Surse: Firme din Kuweit şi Israel, interesate de „Oltchim”
Constantin Niţă, fost ministru al Energiei: „Vânzarea pe bucăţi a Oltchim este o mare greşeală şi sper ca noul Guvern să nu aprobe o asemenea procedură de vânzare”
Companii din Kuweit, Israel, dar şi din România au depus, deja, oferte serioase pentru „Oltchim”, ne-au declarat surse apropiate situaţiei.
Investitorii interesaţi de vânzarea „Oltchim” pe bucăţi trebuie să depună ofertele neangajante, până pe 23 ianuarie, iar cei calificaţi pentru etapa următoare vor primi acces la „camera de date”, adică o serie de informaţii confidenţiale despre com-panie.
Cele nouă pachete de active sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxo-alcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de anhidridă ftalică. Investitorii trebuie să depună oferte separate pentru pachetele de care sunt interesaţi.
Unele voci susţin că sunt viabile numai secţiile sodă caustică, oxo-alcooli şi polioli. De altfel, aceste trei active reprezintă 94% din vânzări.
În august, compania a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, înlocuind astfel metoda anterioară de privatizare, printr-un vehicul special SPV.
De noul proces de vânzare se ocupă consultanţii AT Kearney şi White Case, pentru 1,3 milioane de euro, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de ziarul BURSA, în august.
„Oltchim” a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012. Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea „Oltchim”, dar fără succes.
Constantin Niţă, fost ministru al Energiei, actualmente deputat în Parlamentul României, a scris că vânzarea pe bucăţi a „Oltchim”este o mare greşeală şi speră ca noul Guvern să nu aprobe o asemenea procedură de vânzare. Domnul Niţă spune: „Această platformă funcţionează ca un întreg şi trebuie să rămână ca atare. Nu ne obligă nimeni să o privatizăm cu orice preţ. Compania trebuie listată la bursă prin majorare de capital, iar sumele obţinute pot fi inves-tite în retehnologizarea unor secţii/sectoare de producţie. Nu este posibil ca, la procesul de privatizare, să participe firme care se ocupa de tăierea fierului vechi. De aceea, cea mai potrivită variantă este găsirea unui partener serios, cu experienţă în domeniu, sau listarea pe bursă”.
Fostul ministru este de părere că actualul minis-trul Economiei trebuie să se implice foarte serios pentru a încerca salvarea „Oltchim” şi pentru păstrarea locurilor de muncă.
Sursa: BURSA 17.01.2017