|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Premiile naționale anuale ale Fundației „Niște Țărani” pentru anul 2016 

niste-tarani_9_large

 

Sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a avut loc acordarea premiilor anuale ale Fundatiei  Naționale pentru Civilizație Rurală „Nişte Ţărani” al cărei președinte fondator este domnul Acad. Dinu Săraru, Membru al Academiei Oamenilor de Știință. La acest eveniment, au fost prezenți oameni de cultură și prietenii Fundației „Nişte Ţărani”.

În deschiderea evenimentului, domnul Acad. Dinu Săraru a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie pentru colaborarea și sprijinul acordat în promovarea proiectelor culturale și editoriale, printre care și revista Clipa, a mulțumit pentru colaborare și domnului Olimpiodor Antonescu, preşedintele executive al fundației,  subliniind că în acest an s-a desfășurat  cea de-a XIX-a ediție a decernării Premiilor Fundatiei  Naționale pentru Civilizație Rurală „Nişte Ţărani”, premiere prin care este adusă la îndeplinire una din preocupările Fundaţiei, încorporată în statutul său, şi anume distingerea şi promovarea creaţiei artistice, a valorilor literaturii şi a artei inspirate din lumea ţărănească ori menite a sluji acesteia.

Premiile din acest an au fost oferite de către Acad. Dinu Săraru, preşedinte fondator, și de către domnul Olimpiodor Antonescu, preşedintele executive al fundației.

Marele Premiu în 2016 a fost acordat Domnului Acad. Constantin Bălăceanu – Stolnicipentru lucrarea ,,Amintiri…. Viața la țară – Stolniciul interbelic”, o mare carte de istorie, o mare carte de memorialistică, o mare carte de artă şi de istorie a moravurilor unei epoci. Un eveniment cultural.

Premiul pentru Istorie şi Memorialistică a fost acordat Istoricilor Radu F.Florescu și Matei Cazacu pentru lucrarea ,,Sânge din sângele lui Dracula. Saga boierilor Florescu”, excepţională reconstituire a uneia dintre cele mai vechi familii boiereşti prezente o mie de ani la temelia istoriei naţionale. şi

Părintelui Arhimandrit Nectarie Sofolea pentru studiile consacrate învăţatului domnitor Nicolae Mavrocordat, lucrare de excepţie în istoriografia românească de azi.

Premiul pentru Literatură a fost acordat Scriitorului Nicolae Rotaru pentru remarcabilele romane ,,Satul de sub sat” și ,,Casa păcatelor” inspirate de satul românesc de astăzi.

Premiul pentru Publicistică Socială a fost acordat Domnului  Avocat MARIAN NAZATpentru antologia ,,Suflet în exil”, remarcabilă radiografie a universului rural românesc.

Premiul pentru Artă Plastică a fost acordat Pictorului Laurențiu Dimișcă pentru remarcabilele lucrări de pictură expuse în cadrul programului „Bucureștii de azi, viziunea artiștilor de mâine” organizat de GALERIA CONTRAST. și

Ceramistului catalan Joan Panisello I Chavaria pentru opera sa remarcabilă, în acelaşi timp identitar catalană şi cu o acută rezonanţă contemporan europeană.

Premiul pentru Publicistică inspirată de fenomenul cultural a fost acordat Doamnei Magdalena Popa Buluc pentru cronicile de teatru, film, artă plastică, muzică şi literatură care constituie un model de eseu cultural de o rară competență și de o rară eleganţă jurnalistică.

Premiul pentru Management Cultural Rural- Domnului Ec. Sorin Romcescu, Primarul Comunei Slătioara, județul Vâlcea pentru devotamentul inspirat cu care a întinerit și modernizat Casa de Cultură Țărănească din comuna Slătioara, purtând numele scriitorului Dinu Săraru.

Domnul Olimpiodor Antonescu a acordat de asemenea plachete omagiale Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, domnului Mircia Gutău, Primarul Municipiului Râmnicu-Vâlcea și domnului Acad. Dinu Săraru, Președintele fondator.

Înaltpreasfinția Sa, în cuvântul de mulțumire împărtășit participanților, a subliniat că „la aceste momente se cuvine să aducem mulțumiri și, în primul rând trebuie să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care ni le împărtășește”.

Părintele Arhiepiscop a precizat că mărturia darurilor și a vredniciei slujitorilor lui Dumnezeu sunt bisericile monumente istorice și mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului ridicate în apropierea resurselor naturale minerale, cu ape tămăduitoare. Frumusețea locului este dată însă și de frumusețea interioară a oamenilor pe care îi întâlnești la sate, oameni care au ridicat la rang de virtute respectul față de vecini și prieteni, dar și față de străini.

„Îi felicităm pe toți cei care, astăzi, au primit premiile Fundației „Niște Țărani” și ne-am bucurat că șirul personalităților de astăzi a început cu domnul Acad. Constantin Bălăceanu – Stolnici, un apropiat al Bisericii, care, în permanență a sprijinit lucrarea și misiunea Bisericii”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

„Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani” s-a născut ca un strigăt de durere ce nu mai putea şi nu mai trebuia să rămână înnăbuşit, venind să atragă luarea aminte asupra dramei des-ţărării şi a pierderii identităţii naţionale şi de spirit într-o lume supusă agresiv totalitarismului globalizării nu mai puţin păgubitor, din nefericire, decât reversul lui, fundamentalismul identitar.

Integritatea culturală – scop nobil al sfârşitului de veac şi al începutului de mileniu – nu se va putea petrece folositor din perspectiva doctrinei Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani” prin abandonarea identităţii, ci, dimpotrivă, prin asumarea riscului demnităţii şi moralei acesteia, prin apărarea şi cultivarea valorilor fundamentale ale universului spiritual definitoriu şi cu atât mai mult astăzi când drapelele marilor naţiuni  nu ostenesc să fluture orgolios, adesea ridicate de mâinile celor încurajaţi în trista aventură a pierderii propriei identităţi”.

Militând pentru renaşterea civilizaţiei rurale, Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani” vă cheamă astfel să rămâneţi solidari cu izvoarele – vatra şi credinţa – pe care s-au întemeiat şi se vor întemeia întotdeauna şi verticalitatea popoarelor în istorie şi contribuţia lor originală, hotărâtoare, în numele armoniei la progresul social, moral şi cultural al umanităţii”, sublinia președintele Fundației în discursul de la inaugurare.

 

One Response to Premiile naționale anuale ale Fundației „Niște Țărani” pentru anul 2016

  1. ROBERT

    C-TIN BALACEANU STONICI = UNUL DINTRE CEI MAI ABJECTI TURNATORI AI SECURITATII !!!

     

Leave a Response