA, care este lider european, au 289 lei preţul la gigacalorie. Noi suntem cel mai ieftin producător de abur industrial. Le-am făcut o propunere detrimentală nouă. Am zis că sunt conştient că sunt captivi, că sunt dependenţi 100% de aburul nostru dar nu am încercat să speculez, nu am încercat să vin în negocieri de pe poziţii de forţă, nu am cerut nici din urmă diferenţă, nu am cerut nici măcar preţul de cost de astăzi, nici preţul de cost de mâine care va fi impactat cu 27 lei, ca efect a investiţiilor de mediu care trebuie obligatoriu să mi le asum ca să pot să livrez în continuare abur. Pentru că dacă eu ies din contractul cu USG nu mai modernizez cazanele 5 şi 6. Am modernizat cazanul 7, am un cazan pe gaz pentru populaţie şi OLTCHIM şi este suficient. Mai trebuie să bag mâna în buzunar pentru 40.000.000 euro. Avem deja finanţare pentru reabilitarea reţelei de transport, atât primară cât şi secundară, cu 19-20.000.000 euro. Voi discuta cu primarul şi cu preşedintele Consiliului Judeţean pentru a demara documentaţia pentru a ne putea apuca de lucrări.
Indiscutabil, CET GOVORA va fi văduvit în venituri dar ca dezvoltare financiară va sta mai bine. Trebuie să înţelegem că nu este nici un avantaj să ai o cifră de afaceri de 300.000.000 lei şi pierderi 100.000.000 lei. Pot avea o cifră de afaceri de 150.000.000 lei şi un profit de 10.000.000 lei. Până la urmă contează profitul nu cifra de afaceri. Poţi face profit mare şi la cifre mici şi la cifre mari poţi să ai pierderi mari.
Aşa stau astăzi lucrurile în relaţia CET GOVORA- USG. Sper să le vină mintea la cap. Dânşii pierd enorm. Au pierderi de câteva zeci de milioane de lei în fiecare lună. În primul rând pierd piaţa. O piaţă se câştigă în timp, în ani de zile şi se pierde în câteva zile. Ei şi-au permis să stea pe la diverse uşi, să ameninţe cu şomajul. Nu cred că mai sperie pe nimeni. Ei trebuie să înţeleagă că noi înţelegem că nu vor pleca din România
Acesta este un business profitabil pentru ei. Adică este foarte clar.
Eu nu am încercat să impun un preţ mare, exagerat, ci, am dat dovadă de înţelegere, am dat dovadă de rezonabilitate, am venit cu un preţ mai mic decât îmi plăteşte în prezent OLTCHIM-ul. Dar văd, totuşi, că problema este la dânşii. Ei nu-şi permit să plece din România decât dacă sunt kamikaze. Să nu uităm că în anul 2006 producţia era de 124.000 tone iar astăzi este de 550.000 t. Au crescut de 4 ori. Au piaţa din România de câteva sute de mii de tone, au făcut investiţii, au piaţa din jurul României, Turcia, Bulgaria, Orientul Mijlociu. Până la urmă transportul face diferenţa. Este mult mai scump să faci export din Polonia pe pieţe din România, Turcia, Bulgaria decât făcând export din România. Astăzi, uzinele lor din Germania şi Polonia nu sunt pregătite să preia comenzi din România pentru că extinderea de capacitate nu se face de pe o zi pe alta, se face în luni de zile. De aceea ei nu au alternativă. Le-am oferit variante. Când am venit cu propunerea le-am spus că-i înţeleg că nu vor să dea aceşti bani. Le-am spus că le dau drumul la abur, le fac un contract până la 31 decembrie 2016 . În patru luni de zile au timp să-şi facă în curte o instalaţie de generare a aburului industrial, au timp să găsească un furnizor mai ieftin de abur industrial, au timp să-şi relocheze producţia în Polonia sau Germania, sau au timp să mai mediteze şi să se gândească să revină la prima dragoste, la CET GOVORA.
Şi, ce răspuns aţi primit?
Nici aşa nu vor. Eu sunt în situaţia în care pot să spun că nu le mai dau un gram de abur industrial fără un contract pe zece ani şi este corect să pun aşa problema, pentru că eu bag mâna în buzunar pentru ei, de 32.000.000 euro. Eu nu le cer un euro din aceşti bani. Dar, eu trebuie să am în mână un contract cu care să pot merge la bancă să mă finaţez. Trebuie să ştiu până la 31 decembrie ce planuri au pentru că trebuie să demarez licitaţiile, procedurile pentru achiziţia echipamentelo, retehnologizarea şi investiţiile de mediu pentru că vine garda şi îmi pune lacătul pe uşă. Nici aşa nu au fost de acord.
Eu sunt aici. Dacă le va veni mintea la cap, bine, dacă nu, tot ei pierd şi nu noi. Opinia publică trebuie să fie corect informată. Sigur, o parte a presei vâlcene se va face porta-voce a domnului Urbanovski pentru că relaţiile sunt vechi între dânşii. Însă este suficient să am un canal de presă în care să apară şi adevărul nostru. Apoi ne puteţi judeca cine are dreptate şi cine nu.
Până la urmă, important este să se ajungă la un consens.
Ne dorim un compromis comercial, am avansat propuneri în sensul acesta, dar nu vom putea accepta sub aceste valori.
Raportul privitor la cauzele insolvenţei?
Va fi gata în prima săptămână din septembrie, pentru că în luna august lumea este în concediu, chiar opinia publică şi presa. Totuşi, este un eveniment de presă, comunicatul.
Să înţelegem că este aproape realizat?
Sunt deja 400 de pagini din 500 scrise. Va fi o lucrare consistentă. „Vechiul testament” sau „Cartea neagră” a CET GOVORA, după care o să vină şi planul de reorganizare a CET GOVORA care va fi „Noul testament” sau „Cartea albă”.
Va fi cu vinovaţi, cu nume, prenume?
Cu nume şi prenume este sarcina altor instituţii ale statului care au astfel de atribuţii. Noi vom încerca, pe de-o parte, să identificăm cauzele, evident, vom şi personaliza vinovaţii, vom merge, până la urmă, şi spre persoane pentru că până la urmă managementul CET GOVORA a fost asigurat în această perioadă de analiză de nişte persoane. Cazul USG este analizat de la început, din anul 2006. Lumea trebuie să înţeleagă că noi în aceşti 10 ani nu ne-am îmbogăţit. USG-ul s-a îmbogăţit pe spinarea noastră. Noi am pierdut 64.000.000 euro. Dacă aveam aceşti bani, astăzi aveam problemele rezolvate, problemele de mediu pe platformă, aveam cazane modernizate, cazane noi, aveam alte costuri, eram competitivi şi eram în piaţă. Ori, astăzi stăm cu frica în sân că în orice oră, în orice situaţie se poate strica un cazan pentru că au 30,40-50 ani vechime.
Sigur că, în ceea ce priveşte raportul, vor fi identificate chiar şi persoane responsabile şi, ulterior acestui raport, evident, vor fi promovate şi acţiuni în atragerea răspunderii civile, patrimoniale şi chiar penale, acolo unde va fi cazul.
Aţi cumpărat energia în perioada aceasta pentru a asigura necesarul OLTCHIM-ului?
Pentru Oltchim am cumpărat. Chiar în raportul pe luna iulie pe care îl vom da publicităţii, pe data de 16 august îl vom publica în buletinul de insolvenţă şi îl vom înregistra la grefa instanţei.
Este pentru prima dată în istoria CET GOVORA cumpără şi vinde energie altora şi nu propria energie. Şi, surpriză, stăm mai bine.
Am cumpărat la un preţ de 131-135 lei, avem o înţelegere cu OLTCHIM-ul, că diferenţa de la 164 lei, preţul pieţei, împărţim pe jumătate pentru că noi deja suntem „fraţi de cruce” cu OLTCHIM. Pe jumătate din beneficiu am câştigat în luna iulie aproximativ 150.000 lei. Dacă înmulţim cu 12 luni observăm că vom avea un profit net în relaţia cu OLTCHIM. Acea diferenţă de 15-16 megawati pe care îi cumpărăm în completare faţă de producţia proprie pe care o furnizăm către OLTCHIM, undeva la un milion optsute mii lei profit.
Vă mulțumesc!
Tiberiu Pîrnău
USG a supravietuit in Ro prin omul care a fost format in USG si pt USsg si apoi exportat Cetului… stie toata lumea cine este, ce sarac se da si ce bogat este de fapt.. De unde atatia bani?(apartamente in Bucuresti,vile ,terenuri de tenis, copii la studii in Brazilia)
Si-a adus si oameni in puncte cheie ale Cetului pt a sustine USG si altele…