Înaltpreasfințitul Varsanufie: Sfântul Ioan a botezat și a mărturisit pe Cel Care avea toată puterea în cer și pe pământ
La sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, a săvârșit Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Antim din Râmnicu-Vâlcea, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură împărtășit părinților slujitori, obștii monahale și credincioșilor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a precizat că Sfântul Prooroc Ioan „este numit Înaintemergător întrucât a fost prevestit de proorocii Vechiului Testament, fiind identificat de proorocul Isaia drept glasul celui care strigă în pustie. Este cunoscut în tradiția Bisericii și drept Botezătorul întrucât el, robul, și-a pus mâna pe creștetul Stăpânului, el, cel creat, a îndrăznit să se atingă și să-L boteze pe Creator. Sfântul Ioan a botezat și a mărturisit pe Cel Care avea toată puterea în cer și pe pământ. (…)
Sfântul Ioan a închis șirul proorocilor care au prevestit întruparea Mântuitorului Iisus Hristos, arătând lumii pe Cel proorocit, fapt pentru care este numit cel mai mare dintre prooroci și este cinstit în rândul sfinților. Viețuirea sfântului, după mărturia Sfântului Evanghelist Luca, era una aspră cu hrană pustnicească și de aceea a fost ales ocrotitor al călugărilor și al pustnicilor.
A ieșit la propovăduire la vârsta de treizeci de ani, adresând cuvintele pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor. Spunând aceste cuvinte, sfântul va practica botezul pocăinței și va arăta lumii pe Cel Care va dărui lumii împărăția cea veșnică: Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii. Însuși Mântuitorul mărturisește despre Sfântul Ioan Botezătorul arătând dreptatea și misiunea sa proorocească: Ce-aţi ieşit să vedeţi în pustie? Au trestie clătinată de vânt? Să vedeţi un prooroc? Da, zic vouă, şi mai mult decât un prooroc. Că el este acela despre care s-a scris: „Iată Eu trimit, înaintea feţei Tale, pe îngerul Meu, care va pregăti calea Ta, înaintea Ta”. Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul; totuşi cel mai mic în împărăţia cerurilor este mai mare decât el (Matei 11, 1-11), cu referire la puterea cuvântului său care a făcut ca mulți să se pocăiască. Botezul lui Ioan preînchipuie Taina Sfinte Spovedanii.
Viața Sfântului Ioan Botezătorul ne întărește pe fiecare dintre noi ca să iubim dreptatea și să mărturisim pe Domnul nostru Iisus Hristos”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop a sfințit racla de argint în care sunt așezate spre închinare fragmente din moaștele Sfântul Efrem cel Nou și i-a binecuvântat pe credincioși.