|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Remus Borza, propus pentru a prelua insolvenţa Hidroserv 

image-2012-08-30-13125880-46-remus-borza

Avocatul Remus Borza, care a fost timp de aproape patru ani administratorul judiciar al Hidroelectrica, este singura propunere venită din partea membrilor Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica pentru a se ocupa de reorganizarea judiciară a Hidroserv,potrivit unor surse citate de către News.ro.

Avocatul trebuie, însă, să renunţe la insolvenţa companiei UCM Reşiţa pentru a nu fi în confluict de interese în cazul preluării insolvenţei Hidroserv. Potrivit acestora, este „doar o chestiune de timp“ până când Hidroserv va intra în insolvenţă.

Totuşi, dacă ar fi propus administrator judiciar la Hidroserv în acest moment, Borza ar fi în conflict de interese, pentru că el este totodată şi administratorul judiciar al UCM Reşiţa, care este creditor al Hidroserv. Potrivit unor documente publicate pe site-ul UCM Reşiţa, în luna martie a acestui an, Euro Insol a încercat să se retragă de la companie.

Consiliul de administraţie al Hidroserv SA a luat în calcul recent propunerea de intrare în insolvenţă a societăţii. Hidroserv este o filială deţinută în proporţie de 100% de Hidroelectrica, care se ocupă de întreţinerea şi mentenanţa grupurilor hidroenergetice.

În prezent, din consiliul de administraţie al Hidroserv SA fac parte Alexandra Cătălina Nedelcu (director de cabinet al unui secretar de stat în Ministerul Energiei), Diana Maria Bucur (conferenţiar universitar la Universitatea Politehnica Bucureşti), Marian Sandu (şef de serviciu la Hidroelectrica SA), Ionelia Şuteu (şef Serviciu Analiză şi suport producţie la Hidroelectrica SA) şi Bogdan Dumitrache (secretar general al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA).

Hidroserv SA a fost înfiinţată în 5 august 2013, ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistriţa, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş, Slatina. La înfiinţare, noua companie a preluat atât activul, cât şi pasivul celor opt sucursale, inclusiv datorii de aproximativ 64 milioane lei.

Proprietarul Hidroserv, producătorul de energie Hidroelectrica, s-a aflat în insolvenţă din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016. În perioada insolvenţei, administratorul judiciar al Hidroelectrica a fost Remus Borza, care a redus activitatea Hidroserv, reducând contractele de mentenanţă şi forţând restructurarea Hidroserv, inclusiv fuziunea filialelor.

Borza: Hidroserv a rămas captivă unor contracte otrăvite

Borza a afirmat că Hidroserv a rămas captivă unor „contracte otrăvite“.

„Hidroserv nu îmi este străin. Este creaţia mea de suflet, alături de Hidroelectrica. Sunt cel care, practic, a redactat statutul noului Hidroserv prin fuziunea celor opt filiale. Indirect, din 2012 şi până acum două luni, am supravegheat Hidroserv.

Nu am avut pârghii directe, pentru că Hidroserv nu era în insolvenţă, ci am avut doar pârghii indirecte, prin Consiliul de Administraţie. S-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte optimizarea costurilor şi creşterea performanţei economice a Hidroserv. Au plecat 1.000 de oameni, de la 2.600 în 2013, când s-a înfiinţat Hidroserv-ul nou, la 1.500 astăzi.

A crescut gradul de pregătire profesională a angajaţilor, a meseriaşilor. Hidroserv şi-a dezvoltat capabilităţi tehnice şi pe lucrări care, în mod tradiţional, până în 2013 — 2014, erau date altora, ceea ce a însemnat şi venituri suplimentare“, a spus Borza, citat de Agerpres.ro.

El a subliniat că situaţia Hidroserv este cauzată de datorii către firme care au căpuşat compania în trecut.

„Hidroserv a rămas captiv unor contracte otrăvite lăsate moştenire, unor contracte încheiate de Mihai David (fost director general al Hidroelectrica — n. r.) în 2010 şi de conducerea de atunci a Hidroelectrica, contracte de mentenanţă cu firme prietene, contracte cu dedicaţie.

În 2013, erau peste 200 de firme în relaţie cu Hidroserv. În realitate, la momentul deschiderii insolvenţei, în 2012, Hidroelectrica nu hrănea doar opt Hidroserv-uri, ci vreo 220 de lipitori, de căpuşe. Până şi Hidroserv-urile noastre erau opt bidoane prin care se sifonau zeci de milioane de euro“, a arătat Borza.

Sursa: adevarulfinanciar.ro

Leave a Response