|sâmbătă, ianuarie 18, 2025
  • Follow Us!

Daruri, joacă și povești, în cadrul Proiectului de voluntariat „Să-l ajutăm pe Moș Nicolae!” 

cadouri-religie

 

Proiectul „Să-l ajutăm pe Moș Nicolae!” este un proiect de voluntariat desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, prin Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Râmnicului, care urmărește strângerea donațiilor (cărți, jucării, haine și alimente) oferite de către elevi, împreună cu părinţii lor, dar și de către sponsori, și redirecționarea acestora către copiii aflaţi în dificultate din Centrele de Plasament din județul Vâlcea.

În ajunul sărbătoririi Sfântului Ierarh Nicolae, pe când se pregăteau să împodobească un brad ce încă mai împrăștia mireasma unor rășini proaspete, emoţionaţi şi plini de gingăşie, cei 40 de copii din cadrul Centrului de Plasament Nr. 5 și din cadrul Centrului de zi de îngrijire și recuperare pentru copilul cu dizabilități din Râmnicu-Vâlcea au fost colindați de către un grup de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 5 din Râmnicu-Vâlcea, însoțiți de către părinții lor și mai multe cadre didactice.

După ce elevii le-au dăruit copiilor din cele două centre fructe, dulciuri și jucării, cadouri pe care aceștia le-au primit cu multă bucurie, ei s-au jucat împreună, și-au împărtășit emoțiile și au cântat colinde.

Părintele Nifon Dorin Iancu le-a transmis copiilor și îngrijitorilor acestora un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și îndemnul ca fiecare profesor sau copil să dăruiască permanent celor din jur dragoste și bunătate, acestea fiind daruri neprețuite și cu mult mai dorite decât multe dintre lucrurile materiale, întrucât, de cele mai multe ori, lumina adusă pe chipul copiilor de o îmbrățișare sau de un timp de calitate petrecut împreună este mai intensă și mai de durată decât aceea adusă de un cadou. Copiii au nevoie mai mult de joacă, decât de jucării! Realitatea faptului că nevoia de iubire a fiecărui copil este mult mai mare decât oricare altă nevoie materială a acestuia ne îndeamnă și pe noi să aducem acestor copii, pe lângă darurile specifice, și câteva ceasuri de stat împreună, de jucat împreună, de povestit și de cântat.

Această acțiune social-filantropică face parte din Proiectul „Să-l ajutăm pe Moș Nicolae!”, proiect de voluntariat desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, prin Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Râmnicului, care urmărește strângerea donațiilor (cărți, jucării, haine și alimente) oferite de către elevi, împreună cu părinţii lor, dar și de către o serie de sponsori, și redirecționarea acestora către copiii aflaţi în dificultate din Centrele de Plasament din județul Vâlcea.

În vreme de iarnă, când singurătatea și lipsurile apasă sufletele necăjite mai mult decât în restul anului, înainte de marea sărbătoare a Nașterii Domnului, se cuvine mai mult decât oricând să ne îndreptăm privirea spre acei „frați prea mici” (Matei 25, 40), pe care lumea îi trece prea repede cu vederea. Proiectul „Să-l ajutăm pe Moș Nicolae!” se desfășoară în perioada Postului Nașterii Domnului, în semn de manifestare a dragostei și a solidarității creștine a copiilor față de semenii lor aflați în situații sociale dificile. Pentru orice copil, sărbătorile prilejuite de Nașterea Domnului sunt acel timp în care visele, măcar în parte, devin realitate. Inițiativa contribuie eficient la încadrarea elevilor în acțiuni de voluntariat din care au multe de învățat, a subliniat doamna Viorica Adriana Iancu, Asistent social, reprezentanta Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În scopul cultivării și dezvoltării spiritului de solidaritate cu tinerii și persoanele aflate în dificultate, împreună cu elevi ai claselor I-VIII de la Școala Nr. 5 și cu părinţii acestora, am oferit un sprijin material și afectiv copiilor defavorizaţi și familiilor acestora. În acest sens am făcut apel la toți elevii școlii de a se mobiliza spre „a-l ajuta pe Moș Nicolae” să aducă bucurie în sufletele celor care au nevoie de dragostea semenilor lor, mai ales în această perioadă a sărbătorilor. Prin această activitate ne dorim să oferim copiilor o nouă experiență pedagogică, având în vederea mai ales schimbarea mentalității față de semenii lor aflaţi în dificultate, care se pot bucura mult, primind chiar și puțin din timpul și efortul nostru. De asemenea, prin derularea acestui proiect ne dorim și antrenarea unui număr cât mai mare de elevi care să participe la strângerea donaţiilor, înțelegând importanța voluntariatului și a solidarităţii față de aproapele lor, aflat în situaţii dificile, a precizat doamna Steliana Stănciulescu, Profesor de Religie la Școala Gimnazială Nr. 5 din Râmnicu-Vâlcea.

Leave a Response