Gunoiul din Vâlcea este aruncat la București
Transport murdar la propriu şi la figurat spre Bucureşti. Reporterii Digi24 au făcut o descoperire revoltătoare. Sute de tone de gunoi sunt plimbate în fiecare zi între Râmnicu Vâlcea şi Capitală. Munţi de deşeuri sunt aruncaţi la marginea orașului. Gunoaiele, un pericol apărat de lege, este titlul campaniei Digi24 „România cu încetinitorul” de săptămâna aceasta.
– Asta unde pleacă, la Bucureşti?
– Da!
– Transporturile când se fac, noaptea?
– Continuu, de dimineaţă, noaptea…
Transportul respectiv înseamnă căratul gunoiului menajer din Râmnicu Vâlcea, pe autostradă, până în Capitală. 100 de tone de gunoi aruncat la gropile deja reclamate de bucureşteni că le otrăvesc aerul.
Şi încă nu au aflat că respiră miasme din deşeurile altora, aduse pe traseul neclar al unei licitaţii cu probleme, girate de o administraţie locală căreia nu îi pasă nici de banii publici, nici de poluare. Contractul încheiat de primărie cu firma de salubritatea a ajuns la jumătate, deşi „are extraordinar de multe vicii. Nefiind un contract foarte clar, a început, firma care a câştigat licitaţia, să ne dea în judecată să recupereze anumite sume de bani”, spune Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu-Vâlcea.
Contractul despre care vorbeşte primarul nu prevede folosirea depozitului ecologic de 11 milioane de euro pe care îl are Râmnicu Vâlcea. Nefolosită de un an, rampa înghite însă bani pentru salariile angajaţilor şi întreţinere. Actualul edil susţine că a preluat situaţia de la predecesorul său.
Până anul trecut, firma care colecta gunoiul menajer din Râmnicu Vâlcea îl procesa în propria staţie de sortare, iar de acolo era dus la depozitul ecologic de la Feţeni. Licitaţia din 2015 a fost câştigată însă de alt operator, Romprest, care era nu avea staţie de sortare. Şi până să construiască una a apelat la o staţie din judeţul Ilfov.
Gunoiul adus de la Râmnicu Vâlcea este triat acolo, dar nu se mai întoarce la Feţeni, ci este dus la trei depozite ecologice de la marginea Bucureştiului.
„Faptul că transportă gunoiul menajer colectat din municipiul Râmnicu-Vâlcea la o groapă de gunoi din apropierea Bucureştiului nu este treaba muncipiului”, spune Grig Crăciunescu, consilier local PNL.
Transportul gunoiului la staţia de sortare din Ilfov costă însă. Între Dragomireşti Vale şi Râmnicu Vâlcea sunt 170 de kilometri. Iar operatorul cere primăriei Râmnicu Vâlcea să plătească drumul până la marginea Bucureştiului.
Operatorul de salubritate se apără. Primăria nu a menţionat în caietul de sarcini al licitaţiei că trebuie să aibă staţie de sortare
„În obiectul contractului nu au fost prevăzute operaţiuni cum ar fi tratarea sau sortarea deşeurilor municipale, valorificarea acestora, eliminarea prin depozitare etc. În privinţa valorificării ori a sortării există doar cerinţa să se asigure aceste activităţi doar pentru deşeurile reciclabile colectate separat din containerele clopot”, se arată într-un răspuns Romprest pentru Digi24.
Aberaţie sau nu, firma cere în instanţă 450.000 de lei pentru două luni.
În oraş nimeni nu ştia că gunoiul strâns de-a valma pleacă la Bucureşti şi că luxul acesta va fi plătit prin majorarea taxei locale.
– Nu mi se pare normal să plătim noi locatarii, populaţia. Să suport ei diferenţa.
– O porcărie. Păi da de ce să mărească? Când a fost ales a promis că nu măreşte nimic. Şi acum?
În cele din urmă, pe fir a intrat Garda de Mediu, care a taxat rând pe rând tot ce a descoperit.
„În perioada 2015-2016 noi, cu operatorul de transport, am avut patru controale, patru sancţiuni, pentru: nerespectarea prevederilor autorizaţiei, pentru desfăşurarea activităţii după ce au obţinut contractul de servicii fără să aibă autorizaţie de mediu, pentru lipsa unor documente de transport Râmnicu Vâlcea-judeţul Ilfov pentru transportul deşeurilor. Şi ultima sancţiune, cum am spus, pentru stocarea deşeurilor deşi pe autorizaţia de mediu nu se prevede acest lucru”, declară Marian David, director Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu.
Compania din Ilfov care sortează gunoaiele nu poate da detalii despre contract: invocă nişte clauze confidenţiale. Admite însă că procesează deşeuri amestecate, iar cele care nu pot fi reciclate sunt depozitate definitiv la trei gropi de lângă Bucureşti
Sursa: digi24 ro