Senatorul liberal Bulacu a pierdut procesul pe fond cu ANI. Victor Popescu se pregătește să devină parlamentar
Parlamentarul PNL Vâlcea s-a aflat în incompatibilitate în perioada în care era consilier judeţean din cauza unor afaceri cu instituţii din subordinea CJ Vâlcea.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a câştigat în primă instanţă (Curtea de Apel Piteşti, dosar nr. 651/46/2016) procesul intentat de proaspăt alesul senator din partea PNL Vâlcea Romulus Bulacu (foto). Vineri, 23 decembrie a.c., judecătorii au respins ca nefondată cererea de chemare în judecată, alesul vâlcean având drept de recurs. Pe 6 decembrie 2016, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), dosar nr. 3683/1/2016, i-a respins definitiv şi irevocabil, tot ca nefondată, lui Romulus Bulacu cererea de suspendare a dosarului nr. 651/46/2016 de la CA Piteşti – notează site-ul saptamana.net
În data de 28 aprilie 2016, ANI a constatat starea de incompatibilitate a proaspăt alesului senator din partea PNL Vâlcea, Romulus Bulacu, la data respectivă consilier judeţean. Inspectorii ANI au constatat că, în perioada în care acesta a deţinut mandatul de consilier judeţean, au fost încheiate contracte comerciale de furnizare produse între S.C. MINET S.A. (societate comercială la care persoana evaluată deţinea calitatea de asociat) şi Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea în valoare de 1.365,98 lei. Contracte similare au fost încheiate în aceeaşi perioadă şi între S.C. MINET CONF S.R.L. (societate comercială la care persoana evaluată deţinea calitatea de asociat) şi Spitalul de Pneumoftiziologie “Constantin Anastasatu” Mihăeşti (în valoare de 2.685,84 lei). Atât RAJDP, cât şi Spitalul din Mihăeşti se află în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea. Pe baza acestor considerente, ANI a constatat că Romulus Bulacu a încălcat dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.
Fostul primar Ilie Fârtat încă aşteaptă decizia instanţei de fond
Tot în 26 aprilie, ANI a constatat şi că un alt liberal vâlcean, Ilie Fârtat, la data respectivă Primar al oraşului Horezu, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iulie 2012 – 01 martie 2016, întrucât a deţinut simultan cu funcţia de primar şi funcţia de membru în Consiliile de Administraţie atât al Liceului “Constantin Brâncoveanu” din Horezu (în perioada 10 septembrie 2012 – 20 septembrie 2013) cât şi al Spitalului Orăşenesc din Horezu (în perioada 26 iulie 2012 – 01 martie 2016), participând la şedinţele consiliilor şi semnând procesele – verbale de şedinţă aferente, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. Procesul lui Ilie Fârtat se judecă în continuare în instanţa de fond (Judecătoria Horezu), având următorul termen stabilit în data de 25 ianuarie 2017.
Riscă să fie decăzuţi pentru 3 ani din dreptul de a mai ocupa o demnitate publică
Potrivit Legii 161/2003, “persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului” – menționează saptamana.net