|vineri, martie 29, 2024
  • Follow Us!

Ce s-a întâmplat cu doi eroi români din Bărbătești, tată şi fiu, în cele două războaie mondiale 

eroi

Coincidenţă uluitoare. Ce s-a întâmplat cu doi eroi români, tată şi fiu, în cele două războaie mondialeIn Comuna Barbatesti din Judetul Valcea, in satul Barbatesti, Catunul Mierlesti exista o biserica de patrimoniu zidita in jurul anului 1774. In cimitirul acestei biserici extraordinar de frumoasa, care-si pastreaza pictura originala, se afla amenajat un colt al eroilor cazuti in primul si-n cel de-al doilea razboi mondial.In cele doua conflagratii mondiale 168 de fii ai Comunei Barbatesti au facut suprema jertfa pentru apararea tarii lor ROMANIA.

 

In coltul eroilor din cimitirul bisericii Mierlesti un lucru ma tulbura de fiecare data: una langa alta doua cruci atrag atentia cu cele inserate. Pe una scrie:”Dumitru T.Avramoiu – 31 de ani-sergent- major cazut in luptele de la Plaiul Coltii din 1916.” Pe cea de-a doua este inserat:”Dumitru D.Avramoiu – 31 de ani segent-major cazut in luptele de la Cotul Donului din 1942.”

 

Cumplita identitate – tata si fiu cazuti la aceeasi varsta, avand acelasi grad militar, avand acelasi crez apararea tarii. Si unul si celalalt facand parte, desi inca nu am o certitudine din celebrul Regiment 2 Dorobanti „Valcea”, care s-a acoperit de glorie in primul razboi mondial aparand atat Valea Oltului si Brasovul in 1916,cat si contraatacand in ziua de 6 august 1917 prin Padurea Razoarele de la Marasesti, care fusese incendiata de germani, fiind in componenta Diviziei 13 Infanterie romana.

 

Contraatacul Diviziei13 infanterie dat printre resturile arzande ale Padurii Razoarele a dat peste cap trupele Diviziei 12 Infanterie Bavareza, care ocupasera celebra cota 100 aparata de compania de mitraliere condusa de capitanul Grigore Ignat, salvand practic intreg frontul roman de la o catastrofa.

 

In cea de-a doua conflagratie Regimentul „2 Dorobanti Valcea” a fost decimat in luptele de la Cotul Donului din 1942, refacut si participant la luptele din campania apuseana a armatei romane. In februarie 1945, batalionul 1 al acestui regiment a fost incercuit in localitatea Ulmanka din Cehia. Timp de trei zile rupti de restul trupelor romane, soldatii din acest batalion au luptat cu inversunare impotriva trupelor germane superioare ca numar si dotare si au respins orice solicitare de capitulare.

 

Au murit toti dupa ce au ramas fara munitii si au atacat la baioneta pozitiile germane.Comandantul acestui batalion Maiorul Avram Zenovie avea sa fie decorat post-mortem cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a-II-a pentru eroism.

 

Revenind la cei doi eroi, tata si fiu, ai Comunei Barbatesti ma inclin in fata eroismului lor si le dedic cateva versuri ale unui cantec al Cenaclului Flacara:

 

„Si-am luptat si-am fost batuti
Si-am fost ocupati de rusi
Si-am murit de mii de ori
Sa ne nastem mai apoi.”

 

 

Adrian Buşu

Leave a Response