|duminică, ianuarie 19, 2025
  • Follow Us!

Firmele interesate de preluarea activelor Oltchim nu sunt obligate să păstreze angajaţii 

oltchim-sm

Consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, a pregătit un document, intrat în posesia News.ro, pentru companiile interesate să preia activele combinatului petrochimic din Râmnicu Vâlcea, în care se precizează că nu există nicio condiţie pentru păstrarea angajaţilor actuali, însă există un bonus de evaluare în cazul în care sunt preluaţi o parte dintre salariaţi, deoarece o astfel de măsură ar reduce plăţile compensatorii pe care le-ar avea de plătit societatea Oltchim.

olt1

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

La finalul anului trecut, Oltchim a transmis firmelor interesate de privatizare mai multe detalii, pentru ca acestea să poată formula oferte neangajante.

„Vă rugăm să indicaţi numărul de angajaţi (care lucrează la activele ce sunt scoase la vânzare n.r.) pe care doriţi să îi reangajaţi. Reangajarea salariaţilor nu reprezintă o condiţie a tranzacţiei”, se arată în documentul intrat în posesia News.ro.

Consultantul AT Kearney a precizat potenţialilor cumpărători ai activelor Oltchim că, potrivit contractului colectiv de muncă de la nivelul Oltchim, compania trebuie să achite plăţi compensatorii oricărui angajat disponibilizat.

Conform legislaţiei privind insolvenţa din România, aceste plăţi compensatorii au prioritate asupra oricăror creanţe ale creditorilor privaţi sau publici.

„Astfel, din perspectiva creditorilor, plăţile compensatorii au acelaşi efect ca şi în cazul în care preţul de vânzare ar fi mai scăzut. Există, prin urmare, intenţia de a negocia cu angajaţii pe care doriţi să îi reangajaţi acorduri de despărţire fără plăţi compensatorii. Pentru a fi în măsură să facă acest lucru, Oltchim are nevoie de informaţii despre numărul de salariaţi pe care doriţi să îi angajaţi în acord cu planul dumneavoastră de afaceri şi cu – în oferta finală – angajamentul legal”, se arată în documentul realizat de consultant.

Totuşi, companiile interesate de preluarea actuvelor Oltchim care se angajează să reangajeze o parte din salariaţii actuali vor primi un bonus la oferta de preluare, costul de disponibilizare pentru fiecare angajat fiind estimat la 5.000 euro.

„Bonusul de evaluare va fi aplicat doar pentru cel mult 50% din numărul total actual de angajaţi ai Oltchim”, arată documentul.

Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariaţi. Oltchim este singurul producător din România de clor şi polieter polioli şi exportă 74% din producţie.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Cel puţin două companii sunt interesate să preia activele Oltchim: Chimcomplex, societate controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi grupul germano-polonez PCC, acţionart minoritar al combinatului.

Potrivit reprezentanţilor companiei, Oltchim a înregistrat în primele nouă luni din 2016 profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară a anului 2015.

Sursa: news.ro

 

One Response to Firmele interesate de preluarea activelor Oltchim nu sunt obligate să păstreze angajaţii

  1. Ion

    Daca Oltchim ajunge pe mana unuia cum e Vuza, se va alege praful de el!

    Vuza Stefan a nenorocit Somes Dej.

    Isi bate joc de toti partenerii de afaceri.

     

Leave a Response