|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

“Repertoriul descoperirilor monetare de pe teritoriul judeţului Vâlcea” 

coperta_valentin_dolfi

“Repertoriul descoperirilor monetare de pe teritoriul judeţului Vâlcea”, de Valentin Dolfi, prezintă în ordine alfabetică, 76 de localităţi de pe teritoriul judeţului, unde au avut loc descoperiri monetare, menţionând pentru fiecare în parte, acolo unde datele permit, în afara condiţiilor de descoperire şi repartiţia numerică a pieselor pe epoci şi emitenţi. Lansarea lucrării va avea loc, joi, 24 noiembrie, orele 15, la Muzeul Judeţean de Istorie “Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea. Cu informaţii mai mult sau mai puţin complete, sunt repertoriate 208 monede descoperite izolat şi 57 de tezaure monetare, conţinând de la câteva zeci, la câteva mii sau chiar zeci de mii de exemplare, ca în cazul tezaurului de la Goleşti, format din 47.000 de monede, în greutate totală de aproape 55 kilograme.

Cele mai multe descoperiri au fost făcute în mod cu totul întâmplător şi doar puţine dintre ele s-au datorat săpăturilor organizate în cadrul unor campanii arheologice.

Încă din anul 1878, există date despre descoperirea a 16 monede antice, în comuna Băbeni, cu ocazia lucrărilor pentru amenajarea unei șosele. Pe teritoriul judeţului Vâlcea, ca de altfel în întreaga Oltenie (exceptând tezaurul de la Desa, jud.Dolj, care însă conţine 75 de monede de la sfârşitul sec.XIX), nu au fost descoperite până în prezent tezaure monetare antice de aur, doar 4 monede reprezentând descoperiri izolate.

Tezaurele descoperite pe teritoriul judeţului Vâlcea au o structură variabilă, determinată de realităţile economice, sociale şi politice ale perioadei de timp în care au fost acumulate. Ele documentează arheologic existenţa unei activităţi economice organizate a populaţiei autohtone, începând încă din sec.III î.Chr., data primelor emisiuni monetare geto-dacice şi continuând cu circulaţia denarului roman în Dacia, înainte şi după cucerirea romană.

Leave a Response