|duminică, noiembrie 24, 2024
  • Follow Us!

Liviu Dragnea da primele semnale pentru companiile din energie nereformate sau care își exportă profiturile. Cine va fi noul Ministru al Energiei? 

Remus-Borza-ALDE-300x199

Liviu Dragnea dă primele semnale pentru companiile din energie nereformate sau care își exportă profiturile. Cine va fi noul Ministru al Energiei?

ministerul-energiei-ministri-surse

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, afirma, intr-un interviu, ca a discutat cu premierul Dacian Ciolos si i-a cerut acestuia sa analizeze posibilitatea amanarii pentru 1 ianuarie 2018 a reducerii TVA cu un punct procentual, spune Dragnea, intr-un interviu pentru stiripesurse.ro.

Liviu Dragnea se pronunta, de asemenea, impotriva reducerii accizelor la carburanti si a eliminarii taxei pe constructii speciale, asa zisa taxa pe stalp.

Ce spune Dragnea despre reducerea accizelor:

  • De asemenea, in ceea ce priveste reducerea accizei la carburanti constatam ca desi pretul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, in Romania pretul la pompa este cel mai mare din UE si aici vorbim de pretul fara taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face sa credem ca o reducere a accizei fara o discutie serioasa cu Consiliul Concurentei risca sa nu duca la o reducere a pretului pentru consumatorul final. Dupa ce vom rezolva aceasta situatie impreuna cu Consiliul Concurentei vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare.

Despre taxa pe stalp

  • Un alt punct al discutiei a fost legat de taxa pe constructii speciale care va trebui eliminata atunci candmarile companii din Romania vor intelege ca profiturile obtinute in Romania trebuie platite aici – ma refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte masuri care vor fi aprobate astfel incat companiile sa verse impozitele in Romania daca ele se realizeaza aici.

Liviu Dragnea a precizat ca a discutat marti dimineata cu primul ministru despre unele “reglementari legislative care urmeaza sa fie prorogate, asa cum s-a intamplat in fiecare an precum si despre nivelul salariului minim pentru anul viitor”.

Fact Checking – Verificare realizată de Factual.ro

Potrivit unei verificări realizate de Factual.ro, Comisia Europeana monitorizează saptămânal prețurile la carburanți în tările din Uniunea Europeană. Astfel, conform buletinului Comisiei Europene privind prețul carburanților fără taxe, din 5 decembrie 2016, găsim:

carburant

În ceea ce privește benzina Euro 95, observăm că Spania, Olanda, Malta, Luxembourg, Italia, Germania, Danemarca și Cipru au prețuri mai mari.

În ceea ce privește motorina, avem prețuri mai mici ca în Slovacia, Spania, Suedia, Portugalia, Olanda, Luxembourg, Ungaria, Grecia, Germania, Finlanda, Estonia, Danemarca, Cipru și Austria.

În ceea ce privește gazul lichefiat, Suedia, Slovenia, Portugalia, Polonia, Olanda, Italia, Irlanda, Ungaria, Grecia, Franța, Danemarca, Cipru și Croația, au prețuri mai mari, se arată în verificarea realizată de Factual.ro.

Un semnal politic pentru viitorul Ministru al Energiei

Problemele structurale ale industriei energetice nu au fost rezolvate de guvernările anterioare. Fie că este vorba de reformarea companiilor energetice de stat, fie că este vorba de negocierile tergiversate de ultimele guverne politice în dosare care implică Petrom sau Rompetrol, sau că este vorba de exportul profiturilor din energie, viitoarea echipă guvernamentală își începe mandatul într-un peisaj greu de gestionat.

Surse – Au început discuțiile pentru viitoarea conducere a Ministerului Energiei

Alagerile din 11 decembrie 2016 a favorizat realizarea unei coalitii PSD-ALDE pentru formarea guvernului României. În acest moment sunt vehiculate mai multe nume pentru potențiali miniștri: Răzvan Nicolescu (Deloitte) poate reveni la conducerea Ministerului, având experiența organizațiilor internaționale în contextul în care CEO-ul Exxon Mobil Rex Tillerson a fost nominalizat, astazi, oficial ca propunere a administratiei Trump pentru functia de sef al diplomației americane. Un alt nume vehiculat este cel al lui Iulian Iancu, un apropiat al industriei și al companiilor de oil&gas însă decizia se va lua la nivelul conducerii PSD.

Un al treilea nume este al directorului desemnat “omul anului in energie” de către Ziarul Financiar și Grupul Bursa: tehnocratul Remus Borza a făcut pasul către politica mare și a candidat pe lista ALDE. Remus Borza, cel care a coordonat proiectul insolventei Hidroelectrica este omul care a făcut ca, dupa un deceniu de suprematie OMV Petrom, Hidroelectrica să devină “cea mai valoroasa companie din România”.

Sursa: energielive.ro

Leave a Response